ביס מאריה: זה מי שעומד מאחורי הקמפיין נגד התנינים בבתי הכלא – וזה לא האופוזיציה

ש״ס מרחיבה את המאבק על הצעירים החרדים והמסורתיים לזירה הדיגיטלית, מול עוצמה יהודית והליכוד. במפלגה טוענים שהקמפיין נגד "התנינים" עבד, בעוד בעוצמה יהודית דוחים את הטענה

לוגו מעריב צילום: מעריב אונליין
עקבו אחרינו
תגובת איתמר בן גביר לנתניהו | צילום: לשכת השר

המאבק הוא על קהל שאינו חלק מהגרעין החרדי הקשיח . גורמים בעוצמה יהודית מעריכים כי מאגר החרדים שאינם נעולים כיום על המפלגות החרדיות עשוי להגיע לשניים עד ארבעה מנדטים.  לפי הערכות , חלק מן הקולות האלה מגיעים לליכוד, ועוצמה יהודית מבקשת למשוך אליה חלק משמעותי מהיתר. במפלגה אומרים כי אינם מכוונים למצביעי ש"ס ויהדות התורה הקלאסיים. "מי שמצביע למפלגות החרדיות - שימשיך להצביע למפלגות החרדיות", אומרים אנשי בן גביר. "מי שלא מצביע למפלגות החרדיות ומחפש בית - אנחנו אחלה בית בשבילו".

ש"ס אינה מגלה עכשיו את הרשתות החברתיות. היא השתמשה בהן גם במערכות בחירות קודמות. מה שהשתנה הפעם הוא האופן שבו העבודה מתבצעת בפועל. אנשי המערך נכנסים לקבוצות, מפיצים שם סרטונים ומסרים, מגיבים לשיח שלילי ומנסים לחזק תכנים שעובדים לטובת המפלגה.

ש''ס
ש''ס | צילום: פלאש 90

לפי גורמים פוליטיים, הפעילות של היועצים מתפרשת במאות קבוצות מקומיות וקהילתיות, בעיקר במגזר החרדי. באמצעותן מנסים אנשי המערך לזהות בזמן אמת היכן מתפתח אתגרים בנושאים נפיצים במגזר החרדי, אילו נושאים תופסים ואיפה נדרש מענה מהיר. המידע שעולה מן הקבוצות מגיע ליועצים, ומשם חוזרים לשטח מסרים שמותאמים לשיח המתפתח. הפורום מצומצם ופועל לצד מנגנוני הקמפיין הגלויים, ללא מעמד של מטה רשמי.

הכוורת היא חמישה יועצים בכירים של שרים לשעבר (כיום מכהנים כיועצים פרלמנטרים לחכי"ם). לפי גורמים המעורים, אנשי המערך עובדים גם מול עיתונאים, בניסיון לבלום פרסומים שנתפסים כמזיקים לש"ס ולקדם מסרים ונתונים שנוחים לה.

בש"ס טוענים: הלעג סביב ה"תנינים" עשה את שלו

בעוצמה יהודית מכירים את הפעילות. גורמים במפלגה אומרים כי אנשיה רואים את העבודה של ש"ס בקבוצות וברשתות גם כאשר המשתמש הרגיל אינו יודע מי עומד מאחוריה. לדבריהם, הם מצליחים לזהות את המקור של חלק מהתכנים והתגובות. בעוצמה יהודית מספרים גם על מסרים נגד הצבעה למפלגות אחרות שמגיעים לתוך שכונות חרדיות.

עידית סילמן ואיתמר בן גביר מסיירים ב''תעלת התנינים'' מחוץ לכלא קציעות, 4.8.26
עידית סילמן ואיתמר בן גביר מסיירים ב''תעלת התנינים'' מחוץ לכלא קציעות, 4.8.26 | צילום: דוברות המשרד להגנת הסביבה,דוברות המשרד לביטחון לאומי

בש"ס משוכנעים שהמהלך עבד. גורמים במפלגה טוענים כי החשיפה והלעג סביב התנינים תרמו לכך שעוצמה יהודית הפסיקה להבליט את הנושא. בעוצמה יהודית דוחים את הקשר בין המתקפה של ש"ס לבין הירידה בעיסוק בתנינים. "קמפיין בחירות עובד בהדרגה", מסבירים  הגורמים בעוצמה יהודית. "עשינו תנינים, עושים היום משהו אחר. מחר נעשה משהו חדש". לגרסת אנשי בן גביר,  המעבר למסרים אחרים היה חלק מתכנון הקמפיין ולא תוצאה של הלחץ שהפעילה ש"ס.

מש"ס ועד איזנקוט: הקרב על הקול המסורתי עובר לרשת

יש לציין כי מפלגתו של אריה דרעי עבדה ברשתות גם במערכות קודמות.  החידוש הוא במתכונת: עבודה מאורגנת יותר בתוך קבוצות, תגובות וסטטוסים, שנועדה לאפשר תגובה מהירה לשיח שמתפתח ולא להישאר רק עם הפצה של סרטונים ופוסטים רשמיים.

בעוצמה יהודית מבינים מדוע ש"ס משקיעה מאמץ בצעירים החרדים, אבל מטילים ספק ביכולת להחזיר אותם באמצעות מתקפות על בן גביר. לטענתם, אצל חלק מהצעירים מדובר בתהליך שהתחיל מזמן. הם התרחקו בהדרגה מדפוסי ההצבעה בבית, ואצל חלקם גם העמדות הפוליטיות השתנו בדרך. גורמים במפלגה מעריכים שקריקטורה או מתקפה ברשת לא מספיקות כדי להפוך תהליך כזה, ואף טוענים שמתקפה אגרסיבית מדי על בן גביר יכולה לשרת דווקא אותו.

בש"ס מסתכלים על אותו ציבור אחרת. מבחינת גורמים במפלגה, חלק מן הצעירים האלה עדיין ניתנים להחזרה אם ש"ס תהיה נוכחת יותר במקומות שבהם הם נמצאים ותדבר איתם בשפה פחות רשמית ופחות מפלגתית. המחלוקת בין הצדדים נוגעת אפוא גם לעצם מצבו של קהל היעד: בש"ס סבורים שחלק ממנו עדיין מתלבט וניתן להשיבו; בעוצמה יהודית מעריכים שאצל חלק מהצעירים ההתרחקות מן המפלגות החרדיות כבר עמוקה יותר.

איתמר בן גביר, אריה דרעי
איתמר בן גביר, אריה דרעי | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

אנשי המערך עוסקים גם ביריבים אחרים. בש"ס מזהים תחרות מצד הליכוד, ובשיחות פנימיות הוזכר גם גדי איזנקוט כמי שעשוי למשוך חלק מהקהל המסורתי-מזרחי.

הקרב על הקולות האלה עדיין מתנהל בבתי הכנסת, בשכונות ובאמצעות הרבנים והפעילים. עכשיו הוא מתנהל גם בטלפון החכם,  בתוך קבוצות ווטסאפ וסטטוסים, בתגובות ובקריקטורות. ש"ס נכנסה הפעם באופן מאורגן יותר לזירה שבה הליכוד ועוצמה יהודית צברו כבר ניסיון רב. כמה קולות באמת ינועו בין המפלגות אי אפשר לדעת בשלב הזה. בעוצמה יהודית מעריכים את מאגר החרדים שאינם נעולים על המפלגות החרדיות בשניים עד ארבעה מנדטים - מספר שמסביר היטב מדוע הקרב עליהם כבר מזמן אינו מתנהל רק מעל בימות הכנסים.

מש"ס נמסר בתגובה: "הניסיון לייחס לש"ס 'מערך' להפצת תכנים נגד מפלגות אחרות הוא שקרי ומופרך. ש"ס מנהלת קמפיין רשמי, גלוי וענייני, ובמקביל מתמודדת בעצמה עם הכפשות וקמפיינים נגדה ברשת. ש"ס תמשיך בקמפיין אמוני ענייני ותותיר לאחרים את הספינים וההכפשות".

תגיות:
אריה דרעי
/
איתמר בן גביר
/
ש"ס
/
עוצמה יהודית
/
בחירות 2026
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף