איראן בדרך למבוכה גדולה: "בישראל אומרים כי לאמריקנים 'יש מה להראות' - בקרוב הכל ייחשף"

בישראל מעריכים שהמערכה מול איראן מתנהלת בשני מסלולים במקביל, דיפלומטי וצבאי, וכל צד מנסה למקסם עמדות | ההערכה: ההישגים שיצטברו יקבעו את המשך המהלך

אנה ברסקי צילום: פרטיאלי לאון צילום: פרטי
תקיפת בסיס של חיל האוויר האיראני באספהאן | צילום: רשתות ערביות

טראמפ מול איראן: הסדר דיפלומטי מול לחץ צבאי - המסלול הכפול

על רקע הדיווחים על מאמץ לתווך פגישה בין בכירים אמריקנים לנציגים איראנים, בישראל סבורים כי טראמפ אינו רק "עושה הצגה" של רצון במשא ומתן. להערכת גורמים בישראל, הנשיא האמריקני באמת מעוניין לבחון אם ניתן לסגור מהלך מדיני, בין השאר בשל מחירי האנרגיה, הרגישות הפוליטית הפנימית בארה"ב והחשש מהסתבכות צבאית עמוקה יותר.

דונלד טראמפ
דונלד טראמפ | צילום: רויטרס

עם זאת, בישראל מדגישים כי גם אם טראמפ מוכן לגלות גמישות, הוא לא יקבל תנאים שייראו לו כהשפלה אמריקנית או כהתקפלות בפני טהרן. בישראל מציינים עוד כי הדרישות האמריקניות אינן מתונות, וגם בוושינגטון מוצבים תנאי פתיחה מקסימליסטיים יחסית - כך שהקשיחות אינה נחלת צד אחד בלבד.

הגורמים מוסיפים כי מבחינת טהרן, הקשיחות הזאת משרתת גם צורך תודעתי פנימי ואזורי - אחרי המכות שספגה, איראן מבקשת להראות לציבור שלה ולמדינות האזור שהיא לא נשברה, לא כרעה ברך, ודווקא וושינגטון היא זו שמבקשת כעת מוצא.

בניין של ארגון תעשיות האלקטרוניקה של משרד ההגנה האיראני אחרי תקיפת חיל האוויר
בניין של ארגון תעשיות האלקטרוניקה של משרד ההגנה האיראני אחרי תקיפת חיל האוויר | צילום: ללא קרדיט

לצד זאת, בישראל מסמנים גם סימן שאלה סביב עצם האפשרות לפגישה מהירה בין הצדדים, אולי כבר בימים הקרובים. ההערכה היא שאם מהלך כזה אכן היה נסגר באופן ממשי, במיוחד במדינה רגישה כמו פקיסטן, כבר היו ניכרים סימנים לוגיסטיים, ביטחוניים ותקשורתיים ברורים יותר. בירושלים מזכירים כי המערכת האמריקנית מתקשה בדרך כלל לשמור בסוד מבצע מדיני-ביטחוני בהיקף כזה, ולכן היעדר ההדלפות והסימנים המקדימים אינו מוכיח שהמגעים אינם קיימים - אבל בהחלט מגביר את הספק.

בישראל ובארה"ב כבר הוכנו שקופיות המסכמות את הישגי המלחמה. לפי גורמים בישראל, המשמעות היא שבשני הצדדים כבר מתקיימת לא רק חשיבה על המשך הלחץ, אלא גם היערכות לשלב שבו יהיה צורך להציג לציבור ולמערכת הפוליטית תמונת הישגים מסודרת, ברורה ומנומקת. בישראל אומרים כי לאמריקנים "יש מה להראות", וכי מבחינתם קיימים הישגים משמעותיים שאפשר יהיה להציג ברגע שתתקבל החלטה לסיים.

הערכה בישראל: למרות הדרישות המקסימליסטיות של טהרן, ואף שאיראן דוחה בשלב זה את המו״מ, הפסקת אש עדיין נותרה על הפרק - לפחות זמנית, ואולי אף כחלק מהסדר רחב יותר. לכן, בישראל סבורים שיש לנצל כל שעת לחימה כדי לפגוע בכמה שיותר מטרות באיראן.

בנימין נתניהו
בנימין נתניהו | צילום: שלו שלום, ידיעות אחרונות פול

הערכת הישגים וסיום המערכה: מה ישראל וארה"ב מחפשות

מכאן נגזרת גם הערכה ישראלית נוספת, רגישה במיוחד - אם המצב לא יתפתח דרמטית, בעוד כשבועיים בישראל ישאפו לסיום המלחמה. לפי גורמים בישראל, ההבנה היא שלא ניתן להחזיק לאורך זמן את הציבור תחת מחיר כבד בעורף בלי הישג אסטרטגי חד יותר ובלי נקודת יציאה ברורה. הציבור, אומרים בישראל, יושב כבר זמן ממושך במקלטים ומצפה לשמוע לא רק על היקפי תקיפות ועל מספרי חימושים, אלא על תמונת הישג אסטרטגית ברורה יותר. עם זאת, בישראל מדגישים כי את ההערכה הזאת לא משדרים לאמריקאים. כלפי וושינגטון נשמר בינתיים קו קשוח יותר, ואילו הדיון הפנימי בירושלים עוסק כבר גם בשאלת תנאי הסיום ולא רק בתנאי ההמשך.

הקו הזה נובע גם מהבנה רחבה יותר בישראל - אי אפשר למתוח עוד זמן רב מערכה שבה הציבור נושא בנטל כבד, בזמן שהתמונה הכוללת של ההישגים נותרת חלקית או עמומה. לכן, לצד ההיערכות להמשך, כבר יש עיסוק גובר גם ברגע שאחרי - איך מסכמים, מה מציגים, ואיך מסבירים שהמחיר שנגבה אכן הניב תוצאה אסטרטגית מספקת. בישראל מדגישים כי בשלב זה לא מדובר בהחלטה פורמלית שהתקבלה, אלא בהערכה מתגבשת על כיוון אפשרי אם לא יחול שינוי משמעותי במצב.

עשן בשמי דובאי בעקבות תקיפה איראנית
עשן בשמי דובאי בעקבות תקיפה איראנית | צילום: רויטרס

בסופו של דבר, בישראל מעריכים כי טראמפ עדיין מעדיף הסדר, אך מחזיק ביד גם את אופציית ההסלמה. מנגד, איראן בודקת עד כמה אפשר להמשיך לדרוש, להקשות ולהתנשא - בלי לשלם על כך במחיר כבד עוד יותר. ובתווך, ישראל כבר חושבת לא רק על הימים הקרובים, אלא גם על הרגע שבו תצטרך להכריע אם ההישגים שהצטברו מספיקים כדי להתחיל לסגור את המערכה.

הערב דיווח ה"ניו יורק טיימס" כי בכירים ישראלים חשפו כי ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה השבוע לצבא לנצל חלון זמנים של 48 שעות כדי להשמיד חלקים נרחבים ככל הניתן מתעשיית הנשק האיראנית.

ההוראה הדרמטית ניתנה ביום שלישי, במהלך דיון מתוח שהתקיים במעמקי "הבור" במטה משרד הביטחון בתל אביב. הדיון נערך לאחר סקירות של מפקדים בכירים, בהם מפקד חיל האוויר וראש אמ"ן, לגבי היעדים שעדיין ניתן להפציץ. ההנחיה להאיץ את הפעילות הגיעה לאחר שבירושלים השיגו עותק של תוכנית אמריקאית בת 15 סעיפים לסיום המלחמה, שכבר הועברה לעיונה של טהרן.

התוכנית המתגבשת עוררה דאגה עמוקה בקרב נתניהו, צוותו וראשי מערכת הביטחון. החשש המרכזי בירושלים הוא שהנשיא דונלד טראמפ עשוי להכריז על פתיחת משא ומתן בכל רגע נתון, מה שיכפה על ישראל לסיים את המערכה. הלחץ הגובר מגיע במקביל להמשך הפעילות המבצעית, כאשר רק ביום שני האחרון נפגע בניין מגורים בטהרן במסגרת תקיפות אוויריות משותפות של ארה"ב וישראל. ממשל טראמפ, מצידו, טרם אישר או הכחיש את קיומה של תוכנית השלום או את העברתה לאיראנים.

בכירים בישראל, שצוטטו ב"ניו יורק טיימס", הדגישו כי ירושלים מודאגת מאוד מהאפשרות של הסכם בשלב זה, שכן יעדי המלחמה המרכזיים טרם הושגו במלואם. יעדים אלו כוללים את הסרת איום הטילים הבלסטיים, הבטחה כי איראן לא תוכל לפתח נשק גרעיני, ויצירת תנאים שיעודדו את העם האיראני להתקומם נגד ממשלתו. לטענת הגורמים הישראלים, התוכנית האמריקאית נכתבה במונחים כלליים מדי ואינה מבטיחה בלימה מספקת של תוכנית הגרעין ויכולות הטילים של טהרן.

חבר הכנסת בועז ביסמוט (הליכוד), המכהן כיו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, הבהיר את עמדת הקואליציה כשאמר בראיון: "אם לא משיגים את שלושת היעדים הללו, לא יהיה ניתן לסיים את המלחמה".

תגיות:
איראן
/
ישראל
/
משא ומתן
/
דונלד טראמפ
/
תקיפה באיראן
/
ארה"ב
/
מבצע שאגת הארי
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף