מקורות ערביים שונים מדווחים היום (שני) על התפתחויות במשא ומתן להשבת החטופים, אך ניכר כי קיימים פערים משמעותיים בין עמדות הצדדים. באותו זמן, "פורום תקווה" ציינו כי רה"מ ומתאם השבויים והנעדרים שוחחו עם הוריו של החטוף איתן מור, ועדכנו אותם בנוגע להתקדמות המו"מ, וציינו כי העסקה עוד לא סופית. מטה משפחות החטופים הגיבו: "פעימה בודדה - קונספציה מסוכנת".

דיווחים סותרים ברשתות הערביות על העסקה

מקור פלסטיני בכיר אמר לערוץ "סקיי ניוז" בערבית כי ישראל סירבה לכלול את סעיף סיום המלחמה והנסיגה מרצועת עזה בהסכם הפסקת האש עם חמאס. המקור הוסיף, כי הסירוב הישראלי הביא לקריסת המשא ומתן במצרים. המקור הפלסטיני הדגיש כי ארצות הברית הציעה באמצעות המתווך המצרי להוסיף את סעיף סיום המלחמה בערבות של וושינגטון של נסיגת כוחות צהל מרצועת עזה מאוחר יותר, אך חמאס סירבה לכך וטענה שאף אחד לא יכול לערוב לנתניהו ולממשלתו.

המקור הפלסטיני הבהיר שמשלחת חמאס הסכימה לוותר על השלטון בעזה ומסירתו לוועדה לניהול עזה ששייכת לממשלה הפלסטינית ברמאללה ומסירת הנשק של ארגון חמאס במסגרת מפת דרכים לרשות הפלסטינית. המקור הפלסטיני הוסיף כי חמאס הביעה את רצונה להפוך לאחר מכן למפלגה פוליטית ושמספר מבכיריה יצאו אל מחוץ לעזה עם הבטחה שלא ירדפו אותם. הוא הדגיש כי משלחת חמאס בקהיר הסכימה על היוזמה המצרית בשלמותה ועל שחרורם של כל החטופים הישראלים בתמורה להפסקת המלחמה ושחרור מספר שיוסכם עליו של אסירים פלסטינים.

לפי העיתון "אל-קודס אל-ערבי", משלחת חמאס המבקרת בקהיר דורשת "ערבויות חזקות" שיבטיחו כי ישראל לא תחדש את הלחימה לאחר ביצוע עסקת שבויים. לפי המקורות, חמאס מעוניין במעבר מיידי לשלב השני של הפסקת האש, הקובע כי המלחמה הסתיימה באופן סופי. זאת, לדבריהם, "במיוחד לאור מה שקרה עם סיום השלב הראשון של העסקה הקודמת", כאשר לטענתם ישראל הציבה תנאים חדשים שהכשילו את המשא ומתן ולאחר מכן חידשה את המלחמה "בצורה עוצמתית יותר".

בתוך כך, ארגון הטרור חמאס הודיע: "בקהיר טיפלנו בחיוב ובגמישות עם הרעיונות שהוצעו להפסקת אש. ישראל רוצה להחזיר את בני הערובה מבלי להיכנס לשלב השני, וזה בלתי מתקבל על הדעת. הדגשנו בפני המתווכים את הצורך לספק ערבויות כדי לחייב את ישראל לעמוד בכל הסכם אפשרי". 

הפסקה של 70 יום? מחאה בעד עסקת חטופים (צילום: אבשלום ששוני)
הפסקה של 70 יום? מחאה בעד עסקת חטופים (צילום: אבשלום ששוני)

דיווח באל-אחבאר: "ההצעה הישראלית - לא כוללת הפסקת אש"

במקביל, מקור מצרי אמר לעיתון "אל-אח'באר" הלבנוני כי ההסכם המתגבש יכלול שחרור של 11 חטופים ישראלים ומסירת 16 גופות של חטופים ישראלים, לצד רגיעה שתימשך 70 ימים. לפי הדיווח, ההצעה המצרית, עליה דנו עם קטאר בימים האחרונים, כוללת נסיגה ישראלית ממספר עמדות שנכבשו בימים האחרונים והקלות בתנועה בתוך הרצועה.

עם זאת, ערוץ "אל-מיאדין" הלבנוני מדווח בשם בכיר בארגוני הטרור הפלסטיניים כי "ההצעה הישראלית לא כוללת הפסקת אש" וכי היא "פועלת למשוך את קלף האסירים מידי חמאס באופן מדורג". לפי אותו גורם, חמאס אינו רואה בהצעה מענה לדרישותיו העיקריות - הפסקת אש קבועה ונסיגה מלאה מרצועת עזה.

לטענת הבכיר, ההצעה הישראלית כוללת שחרור 9 מהחטופים ואת החייל הישראלי בעל האזרחות האמריקנית, עידן אלכסנדר, הפסקת פעולות צבאיות למשך 45 ימים, פתיחת המעברים והכנסת סיוע אך בתנאים ישראליים, ופריסה מחדש של צה"ל לעמדות בהן שהה לפני ה-2 במרץ. המקור הדגיש כי חמאס טרם הגיב להצעה הישראלית והוא עדיין בוחן אותה.

מטה משפחות החטופים: "שיטת הפעימות - מורחת זמן יקר ומסכנת את החטופים"

מטה משפחות החטופים בתגובה לפרסום כי ראש הממשלה אישר שהמשא ומתן הנוכחי דן על פעימה בודדה במסגרתה ישוחררו 10 חטופים, כתבו בהודעה כי בעוד המשפחות מחכות ומייחלות לשחרורו של כל חטוף וחטוף משבי חמאס, "לא ניתן להתעלם מכך ששיטת הפעימות החלקיות היא קונספציה מסוכנת". עוד אמרו כי בכירי הממשלה "ממשיכים לדבר על לחץ צבאי גובר שיביא לשחרור כלל החטופים, בעוד שבפועל המו״מ תקוע, החטופים בסכנת חיים והחללים נעלמים. שיטת הפעימות מורחת זמן יקר ומסכנת את כלל החטופים". הם הזכירו: "מדינת ישראל מחויבת להחזיר את כולם", ודרשו: "אנחנו דורשים לבחור בפתרון המתבקש, האפשרי והראוי: סיום המלחמה והחזרתם של כלל החטופים יחד, בפעימה אחת ומידית".

רה"מ להוריו של החטוף איתן מור: "יש מגעים, העסקה לא סופית"

באשר לדיווחים בישראל, בהודעת פורום תקווה ציינו כי ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש מִנהלת החטופים, תא"ל במיל', גל הירש, התקשרו אתמול לצביקה ואפרת מור, הוריו של החטוף איתן מור ועדכנו אותם בנוגע להתקדמות המשא ומתן לשחרור עשרה חטופים חיים. עוד ציינו כי ראש הממשלה הדגיש כי העסקה עדיין אינה סופית, אך הבהיר כי הממשלה מחויבת להשבת כלל החטופים. "צביקה ואפרת מור הדגישו בפני ראש הממשלה את עמדת פורום תקווה, ולפיה קיימת חובה להשיב את כל החטופים בפעימה אחת ובאוטובוס אחד — ללא סלקציה ביניהם", נמסר בהודעה.

מקור מצרי לעיתון אל-ערבי אל-ג'דיד הפרו קטרי: חמאס הסכים להגדיל את מספר החטופים הישראלים שישוחררו בהסכם לתשעה, כשלחץ אמריקני מופעל כדי להגדיל את המספר.

עוד נכתב כי משלחת חמאס עזבה את קהיר הבוקר אחרי שורה של פגישות עם המודיעין המצרי ובכירים קטרים. העיתון מדווח כי הוסכם על המשך ההתייעצויות בעניין מה שעלה בפגישות, מבלי שהושג הסכם.

גורמים רשמיים בישראל טרם הגיבו לדיווחים.