הצעת חוק תקדימית של ח"כ משה סעדה מהליכוד וקבוצת ח"כים נוספים, שנועדה להגדיר את קטאר כמדינת אויב תומכת טרור - חוזרת לוועדת השרים לחקיקה בפעם השלישית. זאת, אחרי שבמהלך השנה האחרונה ההצעה נבלמה פעמיים על ידי לשכת ראש הממשלה והמל"ל.
 
את הצעת החוק יזם במקור השר ניר ברקת בשיתוף עם ח"כ משה סעדה מהליכוד. ההצעה נועדה להגדיר את קטאר כמדינה תומכת טרור וגם לקבוע לראשונה קטגוריה כזו - הצעד שנועד לאסור תרומות, מסחר, להקים גוף ייעודי שייאבק בהם, ואיסור על השילוב שלהם במגעים מדיניים, עם החרגה לסוגיית החטופים.

המהלך נעשה בצל פרשת קטארגייט, שבה חשודים דוברים של ראש הממשלה בנימין נתניהו כי קידמו אינטרסים של קטאר בתמורה לתשלום כספי. הצעת החוק מקדמת כמה נקודות נגד קשרים עם מדינות כמו קטאר, התומכות בטרור. לפי החוק החדש, במידה ויעבור בקריאה שנייה ושלישית, "גורם בישראל המקבל תרומה בכסף או בשווה כסף ממדינה תומכת טרור", דינו קנס. עם זאת, "רשאי שר האוצר, באישור שר הכלכלה והתעשייה, להתיר קבלת תרומה מסוימת ממדינה תומכת טרור".

משה סעדה  (צילום: יונתן זינדל פלאש 90)
משה סעדה (צילום: יונתן זינדל פלאש 90)

על פי דברי ההסבר להצעת החוק, "מדינת ישראל מתמודדת מול טרור אכזרי מאז שהוקמה. טרור זה מתאפשר, בין היתר, בשל מערך תמיכה כלכלי רחב היקף. חלק מהסיוע ניתן באמצעים ישירים ועקיפים על ידי מדינות שונות בעולם, כדוגמת קטאר. זה כעשרים שנה, קטאר מתנהגת כ"זאב בעור של כבש". קטאר היא המשקיעה הגדולה ביותר בטרור בעולם, בטאליבן, בדאע"ש, בחמאס וחיזבאללה, באמצעות התמיכה הישירה שלהם בטרור בכסף ומשאבים, היקף הנפגעים מהטרור הוא חסר תקדים. 

בנוסף לתמיכה הישירה של קטאר בארגוני טרור, קטאר השקיעה למעלה מטריליון דולר ברחבי העולם במטרה לקדם את הג'יהאד העולמי, באמצעות "תרומות" לקמפוסים בארה"ב, בתמיכות לקבוצות ספורט, בהשקעה בקבוצות הלובי המובילות בארה"ב, וכל זאת המטרה להסיט את דעת הקהל האמריקאית והעולמית כנגד ישראל וכנגד יהודים.

ההתפרצויות האחרונות בעולם כנגד מדינת ישראל וכנגד יהודים היא תוצאה ישירה של תמיכות קטאר. לאורך כל השנים היכולת של מדינת ישראל להתמודד עם מדינות תומכות טרור הייתה מוגבלת ועד לא קיימת. הצעת החוק מבקשת לקבוע לראשונה מהי מדינה תומכת טרור, להעניק מגוון כלים להתמודדות עם אותן המדינות, ובסופו של דבר להגביר את אפקטיביות המלחמה בטרור ובתשתית המאפשרת אותו. 

הפגנות פרו פלסטיניות בגרמניה (צילום: רויטרס)
הפגנות פרו פלסטיניות בגרמניה (צילום: רויטרס)

בהתאם, מוצע להקים גוף במטה לביטחון לאומי אשר תפקידו יהיה להוביל את המאבק מול אותן מדינות תומכות טרור, בין היתר, על ידי איסוף נתונים וריכוז מאמץ פנים ממשלתי ומדיני על מנת לפעול כנגד אותן המדינות.

בנוסף, מוצע לקבוע כי האיסורים החלים מכוח חוק פקודת המסחר על מדינות אויב ונתיניהם יחולו גם על מדינות אשר יוגדרו כמדינות תומכות טרור וכן תיאסר קבלת תרומות מאותן המדינות, אלא באישור חריג.

עוד מוצע, לקבוע כי מדינת ישראל לא תאפשר למדינה תומכת טרור להיות מעורבת בפעילויות הנוגעות לישראל בהסדרים מדיניים בכלל. 
בנוסף, מוצע לאמץ את עקרונות הדין האמריקאי (FSIA) ולהסיר את החסינות ממדינות תומכות טרור בכל הנוגע לסיוע וקידום פעולות טרור נגד מדינת ישראל, אזרחיה והיהודים בעולם, ובכך לאפשר להגיש תביעות אזרחיות כנגד אותן המדינות בגין פעולות טרור".

החוק של ח"כ סעדה הגיע לוועדת השרים לחקיקה פעמיים - פעם בסוף השנה שעבר ופעם בתחילת חודש ינואר השנה, והוחלט לא לקדם אותה, לפי הפרוטוקול - "לבקשת גורמי הביטחון".

על פי הגורמים בממשלה, המל"ל זה הגוף שהתנגד לקידום החוק, בגיבוי לשכת ראש הממשלה. ביום ראשון הקרוב ייעשה, כאמור, ניסיון נוסף להעלות את הצעת החוק לאישור וועדת השרים לענייני חקיקה.