פוטין בהלם: המשפיענית וכוכבת הרשת הרוסיה נכנסת לפוליטיקה | ד"ר יבגני קלאובר

הסרטון שבו פנתה הבלוגרית לנשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, צבר יותר מ-20 מיליון צפיות ומיליון לייקים באינסטגרם. מבחינה סוציולוגית, היא מייצגת את החלום או את ההתגשמות של השאיפות של בני מעמד הפועלים ברוסיה

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
עקבו אחרינו
ולדימיר פוטין
ולדימיר פוטין | צילום: רויטרס

בסרטון היא מנתה חמש בעיות דחופות בחברה ובפוליטיקה הרוסית אשר, לדבריה, "אף מושל או פקיד לא העז להעלות לסדר היום הפוליטי מול פוטין": (1) השיטפונות בדאגסטן, (2) זיהום חוף הים בנפט ליד אנאפה שבים השחור, (3) תקנות המתירות הרג של בעלי חיים המופיעים ב"ספר האדום" או מינים הנמצאים בסכנת הכחדה, (4) החרמה ושחיטה של בעלי חיים במחוז נובוסיבירסק והכי כואב (5) הגבלות על האינטרנט. בוניה, המוכרת היטב ברוסיה ומחוצה לה, בזכות הופעותיה בתוכניות ריאליטי ובהפקות טלוויזיוניות אחרות, נהנית מקהל עוקבים עצום ברשתות החברתיות. סרטון הפנייה שהפנתה בשבוע שעבר לנשיא פוטין זכה לתשומת לב לא רק ברוסיה אלא בעולם כולו.

ברויטרס יצאו עם הכותרת הבאה: הקרמלין מודה כי הביקורת נגדו נלקחה בחשבון, זאת לאחר שבלוגרית הזהירה את פוטין כי הרוסים חשים "לחוצים" ועלולים להתפרץ. במדוזה, יצאו עם כותרת הבאה: סרטון פנייה של בלוגרית רוסייה לפוטין זכה ל-20 מיליון צפיות ולמיליון לייקים באינסטגרם. רדיו ליברטי יצא עם הכותרת הבאה: משפיענים רוסים עוברים מעיסוק בקוסמטיקה לפוליטיקה, אך נמנעים מלהזכיר את המלחמה כשהם סקרו את הפעילות של בלוגרים נוספים שהצטרפו למחאת האונליין.

אל פאיס הספרדי יצא עם: משפיענים רוסים שוברים שתיקה בנוגע לפוטין: וציטטו את בוניה: "ולדימיר ולדימירוביץ', אנשים מפחדים ממך". בדיילי ביסט, גם, לא שכחו את בוניה ויצאו עם הכותרת הבאה: תועמלנית של פוטין שלחה לו אזהרה חריפה בסרטון ויראלי. דה טיימס כבר בכותרת רומז כי מדובר בתרגיל מתצוחכם של הקרמליחן עצמו: דוגמנית רוסייה הפכה לוויראלית בעקבות ביקורת שהטיחה בפוטין — אך נראה כי מדובר בתחבולה של הקרמלין? כל אמצעי תקשורת שכתבו על בוניה לא שכחו לציין, כי בוניה המתגוררת, במקביל, במונקו ובבאלי, וכי היא מרגישה מוגנת מספיק מפני מעצר, הרעלה או אמצעי דיכוי אחרים, ואילו הייתה נמאת בשטחה של רוסיה היא לעולם לא הייתה משמיעה את דיברי הביקורת כלפי פוטין עצמו.

בוניה טענה כי המושלים והפקידי הממשל הרוסיים מסתירים מהנשיא את המצב האמיתי במדינה. כלומר הבעיה המרכזית, לדידה של הכוכבת, היא לא בפוטין עצמו אלא בפקידים שמסתירים ממנו את האמת. בנוסף, בוניה הזהירה כי הלחץ על העם הרוסי שהפך להיות לסוג של "קפיץ דרוך" שעלול להשתחרר בבת אחת אם המצב לא ישתנה. למעשה, בוניה, רומזת, בעדינות, על המהפיכה החברתית.

ויקטוריה בוניה, השתתפה בעבר בתוכנית "דום-2" (הגרסה הרוסית ל"אח הגדול") והיא מנהלת את חיי הפאר הקיצוניים, והיא מהווה סמל לסגנון חיים שמיליוני אזרחים ברוסיה חושקים בו. היא חובבת אלפיניזם וטיפוס הרים. ב-19 במאי 2025, היא כבשה את הפסגה הגבוהה ביותר בעולם, האוורסט (בגובה של 8,848  מטרים). בכל שנות הקריירה היא הגדירה את פוטין כ"פוליטיקאי חזק" והתייחסה למלחמה באוקראינה כ"מבצע צבאי מיוחד" והקפידה להתרחק מפוליטיקה.

בסרטון הנוסף שהוציאה לאחר תחילת הפרשה היא אמרה שהיא אוהבת את המדינה ולא מתכוונת לבגוד בה וכי אין לה כוונות להפוך לדמות פוליטית. בצעד יוצא דופן, בחר הקרמלין להגיב לדברים. דמיטרי פסקוב, דובר הנשיא, הבהיר כי הטענות של ויקטוריה נבחנו וכי "הטיפול בסוגיות שהוצגו כבר יצא לדרך". בעקבות זאת, העלתה בוניה סרטון נוסף שבו היא מפגינה התרגשות רבה נוכח המענה המהיר מצד השלטונות.

ביקורתה, שלא מאשימה את פוטין ישירות ואף לא מזכירה את ההחלטה לצאת למלחמה, מתכתבת עם הדברים של המומחים האחרים, אשר טוענים כי פוטין הקיף את עצמו ב"אומרי כן" ובאנשים נאמנים מדי מכדי להציב לו אתגר, לצד האוליגרכים המושחתים שממשיכים להרוויח מהמלחמה למרות הקריסה הכלכלית במדינה.

מיד לאחר הפניה  של בוניה, כלי תקשורת ובלוגרים המקורבים לשלטון, לצד הבוטים ופלוגות הסייבר הפועלים מטעם הקרמלין ברשת החברתית  VK, החלו להאשים אותה בהפצת רטוריקה של אויבי העם הנתמכים על ידי המודיעין המערבי ואף השוו אותה ליוליה נבלנאיה, אלמנתו של אלכסיי נבלני.

המבקרים הצביעו על הופעתה הציבורית ה"זוהרת" או על העבר שלה בחוגים אליטיסטיים על מנת לטעון שבוניה היא לא אחת מהעם והיא לא יכולה להפוך לדמות פוליטית רצינית. בלוגרים אחרים הציעו לה לבקר בערים הרוסיות שסובלות מחוסר תחזוקה ועוני על מנת להתחבר לעם. הפנייה לפוטין, גם אם היא ביקורתית, ברגע שהיא נעשית ממונקו, טענו הבלוגרים, אין לה שום משמעות פוליטית מכיוון שבוניה לא תצליח לתרגם את ההון החברתי שלא להון פוליטי.

אחרים ביקרו אותה על השאיפה למצב את עצמה בסטטוס של סלב ואין לזה שום קשר למצוקות של רוסיה. אתר לייף (Life) פרסם כתבה תחת הכותרת: "בוניה הפכה פתאום למגן אנושי של העם הרוסי. אבל למה בעצם?". בכתבה נאמר כי הכוכבת "יושבת לה בדירתה במונקו" וכי היא "נתמכת כלכלית על ידי בן זוגה לשעבר, אלכס סמרפיט, שתומך באוקראינה. בטקסט נכתב כי "הבלוגרית נמצאת בעמדה תלותית, ולכן היא מקדמת בקלות רבה את האג'נדה של שירותי הביון המערביים.

השאיפות הפוליטיות של בוניה כבר נצפו בעבר. בעודה יושבת בדירתה במונקו, היא התלוננה בפומבי על חסימת הטלגרם ברוסיה; היא הרימה קול על יוקר חשבונות החשמל והמים; היא הביעה צער על מצבם של העסקים הקטנים, וכאמור, היא הזהירה את הקרמלין שכל זה יסתיים במרד עממי. עם זאת, הפרשנים ציינו כי לא סביר שההתפרצות של תופעת בוניה הייתה מתואמת עם אנשי המשטר, אלא שהיא דווקא מהווה תגובה ספונטנית לחוסר שביעות הרצון המבעבע בחברה.

בבחינה סוציולוגית, בוניה היא דוגמא מובהקת לארכיטיפ הזולושקה (או הסינדרלה) ברוסיה הפוסט-סובייטית. בתור מי שהגיעה מרקע צנוע מעיירה קטנה בשם קרסנוקאמנסק, בוניה הגיעה למעמד של אליטה נובורישית הרוסית דרך תוכנית ריאליטי השנויה במחלוקת ביותר ברוסיה. מצד אחד ז׳אנר הריאליטי הוא הסמל של המערב השנוא על הקרמלין, אך צעירים ברוסיה עדיין צופים בתוכניות ריאליטי.

בראשית שנות ה-2000, רוסיה חוותה פריחה של תרבות הגלאמור, שבה ניידות חברתית הייתה קשורה לעיתים קרובות לנראות באמצעי התקשורת ההמוניים, ולא הייתה תלויה במסלולים מסורתיים של זינוק חברתי בתעשייה או באקדמיה. בוניה המירה את את ההון החברתי והאסתטי שלה, אותו רכשה בתכנית ריאלמיטי, להון כלכלי שבא לידי ביטוי בעסקאות יוקרתיות, הקמת המותג, וצבירת ההשפעה. מבחינה סוציולוגית, היא מייצגת את החלום או את ההתגשמות של השאיפות של בני מעמד הפועלים ברוסיה.

סגנון החיים שלה מגלם את "החלום הניאו-ליברלי" שהיה פופולרי בשנות ה-2000 ברוסיה, ממשיך להיות החלום של רבים ברוסיה. כאשר ויקטוריה מדברת על נושאים פוליטיים כמו הכלכלה או חסימת רשתות חברתיות, היא מתרגמת את הדאגות שלה ושל רבים ברוסיה למרחב הפוליטי. מדובר במה שחלק מהפרשנים מכנים אפקט "הקפיץ הדרוך" (Coiled Spring). בוניה היא לא אקטיביסטית מהאופוזיציה, אך היא משקפת את המתח החברתי של החברה הרוסית שמרגישה חנוקה על ידי המשטר, ויחד עם זאת היא חוששת מדי מההצטרפות לאופוזיציה רשמית.

תגיות:
רוסיה
/
ולדימיר פוטין
/
קרמלין
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף