ראש הממשלה בנימין נתניהו יקיים היום (שישי) בשעה 13:00 דיון מיוחד שיעסוק בשלב השני של העסקה עם חמאס - המהלך המכונה "היום שאחרי". במסגרת הדיון יידונו צעדים מעשיים לקראת פירוק יכולת הלחימה של חמאס, פירוז רצועת עזה והקמת כוח משימה בינערבי שיפקח על יישום ההסדר בשטח.
באופן חריג, לדיון הוזמנו השליחים האמריקנים הבכירים, סטיב וויטקוף וג'ארד קושנר, שהשתתפו גם בישיבת הממשלה המיוחדת שהתקיימה אמש. מפקד פיקוד כוחות ארצות הברית במזרח התיכון (סנטקום), אדמירל בראד קופר, צפוי גם הוא לקחת חלק בדיון. במהלכו ייחשפו פרטים חדשים על הגעתם הצפויה של כ-200 חיילים אמריקנים שיוצבו בישראל ויפקחו על יישום ההסכם.
הדיון מסמן שלב חדש במעורבות האמריקנית בהסדרת המציאות בעזה לאחר סיום הלחימה. הזמנתם של וויטקוף וקושנר, בצד השתתפותו של מפקד סנטקום, מדגישה את הכוונה לשלב מנגנוני פיקוח בינלאומיים לצד צעדי הביטחון שמקדמת ישראל במסגרת ההסדר. פריסת כוח הפיקוח האמריקני צפויה לשמש גורם מרכזי בבקרה על עמידת הצדדים בתנאי ההסכם ולספק שכבת ביטחון נוספת בשטח.
הדיון יעסוק גם בהרכב כוח המשימה הערבי ובסמכויותיו, וכן באופן שבו יבוצעו צעדי הפירוז והחרמת אמצעי הלחימה שברשות ארגון הטרור חמאס. סוגיות משפטיות, ביטחוניות ומדיניות הנוגעות למעורבות של גורמים זרים צפויות לעלות אף הן, כחלק ממכלול השיקולים שמונחים על שולחן ראש הממשלה.
הזמנתם של וויטקוף וקושנר לדיון מגיעה לאחר ימים של מגעים מדיניים אינטנסיביים, והיא משקפת את רמת התיאום הגבוהה בין ירושלים לוושינגטון לקראת השלב הבא במתווה - ואת הנחישות לקדמו. הצבת החיילים האמריקנים נועדה לא רק להבטיח שקיפות ופיקוח, אלא גם לשדר רצינות בינלאומית לגבי היכולת לאכוף את ההבנות שגובשו.
הדיון היום צפוי להיות אחד הצעדים המשמעותיים ביותר לקראת יישום ההסכם, והוא נתפס כמבחן ראשון להיערכות המדינית והביטחונית של ישראל ליום שאחרי המלחמה.
בצוות של קופר יהיו אנשים מצריים שיעזרו, קטאריים וטורקים וכנראה שגם האמירתיים. אז המטרה שזה יהיה קולגיאלי והישראלים יהיו איתם ויסייעו לכוח. קופר נכח בחדר המשא ומתן - ונתן ביטחון למדינות ערב, שהעבירו לחמאס שיש גב וגיבוי מאחורי הבטחת הערבויות.
העימות החל בעקבות דבריו של השר לביטחון לאומי, כאשר דיבר על התנגדותו לעסקה ואמר: "אני נמצא כאן ליד רשימת המחבלים שמשחררים, רוצחי תינוקות, אונסי נשים. מכובדיי, אתם בחיים לא הייתם משחררים אותם בארצות הברית. אני מעריך אתכם על העבודה הקשה שאתם עושים ועל העזרה לישראל, אבל בואו נהיה אמיתיים - אתם לא הייתם תומכים בעסקה כזו. חוץ מזה, דיברתם על הסכמים כלכליים ועל לעשות שלום. עם חמאס אי אפשר לעשות שלום! הם רוצים לרצוח אותנו".
השליח האמריקאי וויטקוף השיב לבן גביר, וסיפר: "אני מבין אותך, אבל רוצה לספר לך סיפור אישי. היה לי ילד שמת ממנת יתר, ואני רציתי להרוג את המשפחה של מי שנתן לו את המנה. אבל כשהגעתי לבית משפט ראיתי את ההורים שלו שכל כך התביישו וביקשו סליחה, וסלחתי להם". בן גביר אמר בתגובה: "מר וויטקוף, אבל זה ההבדל: אלו שרצחו אותנו בשבעה באוקטובר לא מבקשים סליחה. המשפחות שלהם גאות בזה. הם רוצים לרצוח יהודים. הייתם עושים שלום עם היטלר? החמאס זה היטלר. הם רוצים לרצוח אותנו".
כזכור, המסמך המפרט את ההסכמות בין ישראל לחמאס תחת הכותרת "סיום כולל למלחמת עזה" נחשף - כולל חתימת המתווכות. המסמך מגלה שבתוך 72 שעות על חמאס למסור את כל המידע שברשותו על החללים למנגנון שיוקם - במעורבות קטאר מצרים וטורקיה - וגם הצלב האדום, כך פרסם מיכאל שמש. שחרור החטופים, ייעשה ללא טקסים או סיקור תקשורתי. צוות משימה של ארה"ב, קטאר, מצרים טורקיה וכל מדינה שתוסכם על ידי שני הצדדים יוקם כדי ליישם את המתווה.