למרות הכרזת העצמאות של סומלילנד בתחילת שנות ה־90, אף מדינה מלבד ישראל אינה מכירה בתביעתה. לפיכך, כל מי שנוסע לאזור זה עדיין נדרש לאשרות המונפקות על ידי סומליה. סוילו טוען אירוע זה מהווה תזכורת לכך שהחלטת ישראל לכונן קשרים דיפלומטיים עם ישות זו, הפועלת כמדינה דה־פקטו, אינה פופולרית באזור.
ארדואן נדחק לפינה
סוילו מציין כי היחסים בין טורקיה לישראל הידרדרו מאז 2023, בעקבות האשמות טורקיות ברצח עם לכאורה בעזה, אמברגו סחר, קריסת משטר אסד ותיווך טורקי להסכם עם חמאס; כשבתגובה חידשה ישראל שיתופי פעולה עם יוון וקפריסין, כצעד לבחינת ברית צבאית.
״מהלך ישראלי להכרה בסומלילנד יפגע בעמדה הגיאופוליטית של טורקיה, יעניק לישראל דריסת רגל משני צדי מצר באב אל־מנדב ויאזן את השפעתה״, אמר.
סוילו טוען שדיווחים מצביעים על כך שטורקיה וסומליה תכננו הקמת בסיס צבאי נוסף בנמל לאס קוראי, הממוקם במדינת חאטומו שהוכרזה לאחרונה, המשתרעת על כ‑45% מהשטח הנתבע של סומלילנד.
המדינאי הטורקי קאני טורון ציין כי טורקיה הגיעה להבנה מילולית עם מוגדישו להקמת בסיס ונמל קטן סמוך לו, אך הפרויקט מעולם לא יצא לפועל. "אני מצפה שארדואן ידון בבניית הבסיס עם חסן שייח' מוחמד ביום שלישי", הוסיף.
המשחק הכפול של סומלילנד
סוילו ציטט את טורון שהוסיף כי הנשיא נתון ללחץ פוליטי כבד וכנראה לא יכול היה לסרב למאמצי ההכרה. טורקיה מחזיקה קונסוליה בסומלילנד ושליח מיוחד למשא ומתן עם סומלילנד, מה שמאפשר לה להיות במצב טוב להתנהל מול הרגייסה. "יש שבטים רבים בסומלילנד שמתנגדים להפרדה, ואם הרגייסה תתעקש על עצמאות, ייתכן שהיא תשמור רק על חצי מהאוכלוסייה הנוכחית, כאשר אזורים אחרים עשויים להצטרף", אמר.
טורון ציין שהבעיה העיקרית בסומליה היא הממשלה המרכזית במוגדישו, שבראשות חסן שייח' מוחמד נתקעה ביחסים עם מדינות פדרליות אחרות. פורטלנד וג'ובלנד, לדוגמה, ניתקו קשרים עם הממשל הנוכחי בתחילת השנה, ויצרו אפשרויות לתמרון ישראלי במדינה.