"אין הרוגים, רק פאניקה": מדעני העתיד המובחרים של איראן תחת אש

אוניברסיטת טהרן למדע וטכנולוגיה הופצצה לפנות בוקר. באוניברסיטה גינו וטענו שפגיעה במרכזים מדעיים ואקדמיים מהווה הפרת החוק הבינלאומי. טיעון שלא מנע מאיראן לתקוף בעבר את מכון ויצמן בישראל

אלי לאון צילום: פרטיאבי אשכנזי צילום: אבשלום ששוני
תקיפת מפעלי הפלדה באיראן | צילום: רשתות חברתיות באיראן

בהלה רבה ופאניקה

סוכנויות הידיעות האיראניות "פרארו" ו"אנתחאב" דיווחו כי מחלקת יחסי הציבור של האוניברסיטה פרסמה גינוי חריף, בו נמסר כי נזק כבד נגרם למבני מחקר והוראה מרכזיים. עם זאת, בהודעה הודגש כי "למרבה המזל, פגיעת הטילים של האויב האכזר לא הובילה לאובדן חיי אדם".

למרות היעדר הנפגעים בנפש בקמפוס עצמו, הדיווח בסוכנות "אנתחאב" מציין כי ההפצצה הלילית חוללה בהלה רבה ופאניקה ברחובות הסמוכים לאוניברסיטה. רעש הפיצוצים עורר אימה בקרב תושבי השכונות המקומיות, בעלי העסקים, ובמיוחד בקרב מטופלים המאושפזים בבית החולים הצמוד למתחם האקדמי.


עשן מיתמר בשמי טהרן | צילום: רשתות ערביות

בהודעתה הרשמית, האוניברסיטה גינתה את התקיפה בתוקף וטענה כי פגיעה במרכזים מדעיים ואקדמיים מנוגדת לעקרונות האנושות ומהווה הפרה בוטה של החוק הבינלאומי. טיעון שלא מנע מאיראן מלתקוף את מכון ויצמן במבצע "עם כלביא".

ההפצצה שכופפה את תעשיית הפלדה של איראן

מטוסי אדיר בדרך לתקיפה באיראן
מטוסי אדיר בדרך לתקיפה באיראן | צילום: דובר צה''ל

כתוצאה ישירה מהתקיפה, ייצור הפלדה בחברת אל-אהוואז, הנחשבת ליצרנית הפלדה השנייה בגודלה באיראן, הופסק לחלוטין. קווי הייצור הושבתו, פעילות המפעל הוקפאה לצורך בקרת נזקים, ועל פי ההערכות, חזרתם לפעילות סדירה עשויה לקחת זמן רב ולהשפיע באופן דרמטי על יכולות הייצוא של הרפובליקה האסלאמית.

כדי להבין את גודל הפגיעה, חשוב להכיר את חשיבותה העצומה של תעשיית הפלדה המקומית. תעשייה זו אינה רק עוגן כלכלי חיוני המכניס הון רב ומטבע זר למדינה, אלא מהווה עמוד תווך צבאי ואסטרטגי. מפעלי הפלדה באיראן מספקים חומרי גלם קריטיים לתעשייה הביטחונית – החל מייצור טילים וכלי טיס בלתי מאוישים, ועד לבניית ספינות ומיגון צבאי. יתרה מכך, מתקנים אלו, דוגמת המפעלים שהותקפו, נמצאים ברובם בבעלות חלקית של משמרות המהפכה.

הפגיעה המדויקת נועדה לשתק לא רק את הכלכלה, אלא גם לפגוע אנושות בשרשרת האספקה של מכונת המלחמה האיראנית וזאת הסיבה לכך שהאיראנים הגיבו באיומים לתקוף מפעלי פלדה בישראל ומדינות שכנות.

תגיות:
טהרן
/
אוניברסיטה
/
המלחמה עם איראן
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף