המדינה האקזוטית הופכת לידידה גדולה של ישראל - השגרירות תיפתח מחר | אנה ברסקי

ישראל פותחת שגרירות בפיג'י כאשר המהלך מגיע פחות משנה לאחר שפיג'י פתחה בספטמבר האחרון את שגרירותה בירושלים, והפכה לאחת המדינות הבודדות בעולם שמחזיקות נציגות דיפלומטית רשמית בבירת ישראל

אנה ברסקי צילום: פרטי
עקבו אחרינו
 מונוריקי, פיג'י
מונוריקי, פיג'י | צילום: שאטרסטוק
2
גלריה

המהלך מגיע פחות משנה לאחר שפיג'י פתחה בספטמבר האחרון את שגרירותה בירושלים, והפכה לאחת המדינות הבודדות בעולם שמחזיקות נציגות דיפלומטית רשמית בבירת ישראל. מבחינת ישראל, המחווה הסמלית הזו נושאת גם משקל מדיני ברור: בתקופה שבה ירושלים מתמודדת עם לחץ בינלאומי כבד סביב המלחמה בעזה וההליכים בהאג, פיג'י התייצבה שוב ושוב לצד ישראל בזירות הרגישות ביותר.

 מונוריקי, פיג'י
מונוריקי, פיג'י | צילום: שאטרסטוק

פיג'י, מדינת איים בדרום האוקיינוס השקט, אינה מעצמה במונחים כלכליים או צבאיים, אבל יש לה משקל אזורי ודיפלומטי שחורג מגודלה. היא נחשבת למנהיגה אזורית בקרב מדינות איי הפסיפיק, משמשת מוקד דיפלומטי חשוב במרחב, וממוקמת בצומת שבו מתחרות על השפעה ארה"ב, סין, אוסטרליה, ניו זילנד ומדינות האיים. באו"ם, קולה שווה לקול של כל מדינה אחרת, ובתקופה של בידוד מדיני גובר, תמיכה עקבית של מדינות קטנות היא נכס מדיני ממשי עבור ישראל.

במהלך המלחמה פיג'י הייתה בין המדינות שהתייצבו עם ישראל בהצבעות רגישות באו"ם. היא נמנתה עם הקבוצה המצומצמת של מדינות שהתנגדו להצעות החלטה שנתפסו בירושלים כחד-צדדיות נגד ישראל, ובהן הצעות שקראו להפסקת אש בלי להציב במרכזן את חמאס, את החטופים ואת אחריותו לטבח 7 באוקטובר. התמיכה הזו הפכה את פיג'י, לצד מדינות פסיפיות נוספות, לחלק מגוש קטן אך חשוב של ידידות ישראל בזירה הבינלאומית.

התמיכה של פיג'י אינה מוחלטת בכל הצבעה ובכל פורום. בחלק מההחלטות הקשורות לפלסטינים פיג'י נמנעה, ובמבט רחב יותר דפוס ההצבעות שלה מורכב. אבל במבחנים המדיניים המרכזיים של שנות המלחמה, ובעיקר בהחלטות שנתפסו בישראל כמתעלמות מחמאס ומזכותה של ישראל להגן על עצמה, סובה נמנתה לא פעם עם המדינות שתמכו בישראל או סירבו להצטרף לגינויים החריפים ביותר.

ההתייצבות המשמעותית ביותר של פיג'י הייתה בהאג. פיג'י התערבה לטובת ישראל בבית הדין הבינלאומי לצדק במסגרת ההליכים סביב המלחמה בעזה, וביקשה להדגיש כי קביעות חמורות הנוגעות לג'נוסייד מחייבות רף ראייתי גבוה במיוחד, בוודאי כאשר מדובר בלחימה מורכבת בשטח אורבני. עבור ישראל, זו הייתה תמיכה משפטית ומדינית חשובה במיוחד בזירה שבה היא מתמודדת עם אחד האיומים הדיפלומטיים הקשים ביותר מאז פרוץ המלחמה.

לקשר עם פיג'י יש אינטרסים ברורים לשני הצדדים. ישראל רואה בפיג'י שער לפסיפיק, אזור שבו מתנהלת בשנים האחרונות תחרות השפעה בין מעצמות. פתיחת שגרירות בסובה מאפשרת לישראל נוכחות קבועה מול מדינות איים שמחפשות שותפות בתחומי מים, חקלאות, בריאות, סייבר, ביטחון פנים, התמודדות עם אסונות טבע וטכנולוגיות אקלים. פיג'י מצידה מחפשת גישה לידע ישראלי בתחומים שבהם יש לישראל יתרון יחסי: חקלאות מתקדמת, ניהול מים, חדשנות, דיגיטציה, ביטחון וסייבר.

השגרירות החדשה אמורה להדק את הקשרים בין המדינות, לחזק את שיתופי הפעולה בתחומי הפיתוח, הכלכלה והביטחון, ולהעמיק את הנוכחות הישראלית במרחב הפסיפי כולו. בפיג'י רואים בפתיחת שגרירות ישראלית בסובה חיזוק למעמדה כמרכז דיפלומטי אזורי. בירושלים רואים במהלך עוד נקודת אחיזה בזירה שבה לעיתים כמה מדינות קטנות יכולות להכריע הצבעות, לבלום מהלכים עוינים או לספק גיבוי מדיני ומשפטי בשעת לחץ.

במהלך הביקור ייפגש סער עם צמרת השלטון בפיג'י: הנשיא נאיקמה לאלבלבו, ראש הממשלה סיטיבני רמבוקה, שר החוץ סקיאסי דיטוקה ובכירים נוספים. נוסף על כך, סער צפוי להיפגש גם עם ליונל רואן אניגימאה, סגן הנשיא ושר החוץ והמשפטים של נאורו - עוד מדינת פסיפיק שנחשבת ידידותית מאוד לישראל.

זו תהיה השגרירות החדשה הרביעית שסער חונך בתוך פחות משנה וחצי, לאחר פתיחת שגרירויות ישראל במולדובה, זמביה ואסטוניה. מבחינת משרד החוץ, מדובר במהלך רחב יותר של הרחבת פריסת ישראל בעולם, בדגש על מדינות ידידותיות שאינן תמיד נמצאות במרכז תשומת הלב הציבורית בישראל, אך עשויות להיות משמעותיות מאוד בזירות ההצבעה, המשפט הבינלאומי והקשרים האזוריים.

סער אמר לקראת הביקור כי "בפתיחת שגרירות ישראל בפיג'י אנו ממשיכים בהרחבת הפעילות הדיפלומטית של ישראל בעולם בכלל ובאזור הפסיפיק בפרט, ומעבירים מסר של חיזוק השותפות והיחסים עם מדינות ידידותיות לישראל".

תגיות:
גדעון סער
/
פיג'י
/
האוקיינוס השקט
/
שגרירות ישראל
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף