מדענים גילו איך לחתוך בצל בלי לבכות? הפתרון פשוט מהצפוי. הבצל הוא מרכיב בסיסי במנות ובמטבחים מרחבי העולם, מרטבי פסטה איטלקיים ועד קארי הודי, הבצל מככב כמעט בכל מנה שאנחנו רוצים להפוך לטעימה. למרות שבצלים הם ללא ספק טעימים, הם יכולים להיות סיוט לחיתוך, בעיקר עבור העיניים הדומעות שלנו.
למרבה המזל, הימים של הושטת יד לנייר לניגוב הדמעות או הכניעה למשקפי שמש שאולי יעזרו, הם עניין של העבר. מדענים חשפו איך לחתוך בצלים בלי לבכות - והשיטה שלהם פשוטה באופן מפתיע.
לפי צוות מאוניברסיטת קורנל, הסוד לחיתוך בצל ללא דמעות הוא פשוט: סכין חדה וחיתוך איטי. שיטה זו מקטינה את כמות מיץ הבצל שמתיז לאוויר ונכנס לעיניים.
"הממצאים שלנו מוכיחים שלהבים קהים מגבירים הן את המהירות והן את מספר הטיפות הנפלטות", הסביר הצוות. "[זה מספק] אימות ניסויי לאמונה הרווחת שהשחזת סכינים מפחיתה דמעות הנגרמות על ידי בצל".
מחקרים קודמים הראו שבצלים גורמים לגירוי בעיניים בגלל שחרור של כימיקל בשם syn-propanethial-S-oxide. עם זאת, עד עכשיו, הטקטיקה הטובה ביותר להפחתת כמות הכימיקל הזה שנפלט לאוויר במהלך החיתוך נותרה בגדר תעלומה.
כדי לענות על השאלה הזו אחת ולתמיד, הצוות הקים גיליוטינה מיוחדת שיכלה להיות מצוידת בסוגים שונים של להבים. במהלך הניסויים, הם חתכו בצלים עם סכינים של גדלים שונים, רמות חדות שונות ומהירויות חיתוך משתנות.
בזמן שחתכו את הבצלים, החוקרים צילמו את המערכת כדי להעריך בדיוק כמה מיץ נפלט לאוויר. התוצאות שלהם חשפו שכמות הריסוס תלויה בשני גורמים מרכזיים:
בהתבסס על הממצאים, אם אתם רוצים לחתוך את הבצלים שלכם עם מינימום דמעות, הכי טוב לבחור בסכין חדה ובחיתוך איטי.
המדענים מסבירים שהשיטה שלהם לא רק נוחה יותר, אלא גם בריאה יותר. כשחותכים בסכין חדה ובאיטיות, במיוחד ירקות קשים, פחות מיץ מתיז לאוויר וזה אומר שפחות חיידקים ומיקרואורגניזמים מתפזרים במטבח: "מעבר לנוחות, התרגול הזה גם ממלא תפקיד קריטי במזעור התפשטות פתוגנים הנישאים באוויר במטבחים, במיוחד כשחותכים ירקות עם שכבות חיצוניות קשות המסוגלות לאגור אנרגיה אלסטית משמעותית לפני הקרע", הוסיפו המומחים במחקר שלהם, שפורסם ב-arXiv.
לסיכום: הפתרון לחיתוך בצל ללא דמעות פשוט יותר מהצפוי - סכין חדה, חיתוך איטי, ותוצאות מושלמות.