צה"ל פועל בימים האחרונים כדי למנוע התפרצות אירועים ביטחוניים באיו"ש. הוא הפנה הרבה משאבים מבצעיים כדי ליצור הרתעה בשטח ולמנוע התפרצות של אירועים אלימים.
חודש הרמדאן הקרוב עשוי להיות שונה משני קודמיו מאז החלה מלחמת "חרבות ברזל". בשב"כ, באמ"ן, בפיקוד מרכז ובמתפ"ש ניתחו את מפת הלכי הרוח ברחוב הפלסטיני וניתחו כל אחד מהגופים בנפרד את פוטנציאל הדרדרות במהלך החודש שנחשב ללאומני בקרב הפלסטינים.
נכון לעכשיו הממשלה לא אישרה את מספר ההיתרים לתפילות יום השישי בהר הבית. ברשות הפלסטינית מצפים למספרים הקרובים לכמות היתרים שלפני המלחמה, סביב ה-100 אלף בכל שבוע. הקבינט הביטחוני מתכוון לאשר רק עשרה אחוזים בדיוק כמו בשנה שעברה - כעשרת אלפים עם הגבלת גיל. עניין זה יש לו פוטנציאל למתיחות, במיוחד לקראת יום שישי הקרוב.
המצב הכלכלי באיו"ש הוא דרמטי: אחוז האבטלה גבוה בעקבות מחסור בהיתרי עבודה בישראל. לפני המלחמה עמד המספר על כמאה אלף ואילו היום הוא עומד על כמה מאות עד אלפים בודדים. זה משפיע ישירות על המצב הכלכלי של הפלסטינים. גם סוגיית התקיפה מול איראן משפיעה על הרחוב הפלסטיני. איראן, באמצעות גורמי חוץ כמו חיזבאללה, חמאס וג'יאהד אסלאמי, מנסה להתסיס את השטח. רק לפני שבוע השב״כ חשף לפרסום את מעצרו של תושב איו"ש שעמד בראש התארגנות שהוכנה על ידי חמאס חו"ל ותפקידו היה לגייס תושבי איו"ש ולהכשיר אותם לבצע פיגועים ביישובים ישראלים באיו"ש ובשטח ישראל.
גם מצבה הקשה של הרשות הפלסטינית משפיע על סדר הדברים והיכולת המוגבלת שלה לפעול פועל במקרה זה לרעת התמונה של רמאדן שקט.
כרגע הסוגיה הכלכלית על כל גווניה היא הטריגר לנפיצות. על זה אומרים במערכת הביטחון יש להוסיף את החלטות הקבינט בדבר שינוי הסטטוס של המשילות הישראלית בשטח.
במערכת הביטחון אומרים כי למרות החלטות הקבינט שנוגעות כאמור להתיישבות באיו"ש (ביטול חוק המקרקעין הירדני, המעמד המשפטי של מערת המכפלה ועיר האבות בחברון, סוגיית האסירים שבעבר הייתה מרכז השיח בחברה הפלסטינית), המהלך של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר בסוף השבוע שבו זימן עיתונאים מהימין לסיור בכלא עופר עורר באופן כזה או אחר את השיח סביב סוגיית האסירים. השילוב עם החלטות הקבינט מעורר את המתיחות. "יש הרבה מאוד דברים שעשויים לעורר את השטח. מה עומד מאחורי ההחלטה של השר בן גביר? את זה צריך לשאול אותו. מה הרציונל במעשה אנחנו לא יודעים. על זה יש לבקש תשובות מהשר. האם זה תורם להרגעת השטח? לא בטוח", אומר גורם ביטחוני.
במקביל לכל הסוגיות שעשויות להפוך את חודש הרמדאן לנפיץ - במערכת הביטחון אומרים כי הלחימה בעזה ובלבנון, העוצמה שישראל הפעילה בשתי הזירות והעובדה כי צה"ל פעל בנחישות ולא מצמץ בזירות בלבנון ובעזה וממשיך לתקוף ולהכות בשני הארגוניים חמאס וחיזבאללה, יחד עם הראיה של מידת ההרס בשני המקומות - מביאות את הרחוב הפלסטיני וכן את הרשות הפלסטינית לחשב מסלול מחדש באשר לחודש הרמדאן והאפשרות כי הוא יהיה נפיץ.