מלחמת הסחר בין ארצות הברית לקנדה הסלימה לאחרונה כאשר הנשיא דונלד טראמפ הטיל מכס של 25% על יבוא פלדה ואלומיניום מקנדה, במטרה לתקן חוסר איזון בסחר ולעודד את הייצור המקומי בארה"ב.

ראש ממשלת קנדה הנכנס, מארק קרני, הביע נכונות לנהל משא ומתן עם טראמפ לסיום הסכסוך, אך הדגיש שזה ייעשה רק בתנאי של כיבוד הריבונות הקנדית. במקביל, ממשלת אונטריו החריפה את המצב עם תוספת של 25% על מחירי החשמל המיוצא לשלוש מדינות אמריקאיות גובלות, מה שהוביל את טראמפ להודיע על מכס נוסף של 25% על יבוא פלדה ואלומיניום מקנדה.

הצעדים הללו צפויים להשפיע משמעותית על מחירי מוצרים בשתי המדינות, במיוחד בתעשיית הרכב, שבה קנדה מספקת כמעט 13% מהיבוא של חלקי רכב לארה"ב. המשך ההסלמה עלול לגרום לעליות מחירים נוספות ולפגוע בצרכנים ובתעשיות בשני הצדדים.

על רקע המתיחות הכלכלית, הופיע רעיון מפתיע שזכה לכינוי "הנשק הגרעיני" של קנדה - לחסום את הגישה של האמריקאים לאתר פורנהאב, שבבעלות קנדית. היוזמה החלה כהצעה הומוריסטית של הקומיקאי מתיו פוז'יצקי בסרטון אינסטגרם ויראלי, כשהוא כינה את הרעיון "הנשק הגרעיני" של קנדה. "אם קנדה יכולה לאסור את פורנהאב בארה"ב, אנחנו מנצחים במלחמת הסחר. זהו. אין מלחמת סחר", אמר הקומיקאי מטורונטו לעיתון NYpost.

בעקבות זאת, הושקה עצומה הקוראת לרשויות הקנדיות ולממשלה הפדרלית הקנדית לחוקק חקיקה שתגביל את שירותי פורנהאב מלהיות נגישים בתוך ארצות הברית, כתגובה "שלווה אך חזקה" לסכסוך הסחר. העצומה מציינת כי פורנהאב, חברה שבסיסה בקנדה והיא חלק מקונגלומרט הבידור Aylo שבסיסו במונטריאול, היא שחקנית מובילה בתעשיית המבוגרים העולמית.

חברת Aylo מחזיקה בתריסר אתרים פופולריים למבוגרים. לפי הנתונים, כ-40% ממשתמשי פורנהאב מגיעים מארה"ב (על פי דו"ח התובנות השנתי של פורנהאב, 2020). האתר נחשב למבוקר ביותר בארה"ב עם יותר מ-3 מיליון צפיות בחודש.

פורנהאב, לוגו (צילום: יחצ)
פורנהאב, לוגו (צילום: יחצ)

העצומה שהושקה מציינת כי סכסוך המכסים המתמשך השפיע על מגזרים שונים בכלכלה, ולכן מציעה גישה חדשה להליכים אלה. היא פונה לפרלמנט הקנדי לקחת את הצעד הזה של חסימת פורנהאב, ומדגישה שע"י חתימה על העצומה, התומכים לא רק מקדמים נוהלי סחר הוגנים אלא גם מפנים תשומת לב לדינמיקת הכוחות בעידן הדיגיטלי. לטענת יוזמי העצומה, "הגיע הזמן להרים את קולנו למען שינוי" ו"פרנסתם של רבים תלויה בפתרון הסכסוך הזה".

תגובות האמריקאים לרעיון היו מעורבות, עם משתמשים שהביעו דאגה מהאפשרות. "אם הם ייקחו ממני את הגישה לפורנהאב, אני עוזב את ארה"ב", אמר משתמש מודאג ממנהטן לעיתון NYpost.

למרות שהעצומה טרם צברה תאוצה משמעותית וטרם "הגיעה לשיאה", עם כמה עשרות חתימות בלבד, מארק אולימפו מטורונטו טען שהיא צפויה לצבור תמיכה נוספת, מכיוון שמלחמת הסחר הפכה לנושא שיחה מרכזי בקנדה. "זה כל מה שאנשים מדברים עליו", אמר אולימפו ל-NYpost.

העצומה טוענת כי חסימה פוטנציאלית זו של פורנהאב יכולה לשלוח מסר חזק ולעורר התבוננות פנימית של אמצעי המכס הנוכחיים, וכך להוביל אולי לפתרון הסכסוך הסחרי בין שתי המדינות.