אבל מסתמן שמבחינת נתניהו לא נכון לקבל החלטות על הליכה מוקדמת לבחירות במצב הנוכחי. בכירים בסביבת נתניהו אמרו ל"מעריב" שראש הממשלה טרם קיבל החלטה בשאלה אם להקדים את הבחירות לתחילת ספטמבר, או שבכל זאת לנסות להגיע להשלמת הקדנציה ולבחירות במועדן החוקי ב-27.10. קיימת אפשרות שנתניהו יכריז על הקדמת הבחירות אם יגיע למסקנה שאין רוב - ולא יהיה רוב, אז ייתכן שירצה להקדים אותם ולא לתת לאופוזיציה את תמונת הניצחון של הפלת הממשלה.
ממפלגת עוצמה יהודית נמסר: "על אף שעוצמה יהודית חזקה, אנו סבורים כי הקדמת הבחירות בעת הזו היא טעות. אנו דורשים ממפלגות המחנה הלאומי לנהוג באחריות, ולא להפיל את הממשלה. יש לממשלה הזאת עוד כמה משימות לבצע".
גורמים חרדיים אמרו שיש קשר ישיר בין ההחלטה הצפויה של הרבנים ובין הפנייה המוקדמת לנתניהו כדי לברר אם יש רוב במליאה. ההערכה היא שבעיני הרב לנדו החוק הוא בעייתי, בעיקר משום שהוא כולל סנקציות, ומתן "הכשר" להצעה שכזו היא אירוע דרמטי. לכן ההערכה היא שכל עוד אין רוב מובטח, הרבנים לא יתמכו בהצעה. ההערכה בקואליציה שגם אם הפגישה של נתניהו וגפני לא תתקיים, נתניהו יעשה מאמץ לגייס רוב להצעה. הוא יבקש מהמפלגות החרדיות לתת לו זמן לנסות ולפעול, וביממה הקרובה הוא יעשה מאמצים גדולים בניסיון להבטיח רוב.
המתיחות מול החרדים מתגברת: הבקשה מהליכוד לשים סוף לאפליית המשרתים בצה"ל
הצעת החוק של אילוז נוגעת באחת הנקודות הרגישות ביותר בחברה הישראלית: העדפה מתקנת. לפי המצב הקיים, מנגנוני ה"אפליה המתקנת" מעניקים יתרון אוטומטי במכרזים לקבוצות אוכלוסייה שבאופן מסורתי אינן משרתות - כמו המגזר הערבי והחרדי. התוצאה היא אבסורד בלתי נתפס: מועמד ששירת בצה"ל או בשירות הלאומי, ובעל כישורים זהים למועמד שלא שירת, ימצא את עצמו בעמדת נחיתות רק בגלל "משבצות" של העדפה מגזרית.
"לא ייתכן שדווקא תרומה לביטחון ישראל תהפוך לחיסרון תעסוקתי", כותב אילוז. הוא מבהיר כי החוק רלוונטי לכל מי שביצע שירות צבאי או לאומי, וכי העיוות הזה צורם שבעתיים בזמן שאלפי משרתי מילואים וסדיר מקריבים את חייהם בחזית, בעוד המערכת מתגמלת מאחור דווקא את אלו שמדירים את רגליהם מהנטל.
אילוז מפנה אצבע מאשימה כלפי ההיכנעות לחרם החרדי שמשתק את החקיקה: "הסיעות החרדיות לא רק שמסרבות לשאת בנטל השירות, אלא משתקות במכוון חקיקה המגינה על המשרתים". הוא מזכיר לכץ כי כיו"ר סיעת הליכוד, תפקידו לייצג את הציבור הלאומי והמשרת, ולא להתמסר לדרישות של שותפים שפרקו כל עול קואליציוני.
בצעד פרקטי שמטרתו לעקוף את המבוי הסתום, אילוז מציע לכץ לא להמתין לאישור החרדים אלא להעלות את החוק למליאה ולהסתמך על תמיכת האופוזיציה, שצפויה לתמוך בחוק שמגן על המשרתים. "אין שום הצדקה פוליטית או מוסרית להמשך המבוי הסתום. עלינו להעלות את החוק למליאה ללא דיחוי, ולהעבירו גם בתמיכת סיעות האופוזיציה", הוא מסכם.