ועדת השרים אישרה את פסקת ההתגברות: 61 חברי כנסת יוכלו לבטל פסיקה

השרים בנט ושקד אמרו כי "הממשלה התחילה בבניית חומת ההפרדה בין שלוש הרשויות. פסקת ההתגברות תחזיר את אמון הציבור בביהמ"ש העליון". יו"ר כולנו הודיע על משמעת סיעתית

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
נפתלי בנט, בנימין נתניהו, משה כחלון
נפתלי בנט, בנימין נתניהו, משה כחלון | צילום: פלאש 90

חוק עוקף בג"ץ עובר להכרעת הכנסת. ועדת השרים לחקיקה אישרה היום (ראשון) פה אחד את פסקת ההתגברות, המאפשרת לכנסת לחוקק חוק המבטל את פסיקת בית המשפט העליון. על פי הצעת החוק שאושרה, שח ח"כ בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי) פסקת ההתגברות תדרוש רוב של 61 חברי כנסת בלבד, למרות הצעות של חברי כנסת לקבוע רוב גדול יותר, של עד 70 ח"כים. ההצבעה התקיימה בלחץ שרי הבית היהודי נפתלי בנט ואיילת שקד. בנט אף איים כי אם הנושא לא יובא היום להצבעה, לאחר מספר דחיות, "הבית היהודי" לא תצביע בהצבעות בכנסת עם הקואליציה.

ההצעה עברה למרות התנגדותו של היועץ המשפטי לממשלה. עוד" רז נזרי, המשנה ליועמ"ש, אמר בדיון כי "עמדת היועמ"ש היא שיש להתנגד לכל ההצעות. אנחנו לא אומרים שזה לא חוקתי, כי זה תיקון לחוקי יסוד. אבל אנחנו מתנגדים לזה". הוא הסביר: "חוק יסוד החקיקה מטפל בכל המורכבות של היחסים בין הרשויות".

למרות התנגדותו של שר האוצר משה כחלון, גם נציג "כולנו" בוועדה, השר יואב גלנט, תמך בהצעת החוק. השר כחלון אמר לאחר ההצבעה כי חברי הסיעה יהיו כפופים למשמעת סיעתית ויחויבו להצביע נגד החוק. "סיעת כולנו תתנגד לחוק פסקת ההתגברות במליאת הכנסת" אמר כחלון. העברת החוק בוועדת שרים לחקיקה היא הפרה של ההסכם הקואליציוני ופגיעה בשלטון החוק. סיעת כולנו תמשיך להיאבק נגד חקיקת פסקת ההתגברות ונלחם. לא ניתן לגורמים קיצוניים להוביל את סדר יומה של מדינת ישראל. אמרנו בשבועות האחרונים שאנו מוכנים לייצר דיון רחב על הסדרת היחסים בין בית המשפט לכנסת. זהו מהלך שיש לעשות בהסדרה לאחר שנים שהנושא לא טופל, ולא בקיצוניות כפי שהתרחשה היום ובצד צדדיות כפי שפעלו היום".

בנט ושקד אמרו לאחר ההצבעה כי "הממשלה היום התחילה בבניית חומת ההפרדה בין שלוש הרשויות. התערבות בג"ץ בחקיקה ובהחלטות ממשלה חרגה מזמן מהנורמה המקובלת. פסקת ההתגברות תחזיר את אמון הציבור בבית המשפט העליון ותשיב את תפקידיהן המקוריות של הרשויות: הכנסת מחוקקת, הממשלה מבצעת, בית המשפט מפרש. אל לה לרשות להתערב בחברתה. יש לזכור כי הכנסת, כמייצגת את העם, היא הריבון כמו בכל דמוקרטיה מתוקנת".

בנט אף כתב בטוויטר כי "זהו יום גדול לדמוקרטיה הישראלית. נחזק את המשילות של הממשלה, ונעצים את אמון הציבור בבית המשפט. אני מודה לחבריי בממשלה על התמיכה בחוקים".

יו"ר מרצ, ח"כ תמר זנדברג כינתה את פסקת ההתגברות "חוק שיכשיר כל שרץ". לדבריה, ממשלת ישראל לא מעבירה את פסקת ההתגברות כדי להגן על רוח מגילת העצמאות אלא כדי להכשיר כל שרץ גזעני, הומופובי, אנטי דמוקרטי ואנטי חילוני. החוק נועד למנוע מבג"ץ לעצור כל יוזמה גזענית ואנטי דמוקרטית.   ממשלת ישראל רוצה לעקוף את בג"ץ כדי לגרש בכח פליטים, כדי לעצור מבקשי מקלט ללא משפט לזמן בלתי מוגבל וללא משפט אבל גם כדי לסגור את כל העסקים בשבת, לעגן את הפטור מגיוס בחוק, להלבין את כל המאחזים בשטחים ואת כל אלו שעוד יקומו, להפריד בין נשים לגברים בארגונים ממשלתיים, להרחיב את ועדות הקבלה לשכונות ולערים. כל אלו הם יוזמות חקיקה שכבר בקנה ומי יודע מה יהיה בהמשך, חוק סמוטריץ' להפרדה בין יולדות יהודיות וערביות, חוק סדן להחזרת חיילות לתפקידי מזכירות והכנת קפה, הפרדה באוטובוסים בין יהודים וערבים ועוד ועוד. גם נתניהו מבין שהוא צריך את בג"ץ בשביל למנוע את השטף הגזעני שיבוא אם הרסן יוסרו האיזונים והבלמים של בג"ץ״.

תגיות:
ועדת השרים לחקיקה
/
חוק עוקף בגץ
/
פסקת ההתגברות
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף