שלב ב' בעזה מתחיל? אלה 15 האנשים שיעמדו בראש השלטון ברצועה

האם שלב ב' של מתווה הפסקת האש בעזה בדרך? פורסמה רשימה המציגה לכאורה את 15 האנשים שיעמדו בממשלה הטכנוקרטית של הרצועה, ובהם סגן שר לשעבר, עורכי דין - וגם אישה אחת

אנה ברסקי צילום: פרטי
זירת חיסול מחבל חמאס ברצועת עזה
זירת חיסול מחבל חמאס ברצועת עזה | צילום: רשתות ערביות

ביממה הקרובה (רביעי) עשויה להתבצע הכרזה משמעותית בנוגע לעתיד רצועת עזה, עם הצגת מתווה להקמת מועצה אזרחית שתנהל את הרצועה ולהקמת ממשלת טכנוקרטים שתפעל תחתיה - כך לפי מקורות מדיניים המעורים בפרטים.

מדובר במהלך שתוכנן זה זמן, שאמור לסמן את פתיחתו של שלב ב' בתוכנית האמריקאית לרצועה: המעבר מניהול חירום ולחימה לניסיון לייצב את עזה באמצעות הנהגה אזרחית מקצועית, תחת פיקוח אזורי ובין לאומי.

על פי דיווחים, התגבשה הרשימה של 15 האנשים שיעמדו בממשלה הטכנוקרטית של עזה, שישיבתה הראשונה צפויה להתכנס בקרוב בקהיר. אלו הם האנשים ברשימה ותפקידם הנוכחי והקודם:

סביב שמות אחרים שנשקלו התעוררו מחלוקות, וחלקם ירדו מהפרק בימים האחרונים, בין היתר בשל רגישויות פוליטיות והצורך להימנע מדמויות שעלולות להיתפס כמזוהות עם חמאס.

השלב הנוכחי נשען על תוכנית רחבה ומפורטת, שכבר הוכנה מאחורי הקלעים כחלק מהיערכות כוללת ליום שאחרי. לפי גורמים המעורים בתוכנית, היא אינה עוסקת רק בשאלה מי ינהל את המערכות האזרחיות בעזה, אלא נבנתה כך שתוכל לפעול גם בתרחישים ביטחוניים מורכבים ומתמשכים. התוכנית מביאה בחשבון אפשרות של הסלמה מחודשת, ואף תרחישים רחבים יותר שעלולים לחרוג מגבולות הרצועה ולהשפיע על אזורים שמעבר לקו הצהוב. במובן זה, המהלך המדיני אינו מנותק מההיערכות הצבאית, אלא משתלב בה כחלק מתפיסה כוללת של שליטה, פיקוח וייצוב.

מעל ממשלת הטכנוקרטים תפעל מועצת שלום אזורית-בין לאומית, שתספק פיקוח הדוק, גיבוי מדיני ומנגנוני בקרה. המועצה צפויה לשמש גם כתובת מרכזית מול מדינות תורמות וגורמי סיוע, ולהבטיח שהזרמת כספים ושיקום תיעשה באופן מבוקר, שקוף ומנותק מגורמים חמושים.

אחת הסוגיות הנפיצות ביותר שנידונו במגעים נוגעת לעמדת חמאס. לפי מקורות המעורים בפרטים, חמאס הביע נכונות להעביר את ניהול המערכות האזרחיות לידי ממשלת טכנוקרטים, כחלק מהבנות רחבות יותר. עם זאת, מדובר במהלך מחושב שנועד להסיר אחריות אזרחית ישירה, להקל לחץ מדיני ולאפשר כניסת סיוע ושיקום הרצועה , אך לא בפירוק של חמאס מנשקו או בוויתור מיידי על שליטה ביטחונית.

אם אכן תתבצע ההכרזה בקרוב - אולי אף בתוך היממה הקרובה - היא תסמן את פתיחתו הרשמית של שלב ב': ניסיון בין לאומי ראשון מסוגו לייצר אלטרנטיבה שלטונית בעזה, הנשענת על הנהגה אזרחית מקצועית, פיקוח חיצוני והיערכות ביטחונית מקבילה. בסופו של דבר הצלחת המהלך תיבחן לא בהצהרות, אלא ביכולת ליישם אותו בשטח - במציאות שממשיכה להציב סימני שאלה כבדים סביב היום שאחרי.

פורום תקווה בתגובה: ​"הדיווחים הבוקר על המעבר ל'שלב ב' ברצועה מטרידים מאוד ומקוממים. לא ייתכן שמדינת ישראל תעבור לשלב הבא ללא חזרתו של רן גואילי.  ההחלטה להתקדם לשלב השני בלי יישום השלב הראשון במלואו מייצרת הפרה בוטה של ההסכם. לא ייתכן שחמאס ימשיך לשלוט ברצועה, להתחמש ולבנות את עצמו מחדש.

​"מדינת ישראל נלחמה במשך שנתיים כדי לחזק את הביטחון; המעבר לשלב השני יעשה בדיוק את ההפך, כך שסבב לחימה נוסף בעזה יהיה רק עניין של זמן. ​אנו פונים מכאן לדרג המדיני - הסתכלתם לנו בעיניים והבטחתם שכל עוד רני לא חוזר לא יהיה 'שלב ב'. קודם תשיבו את רני ותכריעו את חמאס, ורק לאחר מכן יהיה מקום לדון בשיקום הרצועה".

תגיות:
חמאס
/
רצועת עזה
/
ממשלה פלסטינית
/
הפסקת אש
/
היום שאחרי
/
עזה
/
רן גואילי
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף