ברקע נפילת המשטר בסוריה ובהתאם למצב הביטחוני, פנה אתמול (ראשון) שר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ לחברי הקבינט המדיני בטחוני להצטרף לדרישה מהיועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה ולמנהל בתי המשפט, השופט צחי עוזיאל, לדחות את דיוני המשפט של ראש הממשלה בנימין נתניהו ולקיים דיון בפני השופטים בהשתתפות המל״ל. כל השרים חתמו על המכתב או הוציאו מכתב מקביל.
במכתב כתב סמוטריץ׳: ״בהתאם לתפקידנו כחברי הקבינט המדיני-ביטחוני, ברצוננו להביע את דאגתנו העמוקה לנוכח ההתנהלות המערכתית הנוכחית בנוגע לדיונים המשפטיים בהם נדרש ראש הממשלה להשתתף בתדירות חריגה ביותר".
״בדיון קבינט שהתקיים אמש, עלתה מצד כלל חברי הקבינט, ללא כל תיאום מוקדם, ביקורת חריפה על כך שראש הממשלה, במצב ביטחוני חסר תקדים, נדרש להתייצב בבית המשפט שלוש פעמים בשבוע למשך יום שלם, וזאת במסגרת משפט שעניינו נושאים מלפני למעלה מעשור".
"מציאות זו חמורה שבעתיים לאור המצב הביטחוני החריג הנובע מההפיכה שהתרחשה הלילה בסוריה והשלכותיה הישירות על ביטחון מדינת ישראל. זאת כמובן בנוסף למלחמה המתנהלת בעזה ובשבע חזיתות במקביל ולרגישות הרבה בזירה הלבנונית. במצב זה, שבו ביטחון המדינה מונח על הכף, חיוני שראש הממשלה יהיה ממוקד באופן מוחלט בניהול המערכה הביטחונית".
״המצב שבו אנו מצויים מחייב התנהלות אחראית והבנה עמוקה של סדרי העדיפויות הלאומיים. העובדה שראש הממשלה נדרש להתייצב למשפט בתדירות כזו, דווקא בשעה קריטית זו, היא לא פחות מהזויה ומהווה הפקרות מוחלטת ופגיעה חמורה באינטרסים הלאומיים, אובדן ערכים בסיסיים של עיקר וטפל והתעלמות מסדרי עדיפויות ראויים, בפרט לאור מצב החירום הלאומי בו אנו מצויים".
״אנו מבקשים להדגיש באופן חד משמעי – כחברי הקבינט המדיני ביטחוני, החשופים לכלל המידע הנוגע לתמונת המצב הביטחונית ואתגריה והנושאים באחריות לביטחון ישראל, אנו קובעים באופן חד משמעי כי ההתנהלות הנוכחית מהווה פגיעה חמורה בביטחון המדינה".
"מי שיתעלם מהתרעה חמורה זו עלול להימצא אחראי למחדלים ביטחוניים, וההיסטוריה תשפוט אותו על כך. אנו דורשים מכם לבחון מחדש ובהקדם את התנהלות מערכת המשפט בנוגע לניהול הדיונים המשפטיים של ראש הממשלה, ולמצוא פתרון שיאפשר לו למלא את תפקידו המרכזי בהובלת מדינת ישראל בשעה גורלית זו".
״אין מקום לשיקולים מנותקים מהמציאות כאשר ביטחון המדינה והחוסן הלאומי מונחים על הכף. נבקשכם להביא את מכתבנו זה לדיון בפני הרכב השופטים ולזמן את גורמי המל"ל שיציגו את משמעויות הדברים וההיבטים הביטחוניים העדכניים באופן חסוי בפני השופטים״.
לצד זאת, משפחות החטופים מ"פורום תקווה" שלחו היום (שני) מכתב ליוע"משית ופרסו בפניה את הבעיה הגדולה בהתעסקות ראש הממשלה בנושא המשפטי בזמן שיש כ-100 חטופים בעזה ועוד רגע מתחלף הממשל בארצות הברית.
"לא יעלה על הדעת שבזמן שמשפחות החטופים עוברות ימים ולילות בחרדה קיומית – ראש הממשלה, האיש המרכזי האמון על השבתם הביתה, נאלץ להקדיש 18 שעות בשבוע להעיד במשפטו", נכתב מטעם המשפחות.
בהמשך כתבו: "אנו דורשים כי תימצא הדרך לצמצם את העומס המוטל על ראש הממשלה ולאפשר לו להתמקד במשימות החיוניות לביטחון המדינה, לחיי החטופים ולשלום אזרחי ישראל. ניהול עדותו במסגרת ההליך המשפטי חייב להתבצע באופן שלא יפגע במילוי חובתו העליונה כלפי אזרחי המדינה וכלפי משפחות החטופים".