הביקור התקיים על רקע הפסקת האש בגבול הצפון והמאמצים להחזיר את החיים האזרחיים למושבה, המציינת השנה 130 שנים להיווסדה. הרצוג נפגש עם ראש המועצה דוד אזולאי וחברי מליאת המועצה, קיבל סקירה על תהליך השיקום, וסייר גם במלון "שבט" הנמצא בשלבי בנייה סופיים.
"אני אומר לכל האזרחים במדינה ששואלים את עצמם מה אנחנו יכולים לעשות למען הצפון - בואו לצפון, מראש הנקרה ועד מטולה, בואו תחזקו את התיירות ואת העסקים, בואו תראו סולידריות. עם ישראל כולו צריך להגיע לכאן", אמר הנשיא.
לדבריו, "היישובים כאן הם לא ספר ולא פריפריה, הם לב הארץ. זה הבית שלנו וכך צריך להתייחס לכך. המקומות האלה לאורך הגבול הם שמגינים על מדינת ישראל, הם החזית, הם לב המדינה".
הרצוג הדגיש כי לצד המאמצים המדיניים באזור, ביטחון התושבים חייב להישאר בראש סדר העדיפויות. "נכון, המצב עדיין לא ברור. אנחנו נמצאים בהפסקת אש, והמצב בלבנון נמצא בליגות הגדולות ביותר של המדינאות העולמית. בסוף אנחנו צריכים לדאוג לביטחון אזרחינו ולדעת שגם כשהמדינאות נכנסת לתמונה, התוצאה צריכה להבטיח את ביטחון ישראל, את ביטחון היישובים ואת ביטחון התושבים".
עוד הוסיף כי "הניצחון יהיה שנראה פה עוד ועוד ילדים, ועוד ועוד אזרחים שחוזרים לכאן ובונים כאן או מצטרפים לכאן, לכל יישובי הצפון ומחזקים אותם".
במסגרת הביקור חנך הנשיא יחד עם ראש המועצה דוד אזולאי את מועדון "חברותא" המחודש. המועדון, ששימש במשך שנים מוקד מרכזי לפעילות בני הגיל השלישי במטולה, נאלץ להעתיק את פעילותו במהלך המלחמה בשל הצורך במרחבים מוגנים סמוכים. בהמשך שימש המתחם לאירוח חיילי צה”ל שפעלו בגזרה וניזוק כתוצאה מהלחימה.
בשנה האחרונה עבר המבנה תהליך שיקום מקיף בהשקעה של כ-1.7 מיליון שקל, במימון המועצה המקומית, המשרד לפיתוח הנגב והגליל, מס רכוש ותורמים. במסגרת העבודות נבנו מחדש רוב חלקי המבנה, הוקמו שני מטבחים חדשים, שירותים נגישים, אולם התכנסות מרכזי וסטודיו ייעודי לפעילויות ואימונים.
ראש מועצת מטולה דוד אזולאי אמר כי פתיחת המועדון מסמלת את חזרת החיים למושבה. "פתיחת מועדון חברותא מחדש מסמלת את החזרה לחיים, לקהילה ולשגרה. אנחנו פועלים סביב השעון על מנת להשיב את החיים האזרחיים אם זה במוסדות החינוך, בחקלאות, בתיירות ובכל מרקם החיים ומזמינים את עם ישראל להגיע לנפוש ולבקר במטולה".
לדבריו, "אחרי שלוש שנים של מלחמה, רוצים גם אנחנו פה לחיות חיים נורמליים כמו כל אחד אחר. עם ישראל, בואו להתארח בצפון, תחזקו אותנו".