שר המשפטים יריב לוין הציג הערב (שבת) את עמדתו ביחס למתווה החדש של הוועדה לבחירת שופטים, בעקבות התגובות הרבות שקיבל בימים האחרונים. בפוסט שפרסם, התייחס לוין להתנגדויות שעלו והסביר מדוע לדעתו יש לקדם את המתווה המוצע.

"אני מבין את רצונם של המתנגדים להשיג יותר", כתב לוין. "אני שותף לעמדה שההצעה המקורית שהגשתי היא הנכונה ביותר, אבל להצעה הזו אין רוב בכנסת". לדבריו, מאז הקפאת הרפורמה לפני למעלה משנה הוכח שאין רוב להעביר שום דבר אחר. לוין הדגיש לדידו את חשיבות קידום המתווה בעיתוי הנוכחי, במיוחד לאור העובדה שבקדנציה הבאה צפויים להתפנות כשני שליש מהמקומות בבית המשפט העליון. "הרכבו יעוצב לחמש עשרה שנה קדימה", הזהיר השר.

"ביטול הווטו של השופטים על מינויים לעליון יבטיח שפסילות כמו של ד"ר בקשי, ד"ר ביטון ופרופ' גביזון לא יוכלו להיות עוד", כתב לוין. "זהו הישג היסטורי שבעבר היה נראה כמו משהו דמיוני". שר המשפטים, הנאבק לדבריו מעל עשרים שנה לשינוי המערכת, הביע חשש כי דחיית המתווה תוביל לחרטה בעתיד. "אם לא נעשה עכשיו את מה שניתן ונשיג את ההישגים המשמעותיים האלה, עוד נצטער על כך לאורך שנים", הדגיש.

דיון בבית המשפט העליון (צילום: חיים גולדברג/פלאש 90)
דיון בבית המשפט העליון (צילום: חיים גולדברג/פלאש 90)

"יש לנו הזדמנות פז אחרי עשרות שנים לשינוי הוועדה לבחירת שופטים שהיא אבן היסוד בשינוי מערכת המשפט", סיכם לוין. "זהו צעד חשוב, שהוא חלק הכרחי בשורה של צעדים שאני עושה לתיקון המערכת. אני משוכנע שביחד נמשיך לפעול ונצליח".

המתווה החדש מגיע לאחר שנה של קיפאון בנושא הרפורמה המשפטית, שהוקפאה בעקבות המחאות הציבוריות הנרחבות והמלחמה. מדובר בניסיון ראשון מאז פרוץ המלחמה לקדם הסכמות בנושא המחלוקת המשפטית שפילגה את החברה הישראלית. שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים היה אחד הנושאים המרכזיים במחלוקת סביב הרפורמה המשפטית. המתווה המוצע כעת מהווה נסיגה משמעותית מההצעה המקורית של הקואליציה, אך עדיין כולל שינויים מהותיים בהרכב ובאופן פעולת הוועדה.

טרם ברור אם המתווה החדש יזכה לתמיכה מספקת בקואליציה ובאופוזיציה. גורמים בימין כבר הביעו התנגדות למה שהם מכנים "נסיגה מעקרונות הרפורמה", בעוד שבאופוזיציה טרם גיבשו עמדה רשמית בנושא.