ברקע ההצהרות של חברי קואליציה על הכוונה לפעול לקידום סיפוח והחלת ריבונות על שטחי יהודה ושומרון, ח"כ דן אילוז (הליכוד) יעלה ביום ראשון הקרוב לאישור ועדת שרים לחקיקה הצעת חוק להקמת "מטרופולין ירושלים", שבפועל תגדיל את שטח העיר גם לכיוון השטחים שמעבר לקו הירוק ותביא לסיפוחם הרשמי למדינת ישראל.
לפי הצעתו של ח"כ אילוז, בראש הרשות יעמוד ראש עיריית ירושלים, ויהיו חברים בה ראשי הרשויות הסמוכות כעת לשטחה של ירושלים. בין היתר הערים מעלה אדומים ובית"ר עילית, המועצות המקומיות של אפרת, גבעת זאב ומבשרת ציון, המועצה האזורית גוש עציון וגם כמה יישובים במישור אדומים.
מטרת החוק היא הרחבת השטח המוניציפלי של 'עיריית הגג' החדשה של ירושלים והגדלת האוכלוסייה היהודית ביותר מ-150 אלף תושבים חדשים, וזאת במטרה לאזן את המארג הדמוגרפי לטובת הציבור היהודי. כיום ירושלים מונה קרוב ל-40% ערבים המתגוררים בעיקר בשכונות מזרח העיר. לפי דברי ההסבר להצעה: "החוק המוצע יוסיף לירושלים אוכלוסייה שתאפשר לשמור על איזון דמוגרפי".
למרות שנראה שמדובר בהכרזה טכנית, סעיף 2 מבקש במפורש לספח את כל שטח המטרופולין תחת "המשפט, השיפוט והמינהל של המדינה", כולל אותן רשויות מקומיות שסמוכות אך כעת אינן מוגדרות תחת ריבונות ישראלית כמו מעלה אדומים, אפרת וגוש עציון.
בדברי ההסבר של אילוז גם נכתב: "בשנים האחרונות, על רקע התפתחויות דמוגרפיות, תרבותיות, סוציאליות ומדיניות, נחלש מעמדה של ירושלים כעיר החשובה והמובילה בישראל והחלה הגירה שלילית של אוכלוסייה חזקה ומובילה לעבר ערי השפלה. החוק המוצע יאפשר לשנות את המגמה, להחזיר לירושלים את מעמדה כסמל וכליבו של העם היהודי ולגייס את מיטב הכוחות בקרב ישראל ויהדות העולם לחיזוקה של ירושלים. החוק יקדם את הפיכתה של ירושלים מעיר שמרכזיותה הולכת ופוחתת לעיר מטרופולין – מרכזית לסביבותיה, במרקם החיים ובנגישות אליה".
מאוחר יותר, ח"כ דן אילוז הגיב על הפרסום, וכתב: "חשוב להבהיר – מטרופולין ירושלים הוא גוף חדש שמטרתו לתאם ולשפר שיתופי פעולה בין היישובים שמקיפים את הבירה. הוא לא מרחיב את תחום השיפוט של עיריית ירושלים, לא משנה את מעמד הרשויות המקומיות הקיימות, ולא הופך אף תושב לתושב ירושלים. כל עיר ורשות תישאר עצמאית כפי שהיא היום, בלי שינוי".