עסקת הטריליון: הדיל המשולש של טראמפ לישראל וסעודיה

בראיון ל-103FM מסביר תא"ל (מיל') אודי דקל, ממייסדי הקואליציה לביטחון אזורי, את עסקת הענק שמקדם טראמפ: מימוש עסקת נשק בטריליון דולר עם סעודיה בתמורה לנורמליזציה עם ישראל והסדרת המצב בעזה

לוגו 103fm צילום: באדיבות 103FM
דונלד טראמפ על ישראל, בריאיון בפוקס ניוז | צילום: פוקס ניוז

בפתח השיחה נשאל דקל מהי התוצאה הטובה ביותר שישראל יכולה לצפות לה מהמפגש. בתשובתו הצביע על שני יעדים מרכזיים: "יש שני דברים משמעותיים שהייתי רוצה לראות מהפגישה הזאת: יש לנו סימנים שרה"מ קיבל רמזים מהצד האמריקאי להתקדם בעסקה, והדבר השני הוא הסכם נורמליזציה בין ישראל לערב הסעודית שישנה את המזרח התיכון, וייצור קואליציה אזורית עם מדינות ערב המתונות מול איראן".

דקל הסביר את המורכבות במדיניות האמריקנית: "יש כאן מהלך מורכב. מצד אחד, טראמפ נכנס לבית הלבן בהצהרה שהוא משנה את כל כללי המשחק הגלובליים. אך בנושא האיראני, דווקא שם הוא מעוניין לחזור להסכם גרעין - אמנם משופר - שירחיק את איראן מפצצה גרעינית. במקביל, הוא מקדם עסקה בהיקף של טריליון דולר עם ערב הסעודית, שמטרתה לשנות את מאזן הכוחות במזרח התיכון. הסעודים, מצידם, מוכנים כעת להתקדם יותר בנושא הנורמליזציה עם ישראל - הן כדי לבלום את איראן והן כדי להפוך אותה למבודדת באזור. זאת במיוחד לאור העובדה שיכולת ההיזק של איראן נחלשה בעקבות המלחמה האחרונה".

\'\'אופי המשא ומתן משתנה\'\'. רון דרמר
\'\'אופי המשא ומתן משתנה\'\'. רון דרמר | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

דקל הוסיף בזהירות: "אינני מתיימר להבין את מהלכיו של נתניהו, אך אם לנתח את ההחלטה הזו - נראה שהמתווה מתרחב מעבר לעסקת החטופים. השלב הבא אמור להוביל להפסקת הלחימה בעזה ולמציאת פתרון מדיני - נושא שישראל נמנעה עד כה מלקדם. זה מתקשר ישירות להסכם הנורמליזציה עם סעודיה, שכן לא תיתכן התקדמות בנורמליזציה כל עוד נמשכת הלחימה, וכל עוד לא ברור מה יהיה הסדר הקבע ברצועת עזה".

"זו בדיוק המטרה שלשמה הקמנו את הקואליציה האזורית," הדגיש דקל, "לקדם את הנורמליזציה שתשנה את מעמדה האסטרטגי של ישראל בעשור הקרוב".

\'\'המתווה מתרחב מעבר לעסקת החטופים\'\'. ישראלים בכיכר החטופים
\'\'המתווה מתרחב מעבר לעסקת החטופים\'\'. ישראלים בכיכר החטופים | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

תגיות:
בנימין נתניהו
/
ישראל
/
סעודיה
/
דונלד טראמפ
/
מוחמד בן סלמן
/
נורמליזציה עם סעודיה
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף