כשנה וחצי לאחר טבח השבעה באוקטובר נרשם הישג ראשון בדרך להקמת ועדת חקירה ממלכתית. במסגרת פגישה בין נשיא המדינה יצחק הרצוג לשופט יצחק עמית, השופט עמית הסכים להגיע לפשרה במסגרתה הוא לא יקבע את הרכב ועדת החקירה הממלכתית שתוקם בעצמו, אלא יעשה זאת בהיוועצות עם השופט נעם סולברג.

הפשרה רלוונטית רק במידה וועדת החקירה הממלכתית תוקם לפי החוק הקיים, אשר מסמיך את נשיא בית המשפט העליון להיות האדם שיקבע את זהות חברי הוועדה. מי שהציעה מתווה דומה היא ללי דרעי, אמו של הלוחם סעדיה דרעי ז"ל שנהרג בעת לחימה בעזה. בקואליציה מתנגדים באופן נחרץ למינוי ועדה על ידי השופט יצחק עמית, זאת בשל טענות להטייה נגד הממשלה. במתווה אותו הציעה דרעי, עמית מאבד את הווטו והוא מקים את הוועדה בהסכמה של השופט נעם סולברג, העומד בראש המחנה השמרני בבית המשפט העליון וצפוי להיות הנשיא הבא באם תישמר שיטת הסניוריטי.

במתווה אליו הגיע הנשיא הרצוג עם השופט עמית, זה לא המצב. השופט עמית לא הסכים למנות את חברי הוועדה בהסכמה עם סולברג, אלא רק בהיוועצות איתו. השאלה הגדולה היא לגבי היקף חובת ההיוועצות. מכיוון שמדובר בהסכמה שאינה מעוגנת בחקיקה, נראה שלא ניתן לטעון כי השופט עמית יהיה מחויב לקבל את עמדת השופט סולברג.

גורם בקואליציה טוען בשיחה עם מעריב: "מדובר בפשרה מסוג "ישראבלוף". בסופו של דבר מי שימנה את הוועדה זה יהיה השופט עמית, ואי אפשר לתת לזה לקרות. צריך שתהיה וועדה שתבדוק גם את כשלי בית המשפט העליון". בעוד כחודש וחצי, הממשלה תצטרך לעדכן את בג"ץ בנוגע לעמדתה באשר להקמת ועדת חקירה ממלכתית. נקודה חשובה היא העובדה כי המתווה של הרצוג לא גובש בשיתוף הקואליציה, ובסופו של דבר ההחלטה לגבי הקמת ועדת חקירה ממלכתית נמצאת בידי הממשלה. 

בסביבת ראש הממשלה נמסר כי "הציבור זכאי לוועדת חקירה אמיתית ולא מוטית פוליטית, שההרכב שלה מייצג את רוב העם ושתחקור את כולם - ללא יוצא מן הכלל. לצערנו, זה לא מה שמוצע כאן". שר התקשורת שלמה קרעי: "ההצעה של הנשיא הרצוג והשופט עמית היא במקרה הטוב בדיחה פורימית לא מצחיקה במיוחד". ראש האופוזיציה יאיר לפיד: "הצעת הנשיא הרצוג שקולה ומאוזנת, אינה פוגעת בסמכותו של כבוד השופט עמית ומאפשרת הקמת ועדת חקירה ממלכתית שתזכה לאמון רוב מוחלט של הציבור הישראלי".