באיילון בנו נתיב מהיר - ושכחו את מי שרוכב לידו | ליאת רון

מאז פתיחתו של הנת"צ החדש בנתיבי איילון מזהירים רוכבי האופנועים מפני עמודוני ההפרדה שהוצבו לאורכו, עד שביום חמישי שעבר גבתה תאונה קטלנית את חייו של הרוכב אלכס פרדלין ז"ל

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
עקבו אחרינו
רוכב אופנוע נהרג באיילון
רוכב אופנוע נהרג באיילון | צילום: מד"א
5
גלריה

התאונה הקטלנית הזו, לצד שורת תאונות ואירועים נוספים בנתיב התחבורה הציבורית המהיר, מעוררת סערה בקרב רוכבי הדו-גלגלי. לטענתם, עמודי ההפרדה הצהובים הללו הפכו למלכודת מוות עבורם.

איילון
איילון | צילום: תיעוד מבצעי מד''א

"לדעתי, המצלמות פשוט לא פועלות. 95% מהנהגים שומרים על החוק, אבל מספיק שאחוז אחד ייכנס לנתיב התחבורה הציבורית כדי ליצור עומס. בנתיבי איילון כנראה החליטו שהנהג הישראלי הוא עבריין מועד, ולכן הציבו לאורך קילומטרים את עמודי ההפרדה. אלה עמודי פלסטיק גמישים, עם מחזירי אור. אם מכונית תפגע בהם, במקרה הגרוע הם יתקפלו או יישברו. אבל עבור אופנוע זו מלכודת מוות. רוכב שנוגע בעמוד כזה במהירות של 100 קמ"ש פשוט עף".

בדרך כלל המשטרה מעלימה עין מאופנועים שנוסעים על השול, אבל כאן אין שול ואסור לאופנועים לנסוע בנתיב התחבורה הציבורית. "זאת בדיוק הבעיה. רוכב אופנוע נאלץ להיצמד לעמודים, ואם רכב דוחף אותו שמאלה, אין לו לאן לברוח. זה בדיוק מה שכנראה קרה בחמישי שעבר. רוכב בן 56, מיומן וממוגן, ניסה לחמוק מרכב שסטה לעברו, פגע בעמודים, משם הועף למונית, אחר כך לרכב נוסף. כמו כדור פינבול שנזרק מצד לצד. כשראיתי את התמונות מהזירה, הזדעזעתי".

תאונה באיילון
תאונה באיילון | צילום: תיעוד מבצעי מד''א

הנדסת מוות

גם רוכבים אחרים מספרים על מקרים דומים. אחד מהם תיאר כיצד במהלך נסיעה בנתיבי איילון נסעה משאית מימינו ורכב פרטי משמאלו. המשאית צמצמה את המרווח בינו לבין עמודי ההפרדה, הרכב הפרטי בלם בפתאומיות והוא לא הספיק לעצור. הפגיעה הקלה ברכב העיפה אותו על שלושה או ארבעה מעמודי ההפרדה והעבירה אותו בכוח אל נתיב התחבורה הציבורית. רק משום שנהג שנסע מאחוריו הבחין במתרחש ואפשר לו להשתלב בחזרה, האירוע הסתיים ללא נפגעים.

שאלתי את אברהמי אם בעקבות התאונה הקטלנית שבה נהרג אלכס פרדלין מישהו בנתיבי איילון, במשרד התחבורה או במשטרה עצר לרגע, בחן מחדש את התכנון או הורה לבצע שינוי. "כלום", הוא עונה. "המשטרה העבירה את זה לרלב"ד, וממשיכים הלאה. מה שצריך לעשות הוא להוריד את עמודי ההפרדה האלה, שעומדים לאורך קילומטרים. אני יכול להגיד שבשום מקום בעולם אין דבר כזה, בטח לא במדינות מערביות. שם התשתיות מתוכננות גם עבור דו-גלגלי".

נתיבי איילון
נתיבי איילון | צילום: אבשלום ששוני

רמת הניתוק וחוסר ההבנה שעולה מן המכתב זועקת לשמיים. "נהגים רבים מפרים את הסדרי התנועה ואת הוראות הדין, ונוסעים בנתיב בניגוד להוראות באופן שיטתי, תוך התעלמות גלויה מההסדר התחבורתי", כותבת שטרן. "בכלל האמור ניכרת תופעה רחבה ומסוכנת של רוכבי אופנועים הנכנסים לנתיב דרך המרווחים שבין עמודוני ההפרדה, במוקדים שאינם מיועדים או מותרים לכניסה. התנהלות זו יוצרת סיכון בטיחותי ממשי הן לרוכבים והן לנהגים הנוסעים בנתיב ובסמוך לו".

המכתב נשלח ביום חמישי שעבר, יום התאונה הקטלנית שבה נהרג פרדלין ז"ל, ושטרן כותבת כי היא "ממחישה באופן חד כי אין מדובר בסיכון תיאורטי או בהפרות נקודתיות, אלא בתופעה מסוכנת ומתמשכת המחייבת מענה אכיפתי ממוקד ודחוף".

כלומר, מבחינתה של מנכ"לית נתיבי איילון, הגורם שהביא למותו הטרגי של רוכב האופנוע אינו התשתית המסוכנת, אלא "הגורם האנושי". ואם רק תואיל משטרת ישראל להגביר את האכיפה, אזי – לשיטתה – לא יאונה לרוכבי האופנועים כל רע.

"שיהיה ברור: אין כאן שום גיבוי לעברייני תנועה", אומר אופק. "אבל הממסד התעבורתי לא יכול להשתמש בעבריינות כתירוץ להנדסת מוות. גם אם רוכב נקלע לנתיב בתום לב, או בגלל אילוץ חירום, העונש במדינת חוק לא יכול להיות גזר דין מוות. תשתית מודרנית מחויבת להיות סלחנית, לא זירת הוצאה להורג".

פקקים באיילון
פקקים באיילון | צילום: אבשלום ששוני

ואברהמי מסכם: "רק בחודש יוני נהרגו חמישה רוכבים ממעקות בטיחות. גם שם הבינו באיחור שהתשתית הזו הורגת, והתחילו למגן את המעקים. מטריד אותי שאף אחד לא עושה עם העמודים האלה משהו, ומהר, כי רוכב שנקלע לנתיב התחבורה הציבורית לא יכול לצאת ממנו בחיים".

פנינו למשרד התחבורה לקבלת תגובה, והם הפנו אותנו לנתיבי איילון. משם נמסר: "עמודי ההפרדה הגמישים מופיעים בהנחיות לנתיבים מהירים בעולם עשרות שנים וגם בהנחיות הישראליות הרלוונטיות מאז 2013.

מדובר בהפרדה חיונית לתפעול הנתיבים המהירים כדי למנוע כניסות ויציאות לא חוקיות במקומות שאינם מיועדים לכך.עמודוני ההפרדה עברו את אישור ועדת התקני תנועה ובטיחות והם מותקנים כבר שנים רבות במיקומים של פיצולים במחלפים.

"בסקרי הספרות שבחנו את ההתקנה בעולם לא נמצא שום תיעוד של בעיות בטיחות בעמודונים עם רכב דו-גלגלי. מעבר לכך, הכניסה לנתיבים המהירים אסורה לרכב דו-גלגלי".

מנכ"ל הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים גילי כהן: "הרלב"ד קיבלה את הפניות בנושא עמודי ההפרדה שהוצבו לאורך הנתיבים המהירים, והיא בוחנת את הסוגיה בהיבטים המקצועיים והבטיחותיים אל מול נתיבי איילון".

תגיות:
תאונת דרכים
/
אופנוע
/
איילון
/
אופנועים
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף