מומחית הגרעין בטוחה: כך ישראל וארה"ב יכולות לחסל סופית את איום הגרעין האיראני

אנדראה סטריקר, סגנית מנהלת תוכנית אי-הפצת נשק גרעיני, מנתחת במאמרה במגזין האמריקאי "הנישיונל אינטרסט", את הצעדים שעל ארה"ב וישראל לנקוט כדי לחסל את איום הגרעין האיראני לתמיד

לוגו מעריב צילום: מעריב אונליין
אתר הגרעין באיצפהאן לאחר תקיפת צה"ל השנייה | צילום: דובר צה"ל

בין אם באמצעות הסדר מוסכם, שעל פי הדיווחים נמצא בדיונים, ובין אם באמצעות פעולות צבאיות ומודיעיניות מתמשכות, לוושינגטון ולירושלים יש כעת הזדמנות היסטורית לחסל את סיכוני ההפצה העתידיים של איראן - אך רק אם יפעלו בנחישות. בעלות הברית חייבות לסיים את הרס היכולות הגרעיניות של טהרן ולהבטיח חשבונאות ופירוק מלאים של כל הנכסים הקשורים.

דונלד טראמפ
דונלד טראמפ | צילום: רויטרס

התקיפות האמריקאיות והישראליות ביוני 2025 יצרו צווארי בקבוק חמורים בתוכנית הנשק הגרעיני של איראן. לפני התקיפות, טהרן הייתה כשישה חודשים מייצרה מכשיר גרעיני תקין. היה ברשותה מספיק אורניום מועשר מאוד (HEU) לכ-11 פצצות, יחד עם חומר מועשר נמוך יותר שהספיק ל-11 נוספות. מלחמת 12 הימים הרסה תשתית ייצור דלק בנתנז, פורדו ואיספהאן, בעוד שישראל כיוונה לאתרי חימוש מרכזיים, ציוד, תיעוד וכוח אדם.

בסכסוך המתמשך, ישראל המשיכה לפגוע במסלול ההתחמשות הגרעינית של איראן, והרסה מתקנים קריטיים. אלה כוללים את טאלגן 2, שם המשטר שיפץ כלי נפץ עתיר חומרים לניסויים בפיתוח פצצות גרעיניות; מינזדהיי, אתר שלא נחשף קודם לכן, שבו עקב המודיעין הישראלי אחר מדענים ששחזרו עבודה על רכיב של נשק גרעיני; בניין באוניברסיטת מאלק אשתר הקשור למחקר נשק גרעיני; ובניין מעבדה במוג'דה, המטה לשעבר של תוכנית הנשק הגרעיני של איראן.

ירושלים מכוונת גם למדענים נוספים ולמרכזי אוניברסיטאות הקשורים למחקר המשטר על נשק גרעיני. וושינגטון, מצידה, הודיעה כי היא מכוונת כעת למעבדות מחקר ופיתוח נשק גרעיני איראניות.

תקיפת מתקן המים הכבדים באראכ, איראן
תקיפת מתקן המים הכבדים באראכ, איראן | צילום: רשתות חברתיות באיראן

בעוד שיכולתה של איראן לרוץ לעבר נשק גרעיני נפגעה קשות, נותרו יכולות שיוריות משמעותיות. וושינגטון וירושלים חייבות לדרוש מאיראן להיכנע - או לנטרל - את כל המלאי הקבור של HEU, כל מתקני העשרה חשאיים, ואת הצנטריפוגות, הרכיבים והחומרים שנותרו.

ה-HEU של איראן עשוי להתחלק שווה בשווה בין קומפלקס מנהרות איספהאן (שאת פתחיהן קרסה ארצות הברית ביוני באמצעות טילי טומהוק) לבין מפעל ההעשרה פורדו שניזוק קשות או שנהרס (שהותקף על ידי 12 טילי חדירה אמריקאים). כמויות קטנות יותר אותרו במפעל ההעשרה הפיילוט העילי בנתנז, אך אלה ככל הנראה הושמדו בתקיפות אוויריות אמריקאיות וישראליות ביוני האחרון.


תיעוד התקיפה באיספהאן | צילום: שימוש לפי סעיף 27א'

על בעלות הברית לחסל גם אתרי העשרה חשאיים פוטנציאליים, כמו אחד שעשוי להיות בבנייה בהר פיקאסה ליד נתנז (קבור עד 100 מטרים עומק, פוטנציאלי מעבר להישג ידם של מפיצי בונקרים קונבנציונליים) ומפעל נוסף בתוך קומפלקס מנהרות איספהאן.

בהיעדר הסכם, ארצות הברית וישראל חייבות למנוע מכוחות איראניים להחזיר דלק רגיש או חומרי העשרה לרמות נשק באמצעות תקיפות אוויריות נוספות, משימות מבצעים מיוחדות או מניעת גישה מתמשכת. פחות ידוע על מלאי הצנטריפוגות וחומרי הייצור הנותרים של איראן. בין המטרות שהותקפו בסכסוך זה היה מפעל שהיה קשור בעבר לייצור צנטריפוגות, המכונה השביעי בטיר. ישראל גם השמידה מספר אתרים כאלה ביוני, אך יש גם לחסל כל נכס ששרדו או ששוקמו.

תקיפת אתר לפיתוח רכיבים לייצור נשק גרעיני בטהרן
תקיפת אתר לפיתוח רכיבים לייצור נשק גרעיני בטהרן | צילום: דובר צה''ל

לאחר נטרול האיומים המרכזיים, על בעלות הברית להבטיח דיווח מקיף ורב-שנתי ופירוק של שאר תוכנית הגרעין של טהרן - באופן אידיאלי תחת פיקוח הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) או האו"ם - כדי למנוע שיקום או דליפה. לסבא"א ניסיון רב בפירוק מוכח של תוכניות נשק גרעיני בדרום אפריקה, עיראק ולוב, והיא יכולה לסייע להבטיח שכל המדענים יופנו לעבודה שלווה.

הודות לפעולה החלטית של ארה"ב וישראל, לאיראן חסרות כעת היכולות החיוניות לבניית נשק גרעיני, מלבד כמה משימות שנותרו. המבחן האמיתי של כל משא ומתן יהיה האם עמיתיהן בטהרן יקבלו פירוק מלא, קבוע ומאומת של תוכנית הנשק הגרעיני שלה. כל דבר פחות מזה יסמן את כוונת המשטר לשקם את האיום.

תגיות:
איראן
/
הגרעין האיראני
/
דונלד טראמפ
/
תקיפה באיראן
/
ארה"ב
/
המלחמה עם איראן
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף