חה"כ לשעבר ואלוף במיל', טל רוסו, התראיין הבוקר (חמישי) לתוכנית "הקבינט" עם יואב לימור, אלון בן-דוד ורוני דניאל ב-103FM, והעריך כי בשבועיים הקרובים תחול התקדמות בניסיון להקים ממשלת אחדות. כמו כמתח רוסו ביקורת על אנשי התקשורת, בעיקר בגלי צה"ל, התוקפים את הרמטכ"ל לשעבר, גדי איזנקוט.



"אני מעריך שדווקא תהיה התקדמות בנושא ממשלת האחדות. השבוע האחרון הוא השבוע הקריטי. בסוף כולם מחכים לו. כשהחרב מונחת על הצוואר של כולם אני מעריך שימצאו פתרונות יצירתיים. אין לי ספק ששבוע הבא לראשונה יהיו ניסיונות רציניים".

איך אנשים שאתה מכיר אותם מקרוב בכחול לבן, שאמרו שלא ישבו תחת נתניהו עם כתבי אישום יסבירו לציבור שהם שיקרו לו?
"אנחנו הפוליטיקאים אומרים הרבה דברים, בסוף צריך גם לחבר אותם למציאות ולעיתים יש סתירות בין חלק מהדברים. עכשיו זה השלב שרוצים להגיע לפתרונות. גם הליכוד וגם כחול לבן חייבים את זה כי הציבור לא יסלח להם אם יוציאו אותנו לעוד מערכת בחירות. בסוף הציבור מאס מהבחירות במצב בו המדינה לא מתפקדת. אי אפשר לעשות שום דבר, הכל תקוע".

אתה רואה את הסקרים מה יהיה על המחנה הדמוקרטי?
"אני חושב שצריך ללכת לכיוון של מפא"י, מהם היא הגיעה ונדרשת חדשנות כדי להיות רלוונטית בפוליטיקה היום".

ביום שלישי בלילה תושבי הדרום רצו למקלטים אך חמאס כבר בפעם השלישית מודיע שהוא מבטל את צעדות השיבה על הגדר. יש כאן הזדמנות?
"אם זה הולך לקראת כל מיני הסדרים, זה לתווך הקצר. אין כאן שום פתרונות לתווך הארוך. כל מיני ארגונים סוררים שמנסים לשפר מעמדות מול חמאס יורים איזו רקטה ואז מכריזים שאנחנו בדרך להסדרה. אלו פתרונות לתווך הקצר".

כשאתה שומע שחמאס מוכנים להסדרה אתה לא מאמין להם?
"איזו הסדרה יעשו? שלא תהיה אלימות? לא תהיה הכרה של חמאס במדינת ישראל. צריך להסתכל לתווך הרחוק. אין לנו מדיניות, אנחנו כל הזמן משנים אותה. זה לא יביא לשום פתרון".

מהלך אזרחי-כלכלי שייצר שם תעשייה?
"כבר עשינו את זה בעבר ואנחנו גם יודעים לחלק תקציבים כך שזה לא ידלוף לחמאס. זה נתיב שחייבים ללכת אליו אך צריך להסתכל על זה בצורה הרחבה וארוכה. את זה אנחנו לא מסכימים לעשות במשך שנים רבות. הפתרונות לא מידיים".

רבים בישראל לא מצפים שיהיה פתרון לעזה אלא מחפשים הסדרים כדי שיצרו מציאות טובה יותר לתושבי הדרום.
"לתושבי הדרום צריך לתת הכל. אני מלווה את המועצות בעוטף עזה וקורא לתת להם את הפתרונות, אם במיגון ואם בתעסוקה".

התושבים הללו רוצים יותר מהכל יחס, יורים עליהם רקטות ובשלישי מתקיימת עצרת תמיכה בראש הממשלה ולא שמענו מילה על תושבי הדרום.
"הם צריכים להיות בעדיפות עליונה. הם התושבים שלנו וצריך לעזור להם ולהקל עליהם בכל דרך אפשרית. אני עושה זאת בזמני הפרטי אך זה צריך להיות במסגרת מסוימת. צריך לבנות מדיניות ברורה ולקדם את הנושא הזה".

מה לגבי השבויים והנעדרים?
"זו סוגיה מאוד רגישה. תמיד יש התלבטות אם זה צריך להיות מתחת או מעל הרדאר. הדרך שהם מסתכלים על הגופות שלהם שונה לחלוטין מהדרך שאנחנו מסתכלים על הגופות שלנו".

כמה זמן לא החזירו גופות בישראל?
"עשינו את זה בעבר וזה לא קידם כלום".

והרס בתים זה כן אפקטיבי?
"אפקטיבי הרבה יותר. זה צעד שמשפיע".

"אני רוצה להתייחס לסיום למה שעושים בשבועות האחרונים לגדי אייזנקוט. בשבועות האחרונים אני שומע שיש מגמה, כנראה מתוך אינטרס של מישהו לעשות שיימינג לגדי אייזנקוט. זה מבחינתי דבר חמור. קולגות שלכם למקצוע לוקחים אג'נדה ועושים שטיפת מוח לציבור בתחנה צבאית. זה סופר חמור".

זה מגיע ממניעים פוליטיים להערכתך או שזה מגיע מגורמים צבאיים שרוצים להיבנות על גבו?
"אין לי ספק שזה מגיע ממניעים פוליטיים. על פי אותו כתב/פרשן, זה מקור לסכנה עתידית למנהיגות של צד כזה או אחר".

מי מרוויח מזה? על מי הוא מאיים?
"יש צד שחושש שגדי אייזנקוט יבחר להצטרף לצד השני. אנשים לוקחים זה למקומות מטורפים. אני מכיר את גדי וזה לא הוגן לעשות לו את זה".

מה הוא אומר על זה?
"הוא בהלם. גדי אחד הרמטכ"לים הטובים שהיו כאן ב-30 שנים האחרונות. רמטכ"ל התקפי שעשה כאן מהליכים מדהימים גם בציר האיראני, בסיכול המנהרות ולחימה בהיקפים רחבים בכל החזיתות. לעשות לאחד כזה שיימינג זו פשוט שערורייה".