כמו אישה מוכה: מתחת לשולחן - מדינות המפרץ מתחננות בפני טראמפ לתקוף באירן

בהנחה שכל החלטה אמריקאית בנוגע לתקיפה באיראן מתוכננת ומתואמות עם ישראל, הנה כמה נקודות באשר לעיתוי של יציאה למערכה מול איראן וזירות נוספות

אבי אשכנזי צילום: אבשלום ששוני
עקבו אחרינו
טראמפ ב-CNBC: אם אין הסכם עם איראן - "אני מצפה להפציץ" | צילום: CNBC

לוח השנה: מחר ערב חג השבועות והמשק ישראלי יוצא לחופשה ארוכה של שלושה ימים. האם השבתה של כמה ימים של המשק הישראלי הוא יתרון בשיקול קבלת ההחלטות, לצאת למהלך צבאי כזה או אחר מול איראן. בהנחה שכל החלטה אמריקאית מתוכננת ומתואמות עם ישראל. הנה כמה נקודות באשר לעיתוי של יציאה למערכה מול איראן. ראשית יש להביט למערב.

לוחמי חיל הים במבצע ההשתלטות על המשט לעזה
לוחמי חיל הים במבצע ההשתלטות על המשט לעזה | צילום: תמונה לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

על זה יש להוסיף את העובדה כי אם צה״ל נדרש ללחימה באיראן, חלק מהקשב של חיל האוויר יופנה מזרחה כפי שהיה במלחמת ״שאגת הארי״ ולכן הוא זקוק לחיל הים בהרכב מלא וחזק, גם בהגנה וגם בהתקפה בזירה הצפונית. ולא רק שם.

עוד נקודה שכדאי להסתכל היא המוכנות של העורף ישראלי, בדגש על צפון הארץ מחיפה ועד מטולה. ברור כשמש כי ברגע שתפתח האש במזרח חיזבאללה יפעל בעוצמה גדולה הרבה יותר, כולל בירי כבד על כל המרחב הצפוני. הענין השלישי הוא מדינות המפרץ. כאן יש מהלכים מעל השולחן ויש מתחת לשולחן. מדינות המפרץ הערבי מדרבנות מתחת לשולחן את ארה״ב ואת ישראל לתקוף בעוצמה רבה את איראן.

מנהיגי מדינות המפרץ בסעודיה
מנהיגי מדינות המפרץ בסעודיה | צילום: רויטרס

אבל הם חששו להפעיל את היכולות הצבאיות שלהם למרות שהאיראנים פגעו בהם בטילים וכטבמ״ים, גרמו למות אזרחים באותן מדינות ולפגיעות קשות ברכוש ובכלכלה של כל אחת מהן. האמריקאים היו מעוניינים כי בסבב הלחימה השלישי מול איראן הם היו רוצים לראות קואליציה של מדינות שיקחו חלק בהתקפה ולא רק בהגנה. מעל השולחן כאמור מנסים מדינות המפרץ הערבי לעכב את המתקפה בינתיים, על פי ההצהרה של הנשיא האמרקאי, וזה השפיע על קבלת ההחלטות שלו עד עתה.

השאלה כרגע היא מתי ואיך יפעלו האמריקאים וישראל מול איראן. אבל השאלה המרכזית שצריכה להעסיק היא מה יעדי הלחימה ומה תוכנית היציאה של המערכה. סביר להניח כי סוגיית הגרעין היא המפתח. וכפי שכבר אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו, במהלך הראיון בשבוע שעבר בCBS, "אתה נכנס פנימה ומוציא את זה", הכריז ראש הממשלה. כשהמראיין לחץ ושאל האם הכוונה היא לכוחות מיוחדים של ישראל או ארצות הברית, נתניהו בחר לשמור את הקלפים קרוב לחזה בכל הנוגע לאמצעים צבאיים, אך סיפק ציטוט דרמטי: "מה שהנשיא טראמפ אמר לי זה 'אני רוצה להיכנס לשם'".

נתניהו הסביר בראיון ״כי הוצאת החומר הגרעיני היא פעולה פיזית אפשרית בהחלט. זה לא הבעיה. אם יש לך הסכם, אתה נכנס פנימה ומוציא את זה. למה לא? זאת הדרך הטובה ביותר". עם זאת, כאשר נשאל מה יקרה אם לא יושג הסכם והאם החומר יילקח בכוח, ראש הממשלה סירב לפרט: "אתה הולך לשאול אותי את השאלות האלה, ואני הולך להתחמק מהן״.

סביר להניח שהנשיא דונלד טראמפ מבין שיש לכח הצבאי שלו מגבלות. הוא חייב לפעול בסבב השלישי באופן כזה שהמהלך יהיה מהיר חד ובקצה שלו לאיראן לא יהיה אורניום מועשר. אבל מעל הכל, כולם אבל כולם כולל האיראנים, יידעו מי ניצח את המערכה. וזה לא מה שכרגע חושבים האיראנים.

תגיות:
דונלד טראמפ
/
המלחמה עם איראן
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף