לאחר שמועות שחרכו את הרשת אתמול (ראשון) על שחרור אפשרי של חטוף בעל אזרחות אמריקאית, הגיעה הודעה מארגון הטרור חמאס בעצמו על כוונתו לשחרר את החייל שנחטף ב-7 באוקטובר, עידן אלכסנדר, שעדיין נמצא בשבי. כעבור מספר שעות מהודעתו של חמאס, פרסם נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ הודעה בעניינו של אלכסנדר.

הנשיא דונלד טראמפ, אישר את שחרורו וכתב: "שמח להכריז שעידן אלכסנדר, אזרח אמריקני שהוחזק בשבי מאז אוקטובר 2023, חוזר הביתה למשפחתו. אני אסיר תודה בפני כל המעורבים בהגשמת החדשות המדהימות הללו. זה צעד שנעשה כמחווה של רצון טוב עבור ארה"ב ועבור מאמצי המתווכות קטאר ומצרים, לשים קץ למלחמה האכזרית הזאת ולהחזיר את כל בני הערובה החיים והנפטרים לאהוביהם. מקווה שזהו הראשון מבין הצעדים הסופיים הנחוצים לסיום הסכסוך האכזרי הזה. אני מצפה מאוד ליום המשמח הזה".

בתוך כך, מאחר ובהודעת חמאס וגם בזו של טראמפ, אין פרטים על העסקה שנרקמה בשקט, גורמים בכירים בחמאס מסרו לעיתון א-שרק אל-אווסט הפרו סעודי, כי חמאס ישחרר את החטוף עידן אלכסנדר היום בשעה 12:00. זאת כאשר מסתמן שבית החולים שיבא יהיה זה שיקבל את פניו. בנוסף, בכיר מצרי חשף בשיחה עם סוכנות הידיעות AP פרטים חדשים מהעסקה המתגבשת: ״המגעים הישירים בין חמאס לארה״ב החלו לפני חמישה ימים. שחרור אלכסנדר הוא מחווה של רצון טוב כלפי טראמפ. נאמר לחמאס ‘תתנו לטראמפ מתנה והוא יגמול לכם במתנה גדולה יותר'".

לשכת ראש הממשלה הגיבה לשחרורו הצפוי של החטוף עידן אלכסנדר ומסרה כי "השחרור הצפוי של חייל צה״ל עידן אלכסנדר ללא תמורה יתאפשר בשל המדיניות התקיפה שהובלנו בגיבוי הנשיא טראמפ, ובזכות הלחץ הצבאי של חיילי צה״ל ברצועת עזה. ישראל לא התחייבה להפסקת אש כלשהי או לשחרור מחבלים, אלא רק למסדרון בטוח שיאפשר את שחרורו של עידן. אנחנו בימים קריטיים שבהם מונחת בפני החמאס עסקה שתאפשר את שחרור חטופינו. המשא-ומתן יימשך תחת אש ותוך כדי הכנות להעצמת הלחימה".

אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>>

גורם ישראלי מסר כי השחרור של עידן אלכסנדר הושג בזכות המדיניות להפעלת הלחץ הצבאי על החמאס, והביצוע של הלחץ בשטח על-ידי צה״ל. חמאס הבין שהוא נדרש לבצע מחווה לאמריקנים כי זו הדרך היחידה שלו לנסות למנוע את הרחבת המלחמה. בזכות הלחץ הצבאי, החמאס הסכים לשחרר עד-כה את מרבית חטופינו, ללא קשר לדרכון זר זו או אחר. נמשיך לעשות הכל כדי לשחרר את כל חטופינו.

עוד מסר הגורם כי החמאס לא מקבל כלום בתמורה לשחרור עידן, ואין הפסקת אש. לצורך הבטחת השחרור של, יוקם מסדרון בטוח להוצאתו מהרצועה. המשא-ומתח למתווה ויטקוף המקורי - שישראל הסכימה לו - יימשך תחת אש ואם חמאס יסכים למתווה, הרחבת המלחמה תידחה לצורך ביצוע העסקה ושחרור חטופינו.

דונלד טראמפ, שיח' תמים בן חמד אאל ת'אני (צילום: רויטרס, Saudi Press Agency/Handout via REUTERS)
דונלד טראמפ, שיח' תמים בן חמד אאל ת'אני (צילום: רויטרס, Saudi Press Agency/Handout via REUTERS)

מקורות בחמאס מסרו לערוץ א-שרק הסעודי: "דרשנו להפסיק את כל הפעולות הצבאיות בעזה במהלך שחרורו של עידן אלכסנדר. נמסור אותו לידי הצלב האדום, אבל המהלך לא יתבצע ללא מסדרון בטוח שישראל תתחייב אליו. השחרור יתבצע ללא טקסים עממיים או צבאיים".

העיתונאי ברק רביד פרסם מספר פרטים נוספים על הליך השחרור המסתמן של אלכסנדר. הוא דיווח בחשבונו ברשת X כי על פי בכיר אמריקני, השליח המיוחד של טראמפ לענייני החטופים, אדם בוהלר, יגיע לישראל עם הוריו של אלכסנדר, כדי לקבל את פניו, וזאת כאשר הם צפויים להגיע לישראל ביום שלישי. 

יעל אלכסנדר, אימו של עידן אלכסנדר (צילום: אבשלום ששוני)
יעל אלכסנדר, אימו של עידן אלכסנדר (צילום: אבשלום ששוני)

עוד מסר רביד כי לצורך הבטחת שחרורו של עידן אלכסנדר, בכיר ישראלי אמר כי יוקם "מסדרון בטוח" להוצאתו מהרצועה. בסוכנות הידיעות "רויטרס" דווח כי השליח האמריקאי למזרח התיכון ביקש לשחרר בנוסף גם את גופות ארבעת החטופים האמריקאים הנוספים שטרם חזרו ארצה. "הגעת הנשיא לאזור הייתה מועילה, כמו גם העבודה שנעשתה בנושא זה על ידי מזכיר המדינה מרקו רוביו", אמר.

ראש האופוזיציה, יאיר לפיד, הגיב לידיעה על שחרורו: "שחרורו של עידן אלכסנדר מבורך ומרגש, אבל אסור לנו לעצור שם. הוא חייב להוביל לעסקת חטופים רחבה שתשיב את כל החטופים הביתה. אין להם זמן. הדיווחים אודות מגעים ישירים בין חמאס לארה״ב הם כישלון מדיני מחפיר של ממשלת ישראל והעומד בראשה. החטופים הם שלנו, והאחריות להחזרתם היא של הממשלה. ליבנו עם המשפחות".