חברי הכנסת של הליכוד כבר היו בדרך ללשכה - ואז הגיעה ההודעה

ועדת החוקה של הליכוד נדחתה בפעם הרביעית לאחר שהמגעים על שיטת הפריימריז נתקעו. נתניהו, ביטן ובכירים נוספים מקדמים מתווים מתחרים, וברקע גובר החשש ממרד של חברי כנסת החוששים למקומם ברשימה הבאה

אנה ברסקי צילום: פרטי
עקבו אחרינו
בנימין נתניהו מצביע לוועידת הליכוד
בנימין נתניהו מצביע לוועידת הליכוד | צילום: חיים גולדברג פלאש 90
6
גלריה

הודעת הביטול נמסרה ברגע האחרון. חלק מחברי הוועדה קיבלו אותה כשהיו בדרכם למשרד ראש הממשלה, ואחרים כבר הספיקו להגיע למקום. הסיבה הרשמית שנמסרה הייתה "ישיבה ביטחונית דחופה", אולם גורמים המעורים במגעים אומרים כי גם לאחר יום של שיחות אינטנסיביות, הפערים בין הצדדים נותרו עמוקים. "יש דיונים, יש ניסיונות, אבל אין עדיין הסכמות", אמר אחד מהם.

חיים כץ
חיים כץ | צילום: ראובן קסטרו

על שולחן הדיונים מונחות כעת כמה הצעות מתחרות, ואף אחת מהן לא הבשילה לכדי הסכמה. אחת החלופות מבוססת על פריימריז בקרב כלל המתפקדים, לצד שמונה שריונים לנתניהו ושישה מחוזות. לפי ההצעה, חלק מהמחוזות ימוקמו במקומות ריאליים וחלקם במקומות נמוכים יותר.

אחת מנקודות המחלוקת היא האפשרות לפתוח את המחוזות גם לחברות כנסת ולשרות מכהנות - מהלך שמעורר התנגדות חריפה בקרב פעילים, הטוענים כי המחוזות נועדו להצמיח מועמדים חדשים ולא לשמש נתיב מילוט לנבחרי ציבור מכהנים.

דוד ביטן
דוד ביטן | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

חלופה שנייה היא מתווה משולב של ועדה מסדרת ומיני-פריימריז. לפי אחת הגרסאות שנדונו, הוועדה המסדרת תבחר או תדרג את השרים וחברי הכנסת המכהנים, ואילו נציגי המחוזות ומשבצות הבטחת הייצוג ייבחרו בידי המתפקדים. גם במתווה הזה נתניהו יקבל שריונים, וגם בו נשקלת האפשרות לאפשר לחברי כנסת מכהנים להתמודד במחוזות.

במהלך היום עלתה גם הצעה נוספת, המכונה "שיטת השילוש", שלפיה שליש מהרשימה ייבחר בפריימריז, שליש בידי ועדה מסדרת ושליש בידי ראש הממשלה. במסמך שנלווה להצעה נכתב כי "צו השעה" הוא ניצחון בבחירות, וכי יש לשלב בין ייצוג למתפקדים לבין האפשרות לצרף "כוחות איכותיים" ולתקן את "פגעי הפריימריז". ההצעה כוללת גם שמירה על המחוזות והגדלת הייצוג הנשי. בשלב זה מדובר באחת ההצעות שנדונו במהלך המגעים; היא לא סוכמה ולא התקבלה.

תומכי הליכוד
תומכי הליכוד | צילום: אבשלום ששוני

לפי ההצעה, הרשימה הארצית תיבחר בפריימריז כלליים, וכל מתפקד יוכל לסמן עד 12 מועמדים. לצד הרשימה הארצית ייקבעו תשעה מחוזות, וכל אחד מהם יבחר נציג אחד בהצבעה נפרדת של מתפקדי אותו מחוז.

מחוז דן ומחוז תל אביב יאוחדו למחוז אחד. המחוזות ישובצו ברשימה לפי גודלם: המחוז הגדול ביותר יקבל את מקום 26, ולאחריו המחוזות הנוספים במקומות 28, 30, 31, 33, 36, 37, 38 ו-40. ועדת הבחירות תידרש לפרסם מראש את מספר המתפקדים בכל מחוז ואת סדר השיבוץ. במקרה של שוויון במספר המתפקדים, הסדר ייקבע בהגרלה פומבית.

הצעת ביטן מעניקה לנתניהו חמישה שריונים בלבד, במקומות 2, 6, 16, 39 ו-48. בכך היא מצמצמת משמעותית את הדרישות שיוחסו לנתניהו בימים האחרונים, שנעו בין שבעה לשמונה שריונים ואף יותר. שלושה מחמשת השריונים ימוקמו בתוך 20 המקומות הראשונים.

המתווה כולל גם מנגנון שלפיו בכל אחת מחמש העשיריות הראשונות תהיה לפחות אישה אחת. במקומות 10, 20, 29 ו-50 תופעל הבטחת ייצוג רק אם לא שובצה אישה אחרת באותה עשירייה. מקום 34 ייועד ל"אישה חדשה" - מועמדת שלא כיהנה כחברת כנסת יותר משישה חודשים במצטבר - ובמקרה שהמשבצת לא תאויש יופעל מנגנון גיבוי במקום 35. בנוסף מוצעות הבטחות ייצוג למגזר הלא-יהודי, לעולים, לצעירים ולחרדים במקומות 42 עד 45.

שבח שטרן
שבח שטרן | צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

אחד הסעיפים השנויים במחלוקת בהצעת ביטן קובע כי חברת כנסת מכהנת שאינה שרה תוכל להתמודד במחוז, בעוד חברי כנסת גברים, שרים ושרות לא יוכלו לעשות זאת. הסעיף צפוי לעורר שאלות משפטיות ופוליטיות ולהפוך לאחת מנקודות העימות המשמעותיות.

גורמים בליכוד מסבירים את הפער בין ההצהרות הפומביות לבין ההצעות הסגורות בכך שוועדה מסדרת עשויה להיות נוחה יותר לחלק מבכירי המפלגה, ואולי גם לנתניהו, אך היא אינה פופולרית בקרב המתפקדים. לדבריהם, בידי נתניהו סקרים המראים שחברי הליכוד מעדיפים פריימריז וכי ביטולם עלול להסב למפלגה נזק פוליטי ואלקטורלי. לכן כמעט כולם מצהירים בפומבי על תמיכה בפריימריז, אף שבפועל כל מחנה מקדם שיטה אחרת וחלוקת כוח אחרת.

במרכז המחלוקת עומדת גם השאלה כמה כוח יקבל נתניהו בפועל. בהצעות שונות מופיעים מספרים שנעים מחמישה שריונים בהצעת ביטן, ועד שבעה או שמונה במתווים הנדונים סביב נתניהו. לא פחות חשוב ממספר השריונים הוא מיקומם: שריון בעשירייה הראשונה דוחק את כל המועמדים הארציים לאחור, וכאשר מצטרפים אליו מחוזות והבטחות ייצוג - גם מועמד שידורג גבוה בפריימריז עלול למצוא את עצמו במקום לא ריאלי.

שלטים של הליכוד ב-2020
שלטים של הליכוד ב-2020 | צילום: גילי יערי, פלאש 90

בליכוד קיוו לצמצם את מספר החלופות שיובאו להצבעה לשתיים בלבד. החשש הוא שאם שלוש הצעות או יותר יעמדו להצבעה, הקולות יתפצלו, אף אחת מהן לא תשיג רוב, והוועידה תידרש לסיבוב הכרעה נוסף. תרחיש כזה יחזיר את הצדדים לסבב נוסף של דילים, לחצים ומגעים בין המחנות, ויקשה עוד יותר לעמוד בלוח הזמנים לקיום הפריימריז.

הדחייה הרביעית של ועדת החוקה מבהירה עד כמה ההכרעה עדיין רחוקה. מאחורי הוויכוח על מספר השריונים מתנהל מאבק רחב בהרבה על השליטה ברשימת הליכוד הבאה: בידי המתפקדים, ראש הממשלה, ועדה מסדרת, צירי הוועידה - או בחלוקה ביניהם.

תגיות:
בנימין נתניהו
/
הליכוד
/
חיים כץ
/
פריימריז
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף