“ביקורת המדינה עסקה רבות בסוגיה של מוכנות לשריפות”, אמר המבקר בתום הסיור, “השריפות בשבועיים האחרונים מציבות תמרור אזהרה לראש הממשלה ולשר לביטחון לאומי, בדבר ההיערכות הנדרשת והמשאבים שיש להקצות לכבאות והצלה לישראל. היינו כפסע מאובדן חיי אדם”.
בהמשך דבריו התייחס המבקר לאזהרות שהועברו לדרג המדיני כבר לפני שנה: “ביוני 2024 הייתי בסיור בצפון, ובעקבותיו פניתי במכתב לשר לביטחון לאומי, בנוסף למכתב לנציב כבאות והצלה המפרט את הפערים הנדרשים לתיקון”. המבקר הדגיש כי יש להסדיר את מעמד מערך הכבאות וההצלה: “קיימת חשיבות בהגדרה של נציבות הכבאות וההצלה כגוף ביטחוני חירומי”.
לצד זאת, הבהיר אנגלמן כי הנושא נמצא כעת תחת ביקורת פעילה: “השנה אנחנו מקיימים שתי ביקורות משמעותיות בנושא – ביקורת על התמודדות הרשויות המקומיות עם שריפות וביקורת על כשירות מערך הכבאות וההצלה לישראל, הן מבחינת כוח אדם והן מבחינת מוכנות. לנציבות יש תפקיד קריטי וחייבים לתת לה גם את האמצעים וגם את המעמד החוקי”.
המבקר סיכם בפנייה ישירה לדרג המבצע: “אני פונה מכאן לראש הממשלה ולשר לביטחון לאומי: יפה שעה אחת קודם. חווינו שריפה מסוכנת מאוד, הייתה פה עשייה מאוד משמעותית של כלל כוחות הכיבוי וההצלה לצד כוחות נוספים, אבל חייבים להיערך לסיטואציות יותר מורכבות, ובפרט להצלת חיי אדם”.