לשכת היועץ המשפטי לממשלה הבהירה כבר לפני יותר מחצי שנה למשרד התפוצות שיש קושי גדול באופן שבו מתכוון המשרד להעביר עשרות מיליוני שקלים למיזם ל"התחדשות יהודית" - מיזם שיזרים תקציבים לרפורמים ולקונסרבטיבים - כך עולה ממסמך שהגיע לידי "מעריב".
ההשקעה הגדולה במיזם שכל כולו עתיד להתנהל בישראל העלתה שאלות רבות, על רקע העובדה שהמשרד שמממן את המיזם הזה אמור להיות מופקד על הנעשה בתפוצות. הקושי הזה עלה לפני כמה חודשים בדיוני ועדת המכרזים הפנימית של המשרד, אולם אז תירצו נציגי המשרד את הפעילות החריגה הזו בכך שלפני 13 שנים החליטה הממשלה שמשרד התפוצות יעסוק ב"חברה ותפוצות", ולפיכך ההשקעה ב"התחדשות יהודית" יכולה בהחלט להיחשב גם כהשקעה ב"חברה".
מה עשו במשרד מול העמדה המשפטית הברורה הזו? החליטו שאם למשנה ליועץ המשפטי נראה ש־40 מיליון שקל לנושא שאינו קשור בתפוצות זה מוגזם, כדאי להוריד את הסכום ל־30 מיליון - והבעיה תיעלם. וכך נסגר לו מיזם ענק של משרד התפוצות, בהשקעה של 30 מיליון שקל, בלי שום קשר לנושא התפוצות.