תקופתו של האלוף דוד סער סלמה כמפקד חיל הים תיחשב כסוערת. באמצע כהונתו נכשל חיל הים המדינה שלו להגן על הגבול הימי וספינות הכח הימי של חמאס הצליחו לחדור לישראל לנחות בחוף זיקים ולבצע טבח של אזרחים וחיילים. לדברי גורם בכיר הכישלון של חיל הים ב-7 באוקטובר נלמד וחיל הים שינה מקצה לקצה את ההערכות שלו בהגנה על הגבול הימי. כיום מחצית מכוח ספינות הדבורה של חיל הים האחראים על מערכי הבט״ש הימי נמצאים סביב השעון בים.
במהלך מלחמת "חיצי הצפון" השמיד חיל הים את מרבית הרכיבים של הכח הימי של חמאס. ההערכה כי נשאר לו יכולות ואמצעים בודדים הכוללים ככל הנראה ערכות צלילה. רק השבוע צרך צה״ל מחסן בעזה שבו היה ציוד של הכח הימי. ההערכה כי המחסן היו גם ערכות צלילה של הכח הימי.
בלבנון איים חיזבאללה על העליונות הימית הישראלית באמצעות עשרות רבות של טילים קרקע ים. חלק מהטילים הוסתרו בבתים בתוך ביירות וחלקם באתרים עירוניים לאורך החוף הלבנוני. חיל הים הצליח למפות את מרבית הטילים כמאה במספר. התקיפה מדויקת בהכוונה של מספן מודיעין בחיל הים הושמדו כאמור הטילים.
בחיל הים מעריכים כי בידי חיזבאללה מספר טילי קרקע ים בודדים. חיזבאללה החזיק מגוון מערכים ימים באמצעות היחידה הימית שלו שזכתה בשם יחידה 1200. היא מפעילה רחפנים ימים, יחידת צוללנים, אופנועים ימים. "במהלך המלחמה הצלחנו לפגוע באופן משמעותי היכולות והאמצעים של היחידה" אומר גורם צבאי.
חיל הים גם ניצל את קריסת משטר אסד בסוריה והשמיד את מרבית הצי הימי המלחמתי של חיל הים הסורי. כאשר הטביע 15 ספינות טילים מתוך 21 ספינות טילים שעגנו בשני נמלים בסוריה. "לא רצינו שנשק כזה יפול לידיהם של מי שיתפוס את השלטון בסוריה" אמר קצין בכיר אשר גילה כי בסיוע של צוללת ובתקיפה של סטי״ל השמיד חיל הים חמישה מסוקים סורים שחנו בשדה תעופה ועברו הליך שדרוג להפוך אותם למסוקים ימיים.
בחיל הים מבינים כי לצד הסירות הקרובות האתגרים הבאים של החיל הם הסירות במעגל השלישי והרביעי. חיל הים פעל להטיל מצור ימי על החות׳ים בתימן ומנע שמונים אחוזים מהיכולת להכניס סחורות לאחר שנפגעו הרציפים בנמלי הים של תימן.
בחיל הים מבינים כי הם ידרשו להתאים את בנין הכח הימי אל מול אתגרים של זירות רחוקות אחד הכיוונים הוא בניה של נושאות כטממ״ים עבור חיל הים. בקיץ הקוב יקבל חיל הים שדרוג משמעותי לכח הימי שלו כאשר הצוללת השישית ״דרקון״ כאשר במקביל חיל הים יקלוט בשנים הקרובות שלוש צוללות חדשות שיחליפו את צוללות הדולפין הוותיקות שיצאו משירות.
חיל הים גם נערך לקלוט את ספינות הטילים "רשף" הנבנות על פי איפיון של חיל הים המספנות ישראל בחיפה. בחיל הים אומרים כי במלחמה חיל הים פעל אלפי ק״מ מחופי ישראל. בכיד המקרים פעלו הכוחות המיוחדים של שייטת 13 של אלפי ק״מ למבצע שמעולם לא נעשה קודם. במקרה אחר יצאו לפעולה צוללות החיל למרחב של אלפי ק״מ מנמל הבית בישראל למבצע שהוגדר הכי רחוק שבו פעל חיל הים כאשר הכח פעל ללא כוחות גיבוי בלי יכולות של כוח חילוץ שיפעל לצידם.