הרחק משם, באמצעות אפליקציית זום, צפה בו פורום נכבד ביותר של מועצת האיחוד האירופי. זהו אחד הגופים החשובים ביותר באיחוד, והוא מייצג את הממשלות החברות בו. שומעיו ביקשו ממנו לתאר בפניהם את המלחמה כפי שהיא נראית מארמונו.
לחיזבאללה קורים הרבה דברים שלא קרו לה שנים. רובם ככולם רעים במיוחד. אחד מהם הוא המתקפה המילולית שהם חוו השבוע מפי נשיא לבנון בשיחתו עם בכירי האיחוד. מעודה לא היה לחיזבאללה משטר עוין בארמון בעבדא כמו הממשל הנוכחי.
ג'וזף עאון איננו פוליטיקאי קטן שטיפס אל כיסאו בדרך עסקנית. הוא מפקד הצבא לשעבר, פטריוט לבנוני, שעיני מיליוני אזרחיו נשואות אליו כדי שיצילם מאסון לדורות. הוא רק שנה וחודשיים בתפקידו, ובחיזבאללה רואים בו צרה צרורה.
עאון פתח בהצעה לישראל לפתוח במו"מ ישיר. כיום מתקיימים המגעים בין ביירות לירושלים בדרג פקידים וכמעט בעקיפין. שליח של ממשלת ישראל נועד עם נציגו של נשיא לבנון במטה האו"ם בנאקורה, כאשר לצידם נציגים מצרפת ומהאו"ם.
הדיונים עוסקים בענייני גבול וביטחון. עאון הביע נכונות למפגש בדרג מדיני בכיר, פנים אל פנים, כדי לגבש הפסקת אש יציבה והסדר גבולות. מבחינתו, מדובר בצעד אמיץ שאינו מובן מאליו. הוא נוקט אותו כאשר ישראל תוקפת בלבנון, ובעוד חיזבאללה נלחמת על חייה.
אחר כך הוא פתח במתקפה חסרת רסן כלפי חיזבאללה. הוא האשים אותה כי ביום שני שעבר, כאשר ירתה את המטח לעבר ישראל, היא טמנה מארב ומלכודת לעם הלבנוני ולמדינה.
"מי ששיגר את הרקטות הללו רצה למוטט את מדינת לבנון בתוקפנות וכאוס במחיר השמדה של עשרות כפרים ונפילת עשרות אלפים מבני עמנו. כל זה בשירות המשטר האיראני. את זה הצלחנו לסכל עד כה, וזה מה שנמשיך לעשות".
עאון לא חסך ביקורת גם מישראל, אבל לכל השומעים היה ברור כי היא שחקן משנה בתיאוריו. הוא סיפר כי 400 לבנונים כבר נהרגו (מאז עלה המספר), בהם 83 ילדים ו־48 נשים. 600 אלף לבנונים נעקרו מבתיהם.
"מנסים לדחוק את ארצי בין שניים", האשים עאון, "בין תוקפנות שאינה מכירה בשום כבוד לחוקי המלחמה או לחוקים הבינלאומיים, לקבוצה חמושה הפועלת מחוץ למסגרת המדינה, שאינה מייחסת שום משקל לאינטרס של לבנון ולא לחיי עמה".
תנועת מלקחיים
כמה ימים לפני כן גילה ראש ממשלת לבנון,, כי ממשלתו החליטה לצמצם את מספר אשרות הכניסה לאזרחים איראניים. המטרה היא להקשות על אנשי משמרות המהפכה להסתנן לארצו ולסייע לחיזבאללה.
ביומה השני של המלחמה הכריז סלאם כי הממשלה בראשותו אוסרת כל פעילות צבאית של חיזבאללה. אם ירצו לשמש גוף פוליטי, בבקשה. אבל צבאי לא. למחרת נעצרו בביירות שלושה חמושים מטעם הארגון והובאו בפני בית משפט צבאי. התעוררה מהומה ציבורית, בסיומה החליט השופט לשחררם.
מעולם לא הפגינה מערכת החוק בלבנון שרירים כלפי חיזבאללה בנחישות כזו. אין ספק כי דחיקת חיזבאללה לפינה בשנתיים האחרונות העניקה לממשלה כוח ועידוד במאבקה נגדה. בימי נסראללה, כל יוזמה כזו הייתה נתקלת במלחמה קטנה. מהומות רחוב, לחצים פוליטיים כבדים, וכשצריך גם שוחד לשופטים או איומים מאפיוזיים. חיזבאללה בנתה בתוך לבנון מדינה משל עצמה וכבשה את מדינת האם.
צעדי הנגד של עאון ואנשיו מעטים אומנם, אבל תפקידם איננו לדכא את הלחימה של אנשי חיזבאללה. את זאת ממשלת לבנון אינה יכולה לעשות מבלי להיגרר למלחמת אזרחים.
תפקידם להראות לקהילה הבינלאומית כי לבנון איננה אבודה, וכי יש בתוכה מחנה חזק הרואה בחיזבאללה אויב מבפנים. מטרתם החשובה עוד יותר היא לגייס דעת קהל נגד חיזבאללה. גם זה כשלעצמו חסר תקדים. היום הולך ומשתלט על השיח הלבנוני טון אחר, ולפיו חיזבאללה היא מכונת רעל.
מאז יצאה לדרכה הפסקת האש בנובמבר 2024, ניסתה ממשלת לבנון לעשות כפי יכולתה לדחוק את רגלי חיזבאללה ולהפכה לגוף בלתי לוחם. מנגנוני הביטחון שלה פעלו לאטום את הגבול עם סוריה מפני הברחות נשק מאיראן. הם רדפו איראנים שנחתו עם מזוודות כסף בנמל התעופה של ביירות.
אומנם תרומתם איננה מכרעת, אבל יש בה הצהרת כוונות ברורה והיא מהווה גורם מסייע לכוחות הגדולים באזור. בכוחה לגייס את דעת הקהל נגד חיזבאללה ולעשות מה שהנהגה צריכה לעשות: לקבוע אמות מידה נכונות בשאלות של מותר ואסור בתחום המשילות. למשל, למי ההחלטה בעניינים של מלחמה ושלום, מי רשאי להחזיק נשק (ובעיקר מי לא), ומה נזקיה של מעורבות מבחוץ.
בינתיים, ישראל וארה"ב עושות את העבודה כל אחת בדרכה. ישראל כותשת את חיזבאללה בלבנון. כלי הטיס של צה"ל מפציצים מהאוויר מבנים שבהם הוסתרו מיליוני דולרים במזומן שקיבלה חיזבאללה מאיראן. במזומן, כי הבנקים בלבנון אינם משתפים איתם פעולה, וכל העברה בנקאית מיורטת.
באיראן, פועלים יחד צבאות ישראל וארה"ב להחלשת משמרות המהפכה. המשמרות, והמשטר הנשען עליהם, הם העורף המדיני, הכלכלי והאידיאולוגי של חיזבאללה. בלעדי התמיכה האיראנית, חיזבאללה תיחלש משמעותית. זו תנועת מלקחיים, והיא נועדה לקרב את חיזבאללה אל סופה כגוף צבאי.
עוד מוקדם להעריך כיצד תיראה לבנון בעוד חודשים מעטים, או בעוד שנה או שנתיים. עתידה, כמו עברה, יושפע ישירות מהמתרחש באיראן. גם יחסינו איתה הם תוצאה של המציאות שתתהווה באיראן. אבל אם בשנים הקרובות יילכו ישראל ולבנון יחדיו לקראת פיוס כלשהו, אזי לימים האלה יש תפקיד מרכזי בעיצוב המציאות החדשה.