כאמור, במסגרת האירוע, הקצין נסע לחופשה לחו״ל ללא דיווח כנדרש. גורם צבאי אמר כי "אנחנו אחרי 7 באוקטובר, שלימד אותנו שאי אפשר יותר לעגל פינות בצה״ל. קצין לא יכול לצאת ולהעלם לחו"ל מבלי להודיע ומבלי לקבל אישור. אנחנו חייבים ליצור סדר ומשמעת בכל הצבא". הגורם הוסיף כי ההשעיה נעשתה במסגרת הסמכות שיש לאלוף.
המלחמה בעזה ובחזיתות אחרות נמשכת חודשים רבים, והעומס על לוחמי צה"ל מתבטא לא רק באבדות בקרב, אלא גם בתופעה קשה של תאונות מבצעיות, חוסר משמעת ושחיקה שמביאה לשגיאות קטלניות.
חוסר המשמעת בקרב מפקדים בצה״ל, במיוחד במערך המילואים, הביא בשנה האחרונה בין היתר, לכך שחיילים רוכשים מדים טקטיים, נעליים וציוד טקטי החל מאפודי קרב, קסדות, כוונות לכלי נשק, שכפ"צים ועוד. בפועל מדובר בציוד שספק אם עבר את מבחני ההתאמה של צה״ל.
מדובר בסוג של אופנה צבאית – חיילים רבים רוצים להראות כלפי חוץ ״לוחמי על״, למרות שהם אינם נמנים עם מערך הלוחמה. חלק מהחיילים אף מוסיפים למדים סמלים ופאצ'ים שאינם מסמלי צה״ל, כמו סמל ״משיח״. לסמל יש אמירה דתית ופוליטית, שכן תנועת חב״ד שהסמל ״משיח״ הוא אחד מסמליה, מחזיקה בקו פוליטי ברור.
משמעת צבאית מתחילה בפאץ׳, ממשיכה באי נשיאת כלי נשק בתוך מוצב, ממשיכה באי הכנת כשירות מבצעית והתאמה של מקרים ותגובות בשגרה לתרחישי מלחמה שעשויים להתפתח וממשיכה באי קיום הוראות ופקודות. לאחרונה נחשפים עוד ועוד תקריות חריגות המעידות על משבר חוסר המשמעת בצה"ל - החל מחשיפת הליקויים החמורים בתחקירי צה"ל על קרבות ה-7 באוקטובר, ועד מקרים כמו לבישת מדים לא תקניים.
דוגמא נוספת להידרדרות רמת המשמעת בצה״ל בשל התנהלות הפיקוד הבכיר, אירעה בחודש נובמבר שנה שעברה, בתקרית בה האזרח זאב (ז'אבו) חנוך ארליך הוכנס לזירת הלחימה בדרום לבנון. ארליך, שביקש לחקור מבצר צלבני בדרום לבנון באזור שטרם טוהר נתקל במחבלים, בתקרית לוחם גולני סמ״ר גור קהתי נהרג בקרב ומפקד הפלוגה נפצע קשה וכך גם קצין נוסף בדרגת אל״מ, שאישר בניגוד לפקודות ולחוק את הכנסת האזרח.
בחודש פברואר - ארבעה לוחמי צה"ל נהרגו בתוך יומיים, ועוד כ- 15 נפצעו, אחד מהם באורח אנוש בשני אירועים קשים: בראשון מנוף נפל על אוהל צבאי במרחב הפרימטר מערבית לכפר עזה בצפון הרצועה, בו ישנה קבוצת לוחמים מגדוד 51 של חטיבת גולני. באירוע אחר נהרגו רס״מ עופר יונג ורס״מ אברהם צבי פרידמן לאחר שמחבל חדר למוצב צה״ל בתייסיר שבצפון הבקעה - בשני המקרים ניתן היה למנוע את האסונות לו היו נשמעים המפקדים להוראות.