מלוני הודיעה מוקדם יותר היום (שלישי) על השעיית ההסכם, שנחתם לראשונה בשנת 2005 ומתחדש אוטומטית כל חמש שנים. ההסכם כולל שיתופי פעולה ביטחוניים ומסחריים משמעותיים בין המדינות. לדבריה, "לאור המצב הנוכחי" הוחלט לעצור את החידוש - אמירה שנתפסת כתגובה ישירה לביקורת האירופית הגוברת על פעילות צה"ל בלבנון.
המהלך מגיע לאחר שאיטליה כבר הצטרפה לגינויים אירופיים נגד ישראל, אך כעת מדובר בצעד מוחשי יותר - כזה שעלול להשפיע על שיתופי פעולה ביטחוניים ארוכי שנים.
ההתבטאויות הללו משקפות לא רק ביקורת על מדיניות חוץ, אלא קרע אידאולוגי עמוק יותר בתוך המחנה השמרני באיטליה. עבור חלק מהפעילים, ישראל נתפסת כבעלת ברית מרכזית במאבק רחב יותר מול הקצנה אסלאמית - ולכן כל התרחקות ממנה נתפסת כפגיעה ישירה בזהות הפוליטית של הימין.
במערכת הפוליטית באיטליה מעריכים כי מדובר בתחילתו של עימות פנימי שילווה את מלוני בתקופה הקרובה. מצד אחד, לחצים אירופיים והקשר הרחב עם האיחוד; מצד שני, בסיס פוליטי שמצפה לקו תקיף ובלתי מתפשר כלפי ישראל ולשימור הברית עימה. בינתיים, בישראל עוקבים בדריכות אחר ההתפתחויות - ובעיקר אחר השאלה אם מדובר בצעד טקטי זמני, או בהעמקתו של שינוי עומק ביחסי ישראל-איטליה.
"הממשלה נכשלה בקידום האינטרסים של ישראל אפילו מול אנשים שאמורים להיות ידידים ובעלי ברית טבעים שלנו. נחזור, נקים ממשלה, וישראל תשוב להיות המדינה שכולם רצו לאהוב".