הצעת חוק השכר של ח"כ אביחי בוארון מהליכוד, שהייתה אמורה לעלות היום (ראשון) לדיון ועדת השרים לענייני חקיקה, ושמציעה את השוואת שכרו של ראש הממשלה לזה של נשיא בית המשפט העליון, השוואת שכר השרים לאלה של שופטי העליון, והשוואת שכר הח"כים לשופטי בית המשפט המחוזי, בוטלה בעקבות התנגדות ש"ס והציונות הדתית. 

ההצעה מבקשת לשנות את המצב הנוכחי, כאשר השופטים הבכירים מרוויחים יותר מהשרים והח"כים באופן משמעותי. מקדם החוק, חה"כ אביחי בוארון, מסביר כי "מטרת החוק היא לעשות סוף סוף סדר בחגיגות השכר במגזר הציבורי".

עוד מסביר ח"כ בוארון כי "לא יתכן ששופט בית משפט מחוזי ישתכר יותר מנשיא המדינה, לא יתכן שנציב שב"ס ישתכר יותר מראש ממשלה, לא יתכן שנגיד בנק ישראל ישתכר יותר מיו"ר האופוזיציה". 

לאחר הודעות הסיעות על התנגדותם למהלך, בוארון פרסם הבהרה: ״אני מתנגד להעלאת שכר החכים והשרים. יותר מזה - אני מתחייב להתנגד להמשיך להתנגד לכך בהליכי החקיקה. יותר מזה - בהצעת החוק אין כל כוונה לעלות אפילו בשקל אחד את השכר של ראש הממשלה, השרים או החכים. כל הדיבורים על העלאת שכר החכים והשרים הם פייק ניוז מוחלט". 

ח''כ אביחי בוארון  (צילום: דוברות הכנסת, נועם מושקוביץ)
ח''כ אביחי בוארון (צילום: דוברות הכנסת, נועם מושקוביץ)

‏הוסיף: "אחרי שאמרנו את כל זה, נחדד את מטרת החוק: יש צורך דחוף לעצור את חגיגות השכר במגזר הציבורי ולהוריד את שכרם של בכירים כאלה ואחרים מרמה של מאה אלף שקלים ויותר בחודש לרמה של 50 אלף שקלים וזה מה שהצעת החוק הזו מבקשת לעשות. בימים שיוקר המחיה גואה החגיגה בשכר הבכירים במגזר הציבורי חייבת להיעצר״.

בפועל, בוארון טוען כי הוא ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' תמימי דעים ויש להתאים את שכר השופטים לזה של נבחרי הציבור ולא להיפך.

אביחי בוארון  (צילום: מרק ישראל סלם)
אביחי בוארון (צילום: מרק ישראל סלם)

לדבריו, "מי שאומר שמדובר בחוק להעלאת שכר שרים וח"כים זורה חול בעיני הציבור. האנומליה המתוארת יצרה עיוותים שמצריכים חשיבה ותיקון". זמן קצר לפני הדיון הודיע יו"ר ש"ס, ח"כ אריה דרעי, כי מפלגתו תתנגד להצעה: "ש״ס תתנגד לכל יוזמה להעלאת שכר הח״כים והשרים בעת הזו. בעיצומה של מלחמה, כשציבורים שלמים מתמודדים עם קיצוצים – זו לא העת ולא הזמן".

נציין כי שכרו של הנשיא כיום עומד על 68 אלף שקל ברוטו, שכרם של ראש הממשלה ויו"ר הכנסת עומד על כ-59 אלף שקל ברוטו בחודש, שכר שר ומבקר המדינה - 53,257 שקל ברוטו בחודש, שכר ח"כ 47,583 שקל ברוטו בחודש. שכרו של נשיא בית המשפט העליון מוערך בכ-120 אלף שקל בחודש. נציין כי ככלל, שכרם של שופטים ברחבי העולם גבוה במיוחד על מנת לנסות למנוע נסיונות שוחד ולשלול אפשרות של מצוקה כלכלית הניתנת למניפולציה.  

ההתנגדות של ש"ס לחוק של ח"כ מהליכוד מתרחשת על רקע משבר חוק הגיוס. לקראת חזרתה של הכנסת מהפגרה ובעקבות ההרחבה הצפויה של התמרון הצבאי בעזה, בליכוד גוברת הערכה כי אין היתכנות לאישור חוק הפטור מהגיוס בעת הזאת ויש להמתין עם קידום החוק. בקרב המפלגות החרדיות זועמים על הערה הזאת של חברי הליכוד ומאיימים במשבר קואליציוני חריף - כולל אפשרות הפרישה.

יו״ר ש״ס הרב אריה דרעי מסר: "ש״ס תתנגד לכל יוזמה להעלאת שכר הח״כים והשרים בעת הזו. בעיצומה של מלחמה, כשציבורים שלמים מתמודדים עם קיצוצים – זו לא העת ולא הזמן".

מדוברות "יש עתיד" נמסר: "בעיצומו של משבר כלכלי וביטחוני, כשמעמד הביניים קורס תחת הנטל, הקואליציה מקדמת חוק להעלאת שכר השרים והח”כים. הצעה מנותקת מהמציאות ומבזה את הציבור כולו". 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ מסר בנושא: “בשעה שהמשק כולו מתמודד עם לחצים תקציביים ואתגרים כלכליים, חובתנו המוסרית היא לשמש דוגמה אישית. דווקא עכשיו – כולנו נכנסים תחת האלונקה, כולם כולל כולם".

עוד הוסיף סמוטריץ': “יש מקום להשוואת שכר – אך כלפי מטה. הגיע הזמן לתקן את העיוותים הקיימים, ולדוגמה, לקצץ בשכרם של בעלי משכורות מופרזות כמו נשיא בית המשפט העליון, שמרוויח כיום מעל ל-120 אלף ש”ח בחודש. השוואת השכר כלפי מטה תאפשר גם קיצוץ נדרש בתקציב המדינה וגם שוויון ראוי בין בעלי התפקידים הבכירים".