אורז, פסטה, תפו"א, או פתיתים: איזה תוספת הכי בריאה ומה הכי משביע? | ד"ר מאיה רוזמן

ליד האוכל או כמנה עיקרית - התוספות האהובות על כולנו עשויות להיות יותר או פחות בריאות לנו, במיוחד אם יש לנו נטייה לסוכרת. ד"ר מאיה רוזמן הסבירה בתוכנית הרדיו שלה מה עדיף ומה פחות

ד"ר מאיה רוזמן צילום: מועצת הצמחים
אורז
אורז | צילום: אינגאימג'
3
גלריה

כשבודקים את הרכיבים מבחינת סיבים, אשלגן ומינרלים נוספים, ואפילו מבחינת "טבעיות", הכי בריא בין כל אלו הוא תפוח אדמה. אורז לבן הוא אורז שמנופה – הוציאו את הקליפה של האורז המלא, ובכך הפסידו את רוב הערכים התזונתיים. פסטה ופתיתים שניהם מקמח חיטה לבן מנופה, וגם בהם אין ערך תזונתי גבוה.

תפוח אדמה, תפוחי אדמה (אילוסטרציה)
תפוח אדמה, תפוחי אדמה (אילוסטרציה) | צילום: אינגאימג'

אם הייתם אוכלים כל אחד מהם בנפרד (ללא בשר, ללא סלט, ללא שום דבר לידם) כנראה שהייתם שבעים לזמן הארוך ביותר אחרי אכילת פסטה. אופן הכנת הפסטה היבשה עוד לפני שהיא מגיעה אלינו – כולל תהליכים שגורמים למולקולות להיות קשורות חזק, מה שגורם ל"עיכוב" בעיכול שלהן ובפירוק שלהן, ומאחר שהעיכול הוא האיטי ביותר – ספיגת הפחמימות אל הגוף מתמשכת זמן רב יותר, וכך גם השובע.

קורה לכם שאתם קמים בבוקר ואוכלים ככה סתם תפו"א בלי כלום לידו? או פתיתים? אני משערת שלא. משמעות האינדקס הגליקמי והקפצת הסוכר והאינסולין היא רק כשאוכלים משהו לבדו בפני עצמו ללא שום דבר לידו. אורז, תפו"א, פתיתים וגם פסטה – כנראה שאוכלים כחלק מארוחה שמכילה מרכיבים רבים, שכולם כולל כולם משפיעים על האינדקס הגליקמי ומבטלים אותו.

פסטה
פסטה | צילום: אינג'אימג'

כשאוכלים תפו"א יחד עם בשר וסלט, החלבונים והשומנים מהבשר, הסיבים מהסלט מבטלים את משמעות האינדקס. אז אין בעיה לאכול תפו"א גם בסוכרת. ונכון שפסטה אפשר לאכול כארוחה בפני עצמה, אבל ארוחה כזו שהיא רק פחמימות ממילא לא מומלצת בסוכרת. כך שאין משמעות לכך שהאינדקס של הפסטה נמוך יותר.

תגיות:
בריאות
/
מזון
/
סוכרת
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף