ביוזמת הולנד, היום (שלישי) בצהריים יתכנסו שרי האיחור האירופי לדיון חירום סביב המצב ההומניטרי בעזה, כאשר במרכז הדיון - ההצעה ההולנדית להשעות את הסכם האסוציאציה עם ישראל, הסכם הנוגע לכלל תחומי הקשר בין מדינות האיחוד האירופי ומדינת ישראל.
החל מתחילת השבוע עברו במשרד החוץ למצב כוננות גבוהה לקראת המהלך האנטי-ישראלי. שר החוץ גדעון סער, שוחח עם יותר מעשרה שרי חוץ מהמדינות החברות באיחוד, ביניהם קאיה קאלאס, שרת החוץ של האיחוד האירופי. בשיחות העביר סער את שורת המסרים הישראלים על כך שארגון הטרור חמאס הוא האשם האמיתי והמרכזי במצב ההומניטרי המורכב שנוצר בעזה. זאת, בעקבות סרבנותו הסדרתית להתפרק מנשקו, להחזיר את החטופים ולהסכים לעסקת הפסקת האש ללא דרישות לסיום המלחמה שתאפשר את הישרדותו בעזה.
בשבוע האחרון, נוכח הרחבת הלחימה ברצועת עזה במסגרת מבצע "מרכבות גדעון", ישראל עומדת במוקד ביקורת נוקבת טעם מדינות רבות באירופה ובעולם. בימים האחרונים שורת שרי חוץ מדינות אירופיות פרסמו הודעות חריפות ביחס לישראל. ביום שישי האחרון, אמר נשיא ארה"ב דונלד טראמפ כי "עזה גוועת ברעב" וטען כי מדינות העולם "צריכות לדאוג להם". לאחר אמירה זו נפתח צונאמי הגינויים נגד ישראל.
שר החוץ הצרפתי אמר: "אנו תומכים בבחינה מחדש של הסכם השותפות בין האיחוד האירופי לישראל כדי לקבוע את כיבוד זכויות האדם". שר החוץ האוסטרלי אמר: "על ישראל לאפשר לאו"ם ולארגונים הומניטריים לעשות את עבודתם להצלת חיים. אנו קוראים לכל הצדדים לחזור להסכם הפסקת האש וחילופי האסירים. אנו חלק מהקריאה הבינלאומית לישראל לאפשר חידוש מיידי ומלא של הסיוע לעזה".
שר החוץ האירי אמר: "סבלה של עזה הוא בלתי נסבל, ילדים גוועים ברעב, בתי חולים קורסים והמצב ההומניטרי קטסטרופלי. אני ועמיתיי מ-21 מדינות ומהאיחוד האירופי קוראים בדחיפות לגישה מיידית לסיוע לעזה". שר החוץ הבריטי אמר: "אנו קוראים לישראל לאפשר חידוש מלא ומיידי של הסיוע לעזה. האספקה המוגבלת המתוכננת להיכנס לעזה אינה מספיקה". מנהיגי בריטניה, צרפת וקנדה פרסמו מסרו: "אנו תומכים בתוקף במאמצים של וושינגטון, קטאר ומצרים להשיג הפסקת אש בעזה".
שר החוץ השוודי אמר: "יש צורך בהפסקת אש, סיום הלחימה בעזה ושחרור בני ערובה. שוב ושוב קראנו לממשלת ישראל לאפשר כניסת סיוע לעזה ולחלקו ללא הפרעה. אנו דבקים באמונתנו הנחרצת כי אין לשנות או לצמצם את שטח עזה".
נשיא פינלנד אמר: "עקירה בכפייה של אוכלוסיות היא פשע מלחמה ואינה יכולה להיות חלק מאף פתרון. אנו קוראים לישראל למלא את אחריותה על פי המשפט הבינלאומי ולהבטיח שסיוע הומניטרי יגיע לעזה". שר החוץ ההולנדי מסר: "הודעת נתניהו המאפשרת רמת סיוע מינימלית לעזה פגומה ואינה מספקת. המצב הקטסטרופלי בעזה דורש סיוע הומניטרי מיידי ומסיבי כדי לשים קץ לסבל האנושי".
ממשלת קנדה: "ראש הממשלה הדגיש בפני נשיא ישראל את הצורך בשחרור בני הערובה ובהפסקת אש מיידית בעזה. ראש הממשלה קורא לסיוע דחוף להצלת חיי אזרחים בעזה ומאשר את תמיכתו בפתרון שתי המדינות".
משרד החוץ הטורקי: "הרחבת המתקפות על עזה מדגימה שוב כי לישראל אין כוונה להשיג שלום בר קיימא. הרחבת התקפותיה של ישראל על עזה פוגעת בכל המאמצים להבטיח שלום ויציבות".
שר החוץ האיטלקי אמר: "עלינו לומר לממשלת ישראל שאנחנו לא רוצים עוד לראות את העם הפלסטיני סובל. עלינו לומר לישראל: הפסיקו את ההתקפות, ופעלו להשגת הפסקת אש ושחרור בני הערובה". ראש ממשלת ספרד: "יש להגביר את הלחץ על ישראל להפסיק את ההתקפות על עזה. ספרד תעשה כל שביכולתה במהלך פגישת קבוצת מדריד כדי לעצור את המלחמה בעזה ולבנות שלום בר קיימא. אנו מכינים טיוטת החלטה בעצרת הכללית בדרישה שישראל תפסיק את התקפותיה ותאפשר כניסת סיוע".
מנהיגי איסלנד, אירלנד, לוקסמבורג, מלטה, נורבגיה, סלובניה וספרד מסרו בהודעה משותפת ביום שישי האחרון: "על ישראל להבטיח חלוקת סיוע ללא הפרעה. אנו קוראים לישראל לשנות את מדיניותה הנוכחית. יותר מ-50,000 בני אדם איבדו את חייהם בעזה".
הסכם האסוציאציה עם ישראל נחתם ב-1995 ונכנס לתוקף בשנת 2000. הוא מהווה מסגרת משפטית למערך היחסים בין האיחוד האירופי לבין ישראל בתחום הכלכלי, בתחום המדיני, התרבותי, החברתי והבריאותי. לפני שלוש שנים, בקיץ 2022, שרי החוץ של האיחוד האירופי החליטו פה אחד לחדש את מועצת האסוציאציה עם ישראל.
לפי סעיף 2 בהסכם האסוציאציה, האיחוד האירופי רשאי להשעות את ההסכם במידה והוא מוצא כי ישראל מפרה באופן חריף זכויות אדם. לפי תקנון האיחוד האירופי, כדי שהצעת הולנד תתקבל והסכם האסוציאציה עם ישראל יושעה, דרושה הסכמה פה אחד של כל נציגי מדינות האיחוד. בישראל מעריכים כי לא תושג הסכמה כזאת וכי מדינות הידידותיות לישראל, כמו הונגריה, צ'כיה ומדינות נוספות, יתנגדו להצעה ההולנדית.