הח"כית לשעבר מיש עתיד מצדדת בלוין: "בג"ץ הוביל מהלכים שהפרו את האיזון"

ד"ר עליזה לביא, חברת כנסת לשעבר ויזמית חברתית בהווה, מדברת על השאיפה לחזור ולתקן, בין השאר, “הפרת האיזון" בין הרשות המחוקקת לרשות השופטת | "החברה האזרחית חזקה כרגע יותר מהמרחב הפוליטי"

שיר-לי גולן צילום: פרטי
טלי גוטליב מגיבה למהומה בבני ברק | צילום: באדיבות ערוץ 7
''נחזור לתקן''. ד''ר עליזה לביא
''נחזור לתקן''. ד''ר עליזה לביא | צילום: פאולינה פטימר
יצחק עמית
יצחק עמית | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

איפה כולן?

לביא, שעבודת הדוקטורט שלה בתקשורת עסקה בסוגיית המגדר ביומני החדשות ובתוכניות האקטואליה ברדיו הציבורי, נכנסה לכנסת בפברואר 2013 וכיהנה כחברת כנסת מטעם "יש עתיד" עד אפריל 2019. היא מונתה תחילה לתפקיד יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה והוסיפה לשם הוועדה את השוויון המגדרי. בתקופה זו הובילה להחלטה על נוהל אחיד להתמודדות עם הטרדות מיניות בשירות הלאומי וכן לאישור תקנות למניעת הטרדה מינית במוסדות להשכלה גבוהה.

היא יזמה ייצוג בוועדה לקידום מעמד האישה למשקיפות - נשים שאינן זוכות לנציגות ראויה בכנסת, וקידמה את "נוהל חברה" בצה"ל, שלפיו יקבלו גם בנות הזוג של חללי צה"ל, שלא הספיקו להינשא להם, הודעה רשמית על נפילתם. בהמשך הובילה נוהל בנציבות שירות המדינה שלפיו בני זוג של חללי כוחות הביטחון יהיו זכאים לימי האבל הקבועים בחוק, גם ללא נישואים. לביא יזמה הקמת הוסטל לקורבנות סחר בבני אדם והובילה חוקים ותקנות לצמצום פערי שכר ופערי ייצוג בתפקידי מפתח, למניעה של הדרת נשים ולשילוב נשים בוועדות ובמשרות ציבוריות. כשעמדה בראש ועדת המשנה למאבק בסחר בנשים ובזנות הובילה לחקיקת החוק לאיסור צריכת זנות.

"חוקקתי חוקים פורצי דרך, ואז מצאתי את עצמי מחוץ לכנסת", אומרת לביא. "כחצי שנה לפני פרוץ המלחמה הקמתי את פורום 'מנהיגות מחברות’ כדי להחזיר לשיח הציבורי את ההערכה לריבוי דעות וקולות ואת האמון שיוצר שיח כזה, וכדי לפעול למען העתיד שאחרי המחלוקת. לצערי הרב אנחנו הולכות אחורה. הכאוס שיצרו חמש מערכות הבחירות גורם לכך שנשים לא עובדות יחד. הזהות הפוליטית האידיאולוגית גברה על הזהות הפמיניסטית, וכשזה קורה, כך מלמדת ההיסטוריה, אנחנו נחלשות. אפשר להאשים את הממשלה, אפשר להכיר בזה שהכנסת מוחלשת, אבל צריך להסתכל גם על ארגוני הנשים. חלקם אימצו קו פוליטי מאוד, ואז קמים ארגונים נגדיים, והשדה המשותף נקרע. הצלחנו בעבר בזכות השותפויות שיצרנו, בזכות הקואליציות שבנינו. היום אני מסתכלת סביבי ואומרת, 'איפה כולן? למה הן לא עובדות יחד?’. לכן הקמתי את הפורום ויצאנו למסע בחברה הישראלית, במקומות של קונפליקט. לא היה קל, אבל התחיל דיאלוג, ואז פרצה המלחמה והפכנו לחמ"ל. כולנו מתנדבות וכולנו מלאות רצון טוב, ואנחנו ממשיכות ליצור מרחבים של שיח משותף".

יאיר לפיד
יאיר לפיד | צילום: מארק ישראל סלם, ג'רוזלם פוסט

חלק מהדמויות הכירה לביא לקוראי ספרה רב-המכר "תפילת נשים", כבר ב-2005. דמויות נשיות חזקות נוספות באות לידי ביטוי בערכת הקלפים שהוציאה לאחרונה. בערכה 100 קלפי תפילת נשים, ובכל אחד מהם סיפור חיים, מילות השראה ומידע על התפילה העתיקה. על כל קלף תמונת פריט יודאיקה מרהיב והצעה לעבודה אישית או קבוצתית.

אופטימיות יהודית

הקלפים, כמו הספר שקדם להם ב-20 שנה, נולדו מתוך החיפוש האישי של לביא אחרי תשובות. "הקלפים הם כלי עכשווי מאוד", היא מסבירה את הבחירה בפלטפורמה השונה. "אני רואה בהם אמצעי להנגשת ידע ותובנות שאספתי במסע למידה ממושך ומרתק על מעשיהן של נשים יהודיות לאורך ההיסטוריה, על דרכיהן לשמר את זהותן היהודית, על הטקטיקות שנקטו כשחוו אלימות או הטרדה מינית. גיליתי כל כך הרבה נשים אמיצות ונועזות שעשו מעשים שההיסטוריה לא כתבה, אבל היו מלאי חוכמה. למילים העתיקות האלה, למדתי, יש כוח לפרק מחסומים וכעסים. אני רוצה להחזיר את הידע הזה, להציע לנשים חיבור למנהיגות נשית שיש מה ללמוד ממנה, ואני גם קוראת להן לשתף אותי בזיכרונות שעולים בהן למקרא הדברים, במחשבות, במנהגים ובתפילות שהתקיימו בבתים שלהן".

הקלפים נולדו מתוך החיפוש האישי של לביא אחרי תשובות
הקלפים נולדו מתוך החיפוש האישי של לביא אחרי תשובות | צילום: פאולינה פטימר
מהומות בבני ברק בעקבות ביקור החיילות
מהומות בבני ברק בעקבות ביקור החיילות | צילום: אורן זיו, פלאש 90
תגיות:
עליזה לביא
/
יריב לוין
/
פוליטיקה
/
נשים
/
הרפורמה במערכת המשפט
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף