בין הטיפות: למרות השיקום המוגבר בטילים - יש דבר אחד שטהרן לא מעיזה לגעת בו | אלון בן דוד

הסיטואציה הזאת, של לא הסכם וגם לא מלחמה, עשויה להימשך הרבה מעבר ל-60 הימים שקבע הסכם העקרונות לפני חודש, כשברור שאיראן לא תמהר לתקוף את ישראל; וגם תתקשה לעמוד לאורך זמן תחת סנקציות וחיכוך מתמיד

אלון בן דוד צילום: עדי אורני
עקבו אחרינו
טילים איראנים
טילים איראנים | צילום: רויטרס
5
גלריה

העמידה האיראנית העיקשת אל מול ההתקפות היומיות של הכוחות האמריקאיים עשויה להטעות: מאחוריה מסתתרים משבר כלכלי קשה, שהולך ומעמיק מדי יום, ומאבק פוליטי חריף בין אנשי המשטר הוותיק של עלי חמנאי לבין הפלג הקיצוני ביותר במשמרות המהפכה, שכרגע אוחז בהגה השלטון של איראן.

ההלוויה של המנהיג העליון שחוסל סיפקה כמה הצצות למאבק הקשה המתחולל כרגע באיראן. אנשי הפלג הקיצוני הם שהכתיבו את פס הקול של הטקס והתאימו בקפידה את פסוקי הקוראן שהוקראו לזהותו של כל מי שניגש לארונו של חמנאי. המשלחות הטורקית, הקטארית והסעודית (שבחרה להופיע להלוויה בבגדים לבנים) קיבלו כל אחת מהן פסוקים המפקפקים בחוזק האמונה שלהן.

הלוויית עלי חמינאי
הלוויית עלי חמינאי | צילום: Sputnik/Oleg Molchanov/Pool via REUTERS

כרגע לא תמיד ברור מי מחליט על מה באיראן. סמכותו של מוג'תבא חמנאי מקובלת על כל בעלי התפקידים, אלא שהם כמעט אינם זוכים לראות אותו או לקיים איתו תקשורת. מוג'תבא ספון במקום המחבוא שלו, מוקף בחבורה של עוזרים, והם אלה שמתרגמים כל הנהון והמהום שלו להנחיות על מדיניות.

מוחמד באקר קאליבאף ועבאס עראקצ'י במהלך הלווייתו של עלי חמינאי בטהרן
מוחמד באקר קאליבאף ועבאס עראקצ'י במהלך הלווייתו של עלי חמינאי בטהרן | צילום: מתוך רשתות לפי סעיף 27 א על פי זכויות יוצרים

האיראנים ביצעו תקיפות של כמעט כל מדינות האזור, כולל המתווכות קטאר ועומאן, אבל עד לשעת כתיבת שורות אלה לא תקפו את סעודיה ואת ישראל. אגף המודיעין של צה"ל מביא בחשבון ירי טילים מאיראן לישראל. חיל האוויר ומערך ההגנה האווירית אצלנו נמצאים בכוננות גבוהה, שנשמרת מאז תום מלחמת 40 הימים.

מכשירים את האתרים

ייתכן שווחידי מזהה את התשוקה של ההנהגה הישראלית לחידוש המלחמה ומבין שירי על ישראל יוביל לפגיעה קשה עוד יותר בכלכלה האיראנית. על אף הקו הניצי שהוא מוביל, ספק אם הוא עיוור למה שמתחולל בתוך איראן: מחסור בחשמל ובמים בקיץ האיראני החם הוא מתכון לאי-יציבות פנימית. הוא יודע שאם יתקוף את ישראל, התגובה לא תהיה סמלית.

אחמד וחידי
אחמד וחידי | צילום: REUTERS/Morteza Nikoubazl/File Photo

מאמץ השיקום של איראן מתמקד כרגע בחידוש הייצור של טילים בליסטיים. נכון להיום הוא התחדש חלקית, ומאגר הטילים של איראן מתקרב למספרים שהיו לה ערב המלחמה האחרונה. במקביל, יש מאמץ גדול לשקם את יכולות ההגנה האווירית. האמריקאים מסכלים אותו באזור המצר, אבל בשאר חלקי איראן הוצבו כבר מערכות חדשות.

דונלד טראמפ
דונלד טראמפ | צילום: REUTERS/Jonathan Ernst

גם בתוך בליל ההצהרות של טראמפ, שנעות מדי שעה בין חידוש המו"מ לבין מהלך צבאי קרקעי באיראן, אפשר להניח שהנשיא מודע למצוקה הכלכלית הקשה ששוררת שם. איראן תתקשה לעמוד לאורך זמן תחת סנקציות על יצוא הנפט ובחיכוך מתמיד עם האמריקאים.

לכן המצב הזה, של לא הסכם וגם לא מלחמה, עשוי להימשך הרבה מעבר ל-60 הימים שקבע הסכם העקרונות לפני חודש, עד אחרי בחירות האמצע בארה"ב בנובמבר. המשמעות עבורנו היא שהחשש מחידוש המלחמה ילווה גם אותנו עד לבחירות הגורליות באוקטובר.

תגיות:
איראן
/
ישראל
/
משמרות המהפכה
/
דונלד טראמפ
/
המלחמה עם איראן
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף