נתניהו חושף את מצבו של חיזבאללה: "נשאר להם בערך 8%"

נתניהו וכ"ץ ביקרו ברצועת הביטחון בדרום לבנון והבהירו כי ישראל לא תיסוג כל עוד חיזבאללה עדיין מהווה איום. ברקע: מחלוקת עם טראמפ על המשך הפעילות בלבנון

אבי אשכנזי צילום: אבשלום ששוניאנה ברסקי צילום: פרטי
עקבו אחרינו
נתניהו וכ"ץ בלבנון
נתניהו וכ"ץ בלבנון | צילום: חיים צח לע"מ
2
גלריה

ראש הממשלה נתניהו אמר ללוחמים: "אני בא הנה יחד עם שר הביטחון ועם סגן הרמטכ"ל, ואלוף הפיקוד והמפקדים שלכם שאיתם דיברתי, המאו"ג והמח"טים, ואני מצדיע לכם. עשיתם כאן עבודה ענקית, ובעצם מה שעשינו - זה לקחנו את הציר האיראני והתחלנו לרסק אותו. תקפנו באיראן עצמה, דבר שאף אחד לא האמין, והרחקנו איום קיומי.

"החוליה החשובה ביותר בציר האיראני הייתה פה - חיזבאללה. היו 150 אלף טילים ורקטות, שזה הריכוז של טילים ורקטות הצפוף ביותר על כדור הארץ. היום נשאר להם בערך 8%. זה עדיין משמעותי, אבל זה כבר לא מה שהיה. בפעילות שלכם אנחנו חיסלנו 9,000 מחבלים, מאות מחבלים בשבועות האחרונים. וכמובן, הדבר העיקרי שעשינו - וזה מה שאתם עושים כאן - זה ליצור אזורי חיץ, אזורי ביטחון, לא בצד שלנו של הגבול - בצד שלהם. אז אנחנו עושים את זה בלבנון. עשינו את זה בעזה.

נתניהו וכ''ץ בלבנון
נתניהו וכ''ץ בלבנון | צילום: חיים צח /לע''מ

"האזורי ביטחון האלה - זה שינוי תפיסה. זה אומר שאנחנו לא נותנים לצבא של טרוריסטים לשבת לנו על הגבול. ואנחנו מרחיקים אותם - זה מה שאתם עושים. ומשמידים את כל מה שמעל הקרקע ותת-הקרקע, ששירת אותם בעצם כאמצעי תקיפה נגדנו. חדירה, תקיפה, מנהרות טרור, כפרי טרור - כל זה הולך. זו ההנחיה: לא להשאיר, ואתם עושים את זה. אני חושב שהדבר החשוב ביותר שתדעו - זה קודם כל שההנחיה שלנו, שלי ושל שר הביטחון, של הרמטכ"ל וסגן הרמטכ"ל - זה קודם כל תגנו על עצמכם. אתם אתם מזהים איום לביטחון שלכם, לחיים שלכם, של החיילים שלכם - לפעול. לא לחכות. לפעול - זו הנחיית ברזל.

"כיוון שהשגנו בזכות הפעולה שלכם כאן - לבנון מכירה בישראל, ישראל מכירה בלבנון, ואומרים גם לאיראן וגם לחיזבאללה: לכו מכאן, אין לכם מה לעשות כאן. יש שתי מדינות ריבוניות, רוצות לעשות שלום ביניהן, רוצים להחזיר באמת מציאות של ביטחון ושגשוג לתושבי הצפון וגם לתושבי לבנון. "אתם צריכים לצאת". זו סטירת לחי, זה אגרוף בפרצוף של הציר האיראני, וזה לא בהכרח יעבור בשקט. אנחנו מאוד גאים במה שהשגנו בזכות הפעולה האמיצה שלכם וגם ההחלטות שקיבלנו. ההתעקשות שלנו היא שאנחנו לא יוצאים מדרום לבנון עד שהאיום לא בטל. וכל עוד חיזבאללה, חמוש, נמצא פה, מאיים עלינו - אנחנו נשארים פה".


ראש הממשלה נתניהו ברצועת הביטחון בלבנון | צילום: דובר צה"ל

מאחורי הקלעים

בשיחה החמישית, שבה כ"ץ לא נכח, חזר טראמפ על ביקורתו הפומבית שלפיה ישראל "מפילה בניינים" בלבנון. לפי כ"ץ, נתניהו השיב כי ישראל לא תפיל בניינים, אך תמשיך לפעול באופן כירורגי להסרת איומים ביטחוניים. שר הביטחון הוסיף כי נתניהו הבהיר לטראמפ שישראל לא תפנה את רצועת הביטחון בלבנון, משום שמדובר באינטרס לאומי ואסטרטגי של מדינת ישראל.

כ"ץ קשר בין הלחץ האיראני על האמריקאים לשינוי התוכניות המבצעיות של צה"ל בלבנון. לדבריו, לצה"ל הייתה "תוכנית א'" רחבה בהרבה, שנועדה להביא לקריסת חיזבאללה ולפירוקו מנשק. "אלמלא חיבור הזירות - היינו כותשים אותם", אמר. בעקבות מזכר ההבנות בין ארצות הברית לאיראן והלחץ האמריקאי שנוצר סביבו, ישראל עברה ל"תוכנית ב'" - תמרון מוגבל יותר, שמטרתו פירוז חיזבאללה מדרום לליטני.


תקיפות אתרי חיזבאללה בדרום לבנון | צילום: דובר צה"ל

משוואה חדשה

לאחר חמישה סבבים של משא ומתן ישיר שהחלו בחודש אפריל האחרון בחסות אמריקאית, ההסכם, שפורסם על ידי מחלקת המדינה בוושינגטון, מציב משוואה חדשה לחלוטין: סיום מצב המלחמה ונסיגה ישראלית מדרום לבנון מותנים בפירוק ארגון חיזבאללה מנשקו, לא רק בדרום אלא בכל רחבי המדינה. לפי ההסכם, ממשלת לבנון היא זו שתיקח על עצמה את המשימה הבלתי אפשרית כמעט, בפיקוח אמריקאי הדוק ובאימות של ישראל.

התפנית הדרמטית הזו לא התרחשה בחלל ריק, והיא מעוררת הדים סוערים ברחבי המזרח התיכון. הסכם המסגרת מגיע על רקע ניתוק הולך ומתרחב במערכת היחסים בין איראן ללבנון. הניסיון האיראני לכרוך את הפסקת האש בלבנון עם ההסכמות שאליהן הגיעה טהרן מול ארצות הברית מוקדם יותר השנה, נתקל בסירוב עיקש מצד ממשלת לבנון, שהעדיפה לצעוד במסלול נפרד.

תגיות:
בנימין נתניהו
/
חיזבאללה
/
ישראל כ"ץ
/
לבנון
/
תמיר ידעי
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף