בראיון מיוחד לפודקאסט "הגורמים המעורים" של מעריב, חושף שגריר ישראל באו"ם דני דנון את ההבדלים בין העבודה מול ממשלים רפובליקנים ודמוקרטים, ומזהיר מפני אופוריה מוקדמת לקראת כניסתו הצפויה של דונלד טראמפ לבית הלבן.

"צריך לנהל את הציפיות", מדגיש דנון. "נכון שיש ממשל שתומך בישראל, אבל עדיין הוא ממשל אמריקאי ויש לו צרכים אמריקאים פנימיים. הנשיא טראמפ נבחר על אג'נדה של 'אמריקה קודם כל'. הבעיות עדיין יישארו פה, האתגרים יישארו, ובסוף הנטל הוא עלינו להילחם באויבים שלנו".

השגריר, המכהן בתפקידו בפעם השנייה, מספק הצצה נדירה לרגעים הדרמטיים שקדמו לחיסולו הדרמטי של מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה, במהלך ביקורו האחרון של ראש הממשלה בנימין נתניהו באו"ם. "ראינו שהראש של נתניהו נמצא במקום אחר", משחזר דנון, "בדרך כלל לפני הנאום יש חזרות מרובות. הפעם הדברים היו שונים. ראש הממשלה הגיע ולא ישן בלילה לפני הנאום. הראש שלו היה במה שקורה בישראל".

בתיאור הרגעים המתוחים שלאחר הנאום, דנון מספר: "עשינו מפגש עם העיתונאים שליוו את ראש הממשלה. ואז ראש הממשלה קיבל פתק. אמרנו לעיתונאים 'אנחנו צריכים לסיים את הישיבה כרגע, ועוד כמה דקות תבינו למה'".

אנה ברסקי ודני דנון שגריר ישראל באו''ם (צילום: אלוני מור)
אנה ברסקי ודני דנון שגריר ישראל באו''ם (צילום: אלוני מור)

דנון חושף גם את הדרמה מאחורי הקלעים של הימים האחרונים לכהונת נשיא ארה"ב לשעבר ברק אובמה, כשממשלו נמנע מהטלת וטו על החלטה במועצת הביטחון נגד ישראל: "ממשל אובמה עשה מעשה שלא יעשה. הוא הפקיר אותנו". לדבריו, "בהחלטה היה כתוב שהנוכחות שלנו במזרח ירושלים, כולל הכותל המערבי והרובע היהודי, זו הפרה של המשפט הבינלאומי. והם אפשרו להחלטה כזאת לעבור".

בהשוואה בין הממשלים, דנון מסביר: "ממשל דמוקרטי שתומך בנו היום, קשה לו. הוא מזיע. הוא משלם מחירים, הוא צריך להטיל וטו. הם מרגישים חוסר נעימות שהם עושים את זה לפעמים. ממשל רפובליקני זה יותר קל. אין להם שום בעיה לבוא כל יום ולהטיל וטו על החלטות נגדנו".

ברק אובמה ובנימין נתניהו בישראל 2013 (צילום: אבי אוחיון, פלאש 90)
ברק אובמה ובנימין נתניהו בישראל 2013 (צילום: אבי אוחיון, פלאש 90)

בהתייחסו למצב הנוכחי באו"ם, דנון מתאר מציאות מורכבת: "העוצמה של הפעילות נגד ישראל, זה דבר שאני הופתעתי ממנו. אני מנהל צוות של שלושים איש בערך, מול מאות אנשים שמתעסקים כל היום במתקפות נגד ישראל". הוא מוסיף בתסכול: "למה נורווגיה מתעסקת בישראל כל היום? למה אירלנד מתעסקת נגדנו כל היום?".

לגבי הממשל הנכנס של טראמפ, דנון מציין כי מתקיימים כבר מגעים משמעותיים, אם כי לא רשמיים. הוא מדגיש את היכרותו האישית עם בכירי הממשל המיועד: "את רובם אני מכיר באופן אישי. חשוב לציין, זה חשוב מאוד, כי לפעמים אתה צריך ללמד את עמיתיך על העבודה, על הנושאים השונים".

בהתייחסו לאיומיו של טראמפ בנושא החטופים, דנון מעריך: "זה מבטא את הרצון של הנשיא טראמפ לראות התקדמות בנושא החטופים. הוא קיבל מידע וחומרים על מצב החטופים... זה זעזע אותו. הוא באמת רוצה לראות אותם חוזרים".

השגריר מתאר גם את השינוי הדרמטי ביחסים עם מדינות ערב: "בקדנציה הראשונה הייתי נפגש עם הנציגה של איחוד האמירויות, אז היינו צריכים לתכנן את הפגישה בכל מיני דירות מסתוריות. היום אני הולך פשוט למשלחת של איחוד האמירויות בשביל לשתות קפה".

דנון חותם את הראיון באמירה נחרצת לגבי מעמדה של ישראל בזירה הבינלאומית: "ההערכה של ישראל גדלה מאוד בעקבות הפעילות שלנו. אני ראיתי במבטים של השגרירים המוסלמים ואחרים, איך מסתכלים עלינו אחרת. בסוף מעריכים את החזק, ואנחנו הפגנו עוצמה".