מועצת הביטחון של האו"ם תתכנס היום (שלישי) בשעה 15:00 שעון ניו-יורק (22:00 שעון ישראל) לדיון מיוחד בנושא המצב ההומניטרי ברצועת עזה.

במוקד הדיון במועצת הביטחון יעמוד דו"ח על המצב ההומניטרי בעזה שמבוסס על מדד ה-IPC, סיווג משולב לרמות ביטחון תזונתי (Integrated Food Security Phase Classification) - שהוא מדד בינלאומי המשמש לקביעת מצב הביטחון התזונתי במדינות ואזורים גאוגרפיים. הארגון האחראי על יישום ופיתוח המדד הוא האומות המאוחדות - על כן מועצת הביטחון של האו"ם תשמש מסגרת לדיון.

הדו"ח שהופץ לקראת הדיון לנציגי המדינות החברות במועצת הביטחון, משקף תמונת מצב קשה בעזה  וקובע כי היום ברצועה יש רעב כבד. הנקודות עיקריות מדוח ה-IPC על רצועת עזה (אפריל–ספטמבר 2025) שיעלה לדיון במועצת הביטחון הן: 

  • תחזית לסכנה ממשית לרעב (Famine) ברצועת עזה.
  • מצב קיים: 93% מהאוכלוסיה  – נמצאים ברמות חמורות של חוסר ביטחון תזונתי (שלב IPC 3 ומעלה).
  • כ-470,000 בני אדם (12% מהאוכלוסייה) נמצאים בקטגוריית *קטסטרופה (IPC שלב 5)* – מצב של רעב וסכנת חיים ממשית.
  • מעל 60 ימים ללא כניסת סיוע הומניטרי או מסחרי – המלאים החיוניים אזלו או קרובים לכך. 

נתונים החוזים חוסר ביטחון תזונתי (11.5–30.9.2025):

100% מהאוכלוסייה נמצאת במצב חמור:

  • 22% – קטסטרופה (IPC 5)
  • 54% – חירום (IPC 4)
  • 24% – משבר (IPC 3)

תת-תזונה חמורה, בין אפריל 2025 למרץ 2026:

  • צפויים כ-70,500 מקרים של תת-תזונה בקרב ילדים בגילאי 6 עד 59 חודשים, מהם 14,100 מקרים חמורים.
  • כ-17,000 נשים הרות ומיניקות יזדקקו לטיפול בתת-תזונה.

תנאים הומניטריים

  • מצור מוחלט מאז 2 במרץ – ללא גישה למזון, מים, דלק ותרופות.
  • כל מאפיות ה-WFP והמטבחים נסגרו.
  • מחירי המזון זינקו דרמטית (קמח חיטה עלה ביותר מ-3000%).
  • משפחות רבות מדווחות על מכירת זבל כדי לרכוש אוכל; חלקן מציינות שכבר אין זבל שאפשר למכור.
  • סימנים לקריסה של הסדר החברתי.

התחזית:

  • במידה והמצב יימשך – לחימה, מצור והיעדר סיוע – צפוי רעב רחב היקף (IPC שלב 5) ברצועה.


המשלחת האמריקאית צפויה  להעניק תמיכה לישראל ולדבר בדיון על הקרן ההומניטרית שארה"ב הציגה ועל חוסר שיתוף הפעולה של האו"ם בעניין. נציגי ארה"ב מתכוונים להדגיש  את העובדה שיש רעב בעזה אבל הם מציעים גם פתרון וקוראים לכולם לשתף פעולה. עוד יודגש כי ישראל וארה"ב מתואמות בכל הנוגע לכך שחמאס לא יקבל את הסיוע ההומניטרי אלא הוא יגיע ישירות לאזרחים.

 מוקדם יותר  גורם ישראלי בכיר אמר ל'"מעריב" כי "ישראל עוקבת מקרוב אחרי המצב ההומניטרי בעזה - במטרה לא להגיע למצב של רעב. הערכה היא כי עזה צפויה להגיע אל הקצה (כלומר - מחסני הסיוע יתרוקנו סופית) אפשר שכבר בשבוע הבא. על כן ולאור העובדה כי הקמת מתחמי חלוקת הסיוע בדרום טרם הושלמה ותיקח עוד זמן עד שהמנגנון יהיה מוכן ליישום - ישראל נערכת למה שמכנים הגורמים המעורים "תקופת גישור".

 בתקופה האחרונה הצורך בחידוש הסיוע ההומניטרי לרצועה עולה לא רק בדיוני האו"ם, אלא גם בהתבטאויות של בכירי הממשל האמריקאי. הנשיא דונלד טראמפ עצמו דיבר על כך לאחרונה. גם בישראל מדגישים כי אין כול כוונה להביא למצב של רעב בקרב תושבי עזה וכי ישראל עושה מעקב רציף אחר המצב ההומניטרי ברצועה.

לקראת הדיון הצפוי היום במועצת הביטחון , אמר שגריר ישראל לאו"ם, דני דנון שצפוי אף לשאת דברים בדיון: "האו"ם, בראשות המזכ"ל גוטרש, מתעקש לשמר את המנגנון הישן ולהמשיך להזרים סיוע לחמאס. ישראל לא תאפשר זאת. חמאס לא ייהנה מסיוע הומניטרי".