כמו שאמר שבסעודיה מתנייעים עם גמלים - שר האוצר מוכר לנו פנטזיות | יהודה שרוני

דברי שר האוצר על אישור תקציב 2026 הם בדיוניים | איך אפשר להוריד מיסים ולפזר הטבות בתקציב גירעוני? | מה מייעץ נשיא לשכת יועצי המס ללקוח המגיע אליו בבקשה להעלים מס

יהודה שרוני צילום: ראובן קסטרו
בצלאל סמוטריץ'
בצלאל סמוטריץ' | צילום: יונתן זינדל פלאש 90
3
גלריה

לפי החוק, התקציב אמור היה להגיע לדיונים בכנסת עד מחר (1 בנובמבר), חודשיים לפני סיום השנה. בינתיים הוא לא אושר אפילו בממשלה. רק ביום שלישי השבוע נזכרו לקיים דיון ראשוני על התקציב בהשתתפות בכירי האוצר ובנק ישראל. באוצר כבר הסבירו שנגיע לסוף השנה ללא תקציב מאושר, ואז החל מ־1 בינואר ייאלצו משרדי הממשלה להסתפק בתקציב חלקי. תקציב 2026 יאושר, אם בכלל, עד 31 במרץ, רק אם נתניהו יחליט להפסיק את הסחבת. אם זה לא יקרה, הולכים לבחירות.

אז במקום ששר האוצר ינצל את חודשי הקיץ להכנת תקציב מציאותי ולמשיכה בדש מעילו של נתניהו, הוא מחרטט אותנו עם סיפורי תקציב שלא יהיה. בהמשך הוא הסביר טוב ממני מדוע יש צורך בתקציב: "נידרש עדיין לשאת בנטל המלחמה ולממן בעשרות מיליארדים את הוצאותיה גם בשנת 2026. נדרשים גם להיערך למול מפת האיומים העדכנית שלנו, ולכן השנה הזו עדיין מאתגרת מאוד פיסקלית".

מעולה, אז למה עדיין אין תקציב? בהמשך החמיא לחבריו השרים, "שגילו אחריות מדהימה לכל אורך המלחמה, הבינו את גודל השעה ונכנסו תחת האלונקה גם בצעדים לא קלים". אדוני שר האוצר, בוא ותסביר לנו, ולא בשפת גרנדמייזר, על איזו אלונקה אתה מדבר. מדוע אף משרד ממשלתי מבין יותר מ־35 משרדים (תלוי איך סופרים) לא נסגר בשנתיים של המלחמה, ולו רק למראית עין של חיסכון בתקציב? מדוע לא נוצלה פרישת שרי ש"ס ויהדות התורה מהממשלה לסגירת המשרדים לענייני כלום ושום דבר? וכמובן שהכספים הקואליציוניים המשיכו לזרום, כולל כספים לישיבות שאינן שולחות את תלמידיהן להתגייס.

הטבת מס נוספת הנשקלת במפתיע נועדה לעודד עלייה לנוכח מאזן ההגירה השלילי. סמוטריץ' מפזר הבטחות ומסתפק בפירורים. אם הכלכלה שלנו בפריחה, שר אוצר רציני חייב היה להודיע תחילה על ביטול גזירות המס שהוטלו על השכירים והעצמאים במהלך 2025. זה כולל את העלאת המע"מ ב־1%, העלאת ההפרשות לביטוח לאומי, ביטול הצמדת מדרגות המס ונקודות הזיכוי (בשווי כ־4.5 מיליארד שקל) ועוד. אלה כספים שנשדדו מכיסי האזרחים, בעלות של אלפי שקלים למשפחה.

חלק מהגזירות ניתנות עדיין לביטול עד סוף 2025, אז בואו נראה את שר האוצר מבצע את מה שהבטיח. אבל באוצר יסבירו שאין כסף לביטול הגזירות, כי הקופה עדיין גירעונית, יעד גביית המיסים מאתגר - בהיקף של 640 מיליארד שקל, תקציב הביטחון מנופח והחזרי החובות והריבית תופחים.

אם זה המצב, אז שיפסיק השר לחרטט אותנו עם סיפורי גרנדמייזר. אף שתקציב 2026 לא יאושר במועד ולא יהיה חוק הסדרים, כולל רפורמות מבניות, הוא ממשיך בכל הכוח למכור לנו רפורמות ומבטיח לאזרחים כסף זול. "המרכיב המרכזי בהצמחת המשק יהיה להזרים המון כסף בזול שיניע את גלגלי הכלכלה. נעשה את זה בשורת רפורמות פורצות דרך: רפורמת הפיקדונות שתאפשר סוף־סוף נגישות לכסף זול גם לגופי אשראי אחרים שאינם הבנקים".

והוא מוסיף: "אחרי שנים של סחבת נחוקק סוף־סוף את הקמת מאגר אשראי לעסקים. למאגר הזה יש תועלת בהגדלת והוזלת האשראי. נקדם פתיחת חשבונות השקעה, שיסייעו להוציא מאות מיליארדים ששוכבים בבנקים בעו"ש כאבן שאין לה הופכין, ונזרים אותם דרך שוק ההון במגוון מכשירים בתנאי מיסוי אחידים לכלכלה".

פנטזיה נוספת לקינוח היא רפורמה דרמטית בתחום קרנות הגידור. "זו אפשרות לתיקון לפקודת מס הכנסה שיאפשר להגדיל את ההשקעות בתשתית באמצעות קופות הגמל. נעודד השקעות הון במגוון צעדים שעוד מוקדם לפרט", מבטיח השר.

שימו לב שכל ה"רפורמות" מתמקדות במגזר הפיננסי, כי זאת הדרך הקלה לשפד את הבנקים. הממשלה מאידך אינה נדרשת ליזום שום מהלכים של עידוד יציאה לעבודה, רפורמות בחינוך, רפורמות בתעסוקה ועוד. מי שמטפל בפועל ב"רפורמות" הוא בנק ישראל.

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן
יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן | צילום: רויטרס
ירון גינדי
ירון גינדי | צילום: ראובן קסטרו
תגיות:
שר האוצר
/
סעודיה
/
בצלאל סמוטריץ'
/
תקציב
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף