השרים התערמו בקבינט על לבנון - זמיר בתגובה: "רציתם הפסקת אש"

פציעת לוחמי צה"ל הציפה בקבינט ויכוח על הפסקת האש: שרים דרשו להרחיב את הפעולה מול חיזבאללה, בעוד הדרג הביטחוני הדגיש תגובה לאיומים מיידיים בלבד במסגרת ההסדרה

אנה ברסקי צילום: פרטי
עקבו אחרינו
איתמר בן גביר, בנימין נתניהו
איתמר בן גביר, בנימין נתניהו | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
2
גלריה

בישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני שנערכה אמש (חמישי), במקביל לסבב השיחות בין ישראל ללבנון בוושינגטון, בתיווך ארצות הברית, התפתח עימות חריף בין שרים שדרשו להרחיב את מרחב הפעולה של צה"ל לבין הדרג הביטחוני, שהבהיר כי להפסקת האש יש מגבלות ומחירים.

הדיון התקיים על רקע שורת תקריות ביטחוניות בגזרה בשבועות האחרונים, ובהן פציעת לוחמים מירי, רחפני נפץ ומטענים, למרות הפסקת האש. האירועים הללו חיזקו בקרב חלק מהשרים את התחושה שחיזבאללה בוחן את גבולות ההסכם ואת גבולות הסבלנות הישראלית.

במקביל נמשכים המאמצים האמריקאיים לקדם הסדרה רחבה יותר. במסגרת השיחות שמובילה וושינגטון, נדונים מנגנוני תיאום שנועדו למנוע הסלמה מחודשת בגבול, לצד צעדים ליישום הפסקת האש ולהרחקת חיזבאללה מאזור הגבול. בישראל חוששים כי חלק מהמנגנונים הללו עלולים, לאורך זמן, לצמצם את חופש הפעולה המבצעי של צה"ל.


פעילות צה"ל בדרום לבנון | צילום: דובר צה"ל
אייל זמיר בדרום לבנון
אייל זמיר בדרום לבנון | צילום: דובר צהל

לב המחלוקת בקבינט היה ההבדל בין תגובה לאיום שכבר מסכן את הכוח, לבין פעולה מוקדמת נגד התעצמות. מבחינת השרים שביקרו את המדיניות, המתנה לשלב האיום המיידי מעניקה לחיזבאללה מרחב פעולה מסוכן. מבחינת הדרג הביטחוני, ישראל ממשיכה לפעול, אך בתוך מסגרת שנועדה למנוע הידרדרות מחודשת למלחמה רחבה.

התקרית האחרונה, שבה נפגעו לוחמים מרימון שהשליך מחבל לעבר כוח צה"ל, חידדה את הוויכוח. לאחר האירוע תקף צה"ל מטרות במרחב, אך בקבינט היו מי שטענו כי תגובה מקומית אינה מספיקה מול דפוס מתמשך של הפרות.

בזירה המדינית הלחץ נמשך. ארצות הברית מקדמת שיחות שנועדו לייצב את המצב בלבנון ולהפחית את החיכוך בין ישראל לחיזבאללה, לצד מאמצים רחבים יותר מול איראן. מבחינת וושינגטון, היעד הוא למנוע מלחמה אזורית נוספת ולייצר מנגנוני תיאום שיחזיקו את הגבול שקט.

גורמים המעורים בנושא מדגישים כי מבחינת ישראל, הזכות לפעול נגד כל איום ביטחוני אינה נתונה למשא ומתן. מנגד, הממשל האמריקאי מעוניין למנוע צעדים שיציתו הסלמה, והפער הזה צפוי ללוות את המשך המגעים המדיניים.

השיחות בין ישראל ללבנון בוושינגטון, בתיווך ארצות הברית, יימשכו גם היום ( שישי), וייכנסו ליומן הרביעי בשל התארכות הדיונים. הוויכוח שהתפרץ בקבינט כבר מונח על השולחן המדיני: כמה מרחב פעולה תשמור ישראל בדרום לבנון - וכמה רחוק תנסה וושינגטון ללכת כדי למנוע פירוק של הפסקת האש.

תגיות:
בנימין נתניהו
/
ישראל כ"ץ
/
הקבינט המדיני בטחוני
/
אורית סטרוק
/
איתמר בן גביר
/
אייל זמיר
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף