קרוסלת החוקים של הקואליציה: איזנקוט בדרך להשיג את מה שאף אחד לא הצליח לקחת מנתניהו

המשבר סביב חוקי הדת והגיוס מאיים לפרק את גוש נתניהו, בזמן שגדי איזנקוט מקפיד שלא לסגור את הדלת בפני החרדים - וממצב את עצמו כשותף אפשרי ליום שאחרי

נחום פרי צילום: דור לובטון
עקבו אחרינו
גדי איזנקוט
גדי איזנקוט | צילום: חיים גולדברג פלאש 90
5
גלריה
משה גפני, יצחק גולדקנופף ובנימין נתניהו
משה גפני, יצחק גולדקנופף ובנימין נתניהו | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

כשנשאל אם יצהיר שלא יישב עם ש"ס ויהדות התורה בממשלה, השיב איזנקוט כי הוא מבחין בין המפלגות. לדבריו, "ש"ס היא מפלגה עם מרכיבים ציוניים רחבים מאוד. חלק גדול ממצביעי ש"ס משרתים בצבא, וראיתי אותם כרמטכ"ל. מאחר וכך, אני עושה הבחנה. אני רואה בש"ס גם מפלגה שמשרתת, משולבת, ואמורה להביא את הבשורה לחיים במדינת ישראל. אני רואה בש"ס שותפה בתנאי. בתנאי שהיא תצהיר על שלושת עקרונות היסוד".

האמירות הללו, המשלבות כבוד לעולם התורה לצד דרישות לעמוד בעקרונות היסוד של מפלגתו, מכשירות את הקרקע ליום שאחרי גוש נתניהו. החרדים, שמאוכזבים מחוסר היכולת לקדם חוקים החשובים להם, מקשיבים לקולות הללו בקשב רב.

נתניהו מודע היטב לתרחיש הזה, שבו המפלגות החרדיות מפרקות את "הגוש האמוני" וחוברות לאיזנקוט כדי להקים ממשלה אחרי הבחירות. זו הסיבה שראש הממשלה מנסה בכל כוחו, ובתנאים כמעט בלתי אפשריים, לשמור על שלמות הגוש ולהגיע לפשרות מהירות בשלוש החזיתות הבוערות: חוק יסוד: לימוד תורה, החוק להפסקת מעצר עריקים וחוק התקשורת.

אופיר כץ
אופיר כץ | צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90

בתגובה לאולטימטום של גפני, השיב כץ בוועדה: "אני רואה את הדיווחים על עמדות כאלו ואחרות... גם אנחנו בליכוד נשקול להגיש הסתייגויות". השינוי שכץ מנסה להכניס הוא סעיף שמשווה בין ערך לימוד תורה לבין ערך השירות בצה"ל. מדובר בשינוי הצהרתי בעיקרו, אך כזה שבמפלגות החרדיות יתקשו לקבל, שכן הוא הופך את החוק עצמו להצהרתי, בעוד שהחרדים רוצים שיהיו גם השלכות פרקטיות.

ש"ס מצטרפת לאולטימטום: "סכנה ליסודות הגוש"

גם בתנועת ש"ס החליטו להעלות הילוך ומביעים התנגדות נחרצת לכל נסיגה של הליכוד. בעיתון 'הדרך', ביטאונה הרשמי של המפלגה, מתפרסמת כותרת ראשית חריפה המעבירה מסר ישיר לנתניהו: "ימי הכרעה לחוקי עולם התורה". במפלגה מותחים ביקורת נוקבת על הליכוד ומזהירים: "הפרת ההסכמות תהיה כפיות טובה כלפי השותפים הנאמנים ביותר ותערער את יסודות הגוש האמוני".

הרב דב לנדו ינואר 2026
הרב דב לנדו ינואר 2026 | צילום: שלומי כהן, פלאש 90

האיום החרדי אינו תיאורטי בלבד. החרדים מבהירים כי אם העברת חוק היסוד לא תקודם כמובטח, הם יתקעו את כל חבילת החקיקה של הקואליציה ולא יתמכו באף חוק אחר.

שלמה קרעי
שלמה קרעי | צילום: יונתן זינדל פלאש 90

הימים הקרובים יכריעו האם נתניהו יצליח להחזיק את השורות, או שהמחיר הפוליטי של העברת החוקים השנויים במחלוקת יהיה גדול מדי, והקואליציה תדחוף את החרדים לזרועותיו של גדי איזנקוט - בדרך למהפך פוליטי דרמטי.

חשוב לציין כי מאוחר יותר היום (חמישי) נוסח החוק החדש הופך להצהרתי בלבד ויכלול רק את המילים: "לימוד תורה הוא ערך יסוד במורשת העם היהודי".

תגיות:
בנימין נתניהו
/
אריה דרעי
/
ש"ס
/
יהדות התורה
/
משה גפני
/
גדי איזנקוט
/
שלמה קרעי
/
הרב דב לנדו
/
בחירות 2026
/
חוק יסוד לימוד תורה
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף