"ככה לא עובדת ממשלה": ניסנקורן בביקורת חריפה על הרפורמה המשפטית

שר המשפטים לשעבר אבי ניסקורן לא מתבייש מלבטא ביקורת מהשר הנוכחי על הדרך בה הוא מוביל את המהפכה המשפטית, משבח את הסכם השכר הקיבוצי במשק ובטוח שהדחתו מתפקיד נשיא התאחדות בתי המלון היה על רקע אישי

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
אבי ניסנקורן
אבי ניסנקורן | צילום: רמי זרגנר

יש הטוענים שניסנקורן הוא הקורבן הראשון של ההפיכה המשטרית, או הפרומו למה שיקרה פה אם תעבור: שר שלכאורה מנצל את כוחו כדי להתערב בפעילות של ארגון עסקי, בגלל שרצה לסגור איתו חשבון מהעבר. אחרים יגידו, שלא צריך לעשות מזה עניין. סך הכל מדובר בחתול שחור שעבר בין שר מכהן לשר לשעבר, שהסתיים בניצחון של אחד מהם, התחשבנות לגיטימית, בסטנדרטים של הציבוריות הישראלית.

חודש וחצי אחרי, כשהוא שקוע כל כולו במחאה נגד המהפכה המשפטית, כחלק מהוועד המנהל בעמותת מאבק הגלימות, המובילה את מאבק עורכי הדין והמשפטנים ברפורמה, הוא מסביר שלא הייתה לו ברירה אחרת אלא להתפטר.

"התפטרתי בגלל לחץ מושחת", קובע ניסנקורן. "שר התיירות הודיע שאם אני נשאר הוא לא ישתף פעולה עם ההתאחדות ולא רציתי שזה יקרה בגללי, יש יותר מדי דברים חשובים על הפרק. אני לא צריך להיות מי שיפריע לטפל בהם". במכתב ההתפטרות שלו כתב: "הלחצים הפוליטיים והשיקולים הזרים הם חציית קו אדום. התנהלות זו מהווה חלק מליקוי מאורות גדול שמשחיר כרגע את החברה הישראלית ומאיים על קיומה הערכי והדמוקרטי".

הרזומה שלו נוגע בצורה משמעותית בכל הסוגיות שבוערות עכשיו. הוא בן 55, עו"ד בהכשרתו, שניהל משרד פרטי שהתמחה ביחסי עבודה, פנסיה וייצוג עובדים, היה יו"ר ההסתדרות הכללית, חבר כנסת מטעם חוסן לישראל־תל"ם, יו"ר סיעת כחול לבן ושר משפטים, עד שהחליט לעזוב את המפלגה, התפטר מתפקידו ופרש מהכנסת.

בימים אלה הוא נותן ייעוץ אסטרטגי במשרד עם שתי שותפות, מכהן בהתנדבות בוועד המנהל של אוניברסיטת בן־גוריון ובעוד כמה עמותות וארגונים של אנשים עם מוגבלויות, שאליהם הגיע בעקבות בנו הצעיר רון, שמתמודד עם מחלה אפילפטית קשה שמלווה במוגבלות שכלית התפתחותית. אבל את מרבית זמנו ונשמתו הוא משקיע במחאה נגד הרפורמה המשפטית, שנראה שממש עולה לו בבריאות ומוציאה אותו מהכלים.

מחאה בלי מנהיגים

"ציבור עורכי הדין הבין ברובו שמה שנעשה כרגע זה הרס הדמוקרטיה, זה לעשות עליה איקס", הוא אומר. "מאבק הגלימות מאגד כמה אלפי עו"ד מהמגזר הפרטי שהתארגנו בעמותה, עם ועד מנהל ופעילים, ואני חלק מהצוות. מה שיפה במחאה הזאת, שהיא מחאה של עם ישראל. אין בה מנהיגים, אלא ציבור ענק שיוצא למחות ביחד, לא נגד הרפורמה המשפטית, אלא בעד הדמוקרטיה הישראלית".

שופטים פוליטיים

ניסנקורן נכנס לתפקידו כשר המשפטים ב־17 במאי 2020 וכיהן שבעה חודשים. כשאני שואלת אותו, כמי שישב בוועדה לבחירת שופטים, אם הוא לא סומך על מי שייבחר לתפקיד הרם על ידי פוליטיקאים, שילך בעקבות מצפונו המשפטי, והוא אומר שזה יהיה מצב שונה לגמרי. "השופטים שמכהנים היום לא נבחרו בחירה פוליטית בוועדה מאוזנת. מי שנבחר פוליטית יהיה חייב למי שבחר אותו".

לפני פחות משבועיים נחתם הסכם המסגרת במגזר הציבורי בין ההסתדרות לאוצר על ידי מחליפו של ניסנקורן בהסתדרות, היו"ר הנוכחי, ארנון בר־דוד.

תיירות הלואו־טק

הכניסה שלו להתאחדות המלונאים לא הייתה חלקה והתקבלה בהתנגדות של מי שרצו לראות בתפקיד הנשיא אדם שגדל בענף ולא הנחתה מבחוץ. "76% בחרו בי. אי אפשר להגיד שלא הכרתי את התחום כי ליוויתי את המלונאים בהסכמי העבודה וסייעתי להם באינתיפאדה. אני חי את הכלכלה הישראלית הרבה שנים ואת משרדי הממשלה, ויכולתי לתרום בכל הממשקים האלה".

תגיות:
אבי ניסנקורן
/
הרפורמה במערכת המשפט
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף