במכון התקנים לא ממתינים לפרסום דוח מבקר המדינה העוסק בשערוריות הניהול במכון, וגם לא לרפורמה הכללית בניהול המכון. המנכ"ל החדש פנחס שחר מתכנן בימים אלה תוכנית התייעלות רחבת היקף, הכוללת סגירת שתי מעבדות בדיקה מרכזיות של המכון. בעקבות התוכנית צפויים פיטורים המוניים של כ-170 עובדים, למעלה מ־10% מכוח האדם של המכון. המעבדות המועמדות לסגירה הן חלק מאגף הבנייה, המקור העיקרי להפסדים שנצברו במכון בשנים האחרונות.
דוח מבקר המדינה צפוי לעסוק בשורת מחדלים שדרדרה את המוסד החשוב למצבו הנוכחי: תשלום משכורות מנופחות לבכיר שכלל לא עבד בארגון, מינויים בלתי ראויים ושלא כדין, הטעיית הציבור, אי ביצוע עבודות שהמכון התחייב לבצע וכיוצא באלה, וכן חלמאות ובטלנות הרווחות במרבית הארגונים של השירות הציבורי, המסתאב משנה לשנה. הנהלת מכון התקנים תשיב מן הסתם על הביקורת בדרכים המקובלות - הכשלים הם נחלת העבר, המנהלים התחלפו מאז, ומה שלא תוקן נמצא כמובן בשלבי תיקון מתקדמים.
שניים מבכירי המכון החליטו שלא לחכות לפרסום הדוח. הראשון שהתפטר הוא מנהל משאבי האנוש של מכון התקנים, אלי מלי, שתחת אחריותו התנהלו כמה מהמחדלים הקשים שעליהם מצביע הדוח. התפטרות מעניינת נוספת היא של מנהל אגף הבנייה, דני שניידר. מדובר באגף המרכזי של המכון שבו צפוי כאמור גל פיטורים נרחב. בשנתיים האחרונות צבר האגף הפסדים של כ-250 מיליון שקל. שניידר זכה בתפקיד רק לפני חודשיים, לאחר מאבק ארוך.
אבל לאחר שיפורסם הדוח וייעלם שובל הפרסומים העיתונאיים שבעקבותיו, יגיע חוק ההסדרים שיאושר על ידי הכנסת בסוף השנה, ויגרום לזעזוע הבא. החוק צפוי להסיר מעל המכון את ההשפעה הקטלנית של בעלי העניין המשתמשים בו לפגיעה בכיסם ובבטיחותם של הצרכנים ולקידום אינטרסים עסקיים של תעשיינים, יבואנים וקבלנים. החוק החדש לא יאפשר את ההתנהלות המוזרה שהביאה למינויו של המנכ"ל הנוכחי. הוא גם יחייב את פרישתם של שני האנשים המנהלים היום בפועל את מכון התקנים מעל לראשו של המנכ"ל שחר, תוך שהם פועלים בניגוד אינטרסים מובהק: היו"ר אורי דורי וסגנו יהודה ("יודקה") שגב.
על פי החוק לא יוכל חבר נשיאות או עובד של אחד הארגונים הכלכליים להיות יו"ר או סגן יו"ר מכון התקנים. דורי הוא נשיאה לשעבר של התאחדות בוני הארץ (לשעבר התאחדות הקבלים) ומשמש חבר של כבוד בנשיאות הארגון. בנוסף הוא בעל מניות ויו"ר דירקטוריון של חברת הבנייה אורתם סהר, שפנתה השבוע לבית המשפט בבקשה להקפאת הליכים לאחר שנקלעה לקשיים חמורים ובוטלה הצעתם של משקיעים זרים לרכוש אותה. אורתם סהר הייתה החברה שבנתה את פרויקט המגורים של חברת גינדי שבו קרסו המרפסות. מכון התקנים בדק את פעולותיה של החברה האחראית לקריסה.