בכיר בממשלה מודה: "ישראל לא ערוכה לטיפול במשבר חירום"

השר במשרד האוצר מותח ביקורת על שמרנות נגיד בנק ישראל, חושף את המאבק בבירוקרטיה, ומצהיר: היעד הוא הבאת 100,000 תושבים חדשים לקו העימות

לוגו 104.5 צילום: רדיו צפון 104.5FM
זירת ההרס בתל אביב לאחר הפגיעה הישירה של הטיל האיראני
זירת ההרס בתל אביב לאחר הפגיעה הישירה של הטיל האיראני | צילום: אבשלום ששוני
2
גלריה

"מדינת ישראל לא ערוכה למשבר אזרחי"

אלקין, שנתן לעצמו בראיונות קודמים את הציון 6 מתוך 10 עלהטיפול בצפון, הבהיר כי מדובר בביקורת עצמית הנובעת מחסמיםבירוקרטיים בלתי נתפסים. "מדינת ישראל לא ערוכה לטיפול במשבר חירום אזרחי", הצהיר השר אלקין בביקורת חריפה על התנהלות המערכת. לדבריו, בעוד שבישראל קיים "סט כלים" ברור למצבי חירום ביטחוניים, המערכת האזרחית נותרה מקובעת לכללים הבירוקרטיים הרגילים, הכוללים מגבלות ייעוץ משפטי וחשבות שאינם הולמים את גודל השעה. אלקין תיאר מציאות אבסורדית שבה נדרשת חתימת שר האוצר ואישור הממשלה כולה "אפילו כדי לקנות עץ", וחשף כי עם כניסתו לתפקיד גילה שכלל לא קיימות תוכניות מגירה מאושרות לחזרת התושבים.

השר אף מתח ביקורת על הייעוץ המשפטי, שלטענתו מנע אישור תוכניות פיתוח אסטרטגיות לחמש שנים והגבילן לשנתיים בלבד בנימוק של "מסורת משפטית". לשיטתו, בעוד שהדרום זכה ל"מסלול ירוק" בשל עוצמת הטראומה, בצפון נדרשת המדינה לאמץ סט כלים חדש שיאפשר להכריז על מצב חירום אזרחי ולפעול ללא החסמים המעכבים את השיקום.

הוא הסביר כי בדרום התהליכים רצו מהר יותר בגלל עוצמתהטראומה של ה-7 באוקטובר שיצרה "מסלול ירוק", בעוד שבצפוןהמערכת מצפה לעבודה לפי כללים רגילים.

זאב אלקין
זאב אלקין | צילום: יוסי אלוני

"אנשים עוברים לשלומי, מספרים שאי אפשר להתווכח איתם"

למרות הקשיים, אלקין מציג נתונים אופטימיים: מתוך תקציב של 12 מיליארד שקל לחמש שנים, שבעה מיליארד כבר יצאו לשטח. הואציין כי למרות החששות מהגירה שלילית, נתוני החזרה לצפון עומדיםעל כ-90%. נתון מפתיע במיוחד נוגע לישוב שלומי, שגודלו כיום עומד על 110% בהשוואה לתקופה שלפני המלחמה. "אנשים עוברים לשלומי, מספרים שאי אפשר להתווכח איתם", אמר השר. בקרית שמונה, אחוזי החזרהנושקים ל-80%, והשר תולה זאת בין היתר במהפך שהוביל בהפיכתה לעיר אוניברסיטאית, עם השקעה של 600 מיליון שקל במוסד האקדמיו-400 מיליון שקל נוספים לפיתוח העיר.

החזון: 100,000 תושבים חדשים

השר הציב יעד שאפתני של הבאת 100,000 תושבים חדשים לקוהעימות. כדי להשיג זאת, המדינה פועלת במקביל לייצור פתרונותתעסוקה, כלכלה ודיור:

תגיות:
זאב אלקין
/
אזור הצפון
/
השר זאב אלקין
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף