ברקע, חובה לומר מפורשות: נכון לנקודת הזמן הזו, ועל אף התדמית החזקה שמנסה משטר האייתוללות לשקף בהצהרות הרהב שלו, טהרן על סף פשיטת רגל מוחלטת, עד כדי חוסר יכולת בסיסית לשלם משכורות שוטפות למגזר הציבורי באיראן (ממורים ורופאים ועד לאנשי השטח של הצבא הסדיר). ללא הזרמת חמצן, סביר שהמשטר יעמוד בפני תסיסה פנימית שתאיים מאוד על יציבותו.
ציר ה"אחים המוסלמים" והמאבק על האזור
בעוד שסעודיה, מצרים ואיחוד האמירויות הוציאו את האחים המוסלמים מחוץ לחוק - קטאר וטורקיה מעניקות לתנועה מימון ובמה תקשורתית. הברית הזו התגבשה לכדי גוש מדינות שמהווה משקל נגד מובהק ל"סדר האזורי החדש".
הדרמה הדיפלומטית: המתווכת שגם מממנת (מודל עזה באיראן)
ישראל חייבת לשנות את חוקי המשחק
במשך שנים נהנתה קטאר מחסינות. היא נתנה אכסניה לבסיס חיל האוויר האמריקאי הגדול ביותר במזה"ת, מימנה את חמאס והייתה גם מתווכת רשמית שכולם עולים אליה לרגל. כולם שיתפו פעולה עם המנגנון הזה והעניקו לגיטימציה לדיבור הקטארי בשני קולות. אלא שהנסיבות השתנו, ומנגנונים שפעלו בעבר, אינם מקובלים עוד.
דווקא כעת, בעיצומו של עיצוב האזור מחדש, ישראל חייבת לשנות את כללי המשחק ולדרוש שקטאר תתתחיל לשלם מחירים על הדיבור בקול כפול.