מחקר שפורסם לאחרונה בחן את הקשר המעניין בין העדפות האוכל שלנו לבין התכונות שלנו. כולנו מכירים אנשים עם העדפות יוצאות דופן או קיצוניות - כאלה שמוסיפים המון מלח על הכל, אוכלים עוגה לארוחת ערב, או מבקשים את המנה הכי חריפה בכל הארוחות שלהם. השאלה המעניינת היא האם אלו רק העדפות אישיות או הן חושפות משהו עמוק יותר על האישיות שלנו. המאמר שפורסם לאחרונה ״What is the link between personality and food behavior?״ סקר את המחקר הנוכחי על אישיות והעדפות האוכל השונות, וחשף תשעה דברים שהטעם שלנו עשוי לחשף על האישיות שלנו.

מזון מר - תכונות אנטי-חברתיות ופסיכופתיות
אם אתם אוהבים מזון מר, אתם עלולים להיות אנשים מרים. במילים אחרות, אתם ככל הנראה עם תכונות אנטי-חברתיות או פסיכופתיות. מחקר שסקר 953 אמריקאים מצא שהעדפות למזון מר חזו תכונות אנטי-חברתיות, פסיכופתיה, תוקפנות, ובמיוחד סדיזם יומיומי, או חוויית הנאה מכאבם של אחרים בחיי היומיום.

בנוסף, ההעדפה לטעם מר הייתה קשורה באופן שלילי לאנושיות. העדפה זו נוגדת אינסטינקטים ביולוגיים, שכן מרירות מעידה לעתים קרובות על רעילות. לכן החוקרים טוענים שהעדפות למר עשויות להיות נלמדות. למשל, אנשים פסיכופתיים יותר עשויים ליהנות ממזונות מרים בגלל אי הנעימות שהמזון גורם לאחרים. בנוסף, אכילת מזון מר נמצאה במחקרים קודמים כגורמת לעוינות.

מזון מתוק - אישיות חמה וחברתית
אם אתה אוהב מזון מתוק, אתה עלול להיות מתוק. פעם אמרו לכם שאתם מתוקים כמו עוגה, בזמן שאכלתם עוגה? אז בדיוק ככה. בניגוד ישיר להעדפות מרות, העדפות למתיקות קשורות לחברתיות גדולה יותר. אנו גם מסווגים אלה שיש להם חשק למתוק כחביבים יותר. כמו במזון מר, יש קשר דו-כיווני בין מזון מתוק ואישיות כך שאכילת מזון מתוק יכולה לגרום לנו להיות נעימים ומועילים יותר. החוקרים מציינים שמתיקות מנחמת ומתגמלת באופן אוניברסלי, ושאנחנו קוראים לאהובים שלנו בכינויים מתוקים כמו ״מתוקה״ וכן הלאה.

אוהבים אוכל מתוק? אתם ככל הנראה מתוקים וחברתיים (צילום: אינג'אימג')
אוהבים אוכל מתוק? אתם ככל הנראה מתוקים וחברתיים (צילום: אינג'אימג')

מזון בריא - פתיחות, מצפון ואושר
אם אתה אוהב מזון בריא, אתה עלול להיות ליברלי יותר, בעל מצפון, ואפילו מאושר יותר. מחקר של יותר מ-1,000 צעירים מצא שאכילת פירות וירקות הייתה קשורה לפתיחות גדולה יותר, ובמידה פחותה, מצפון, אך לא לניורוטיות או נעימות. החוקרים מציעים שאנשים אינטליגנטים יותר, סקרנים וחברתיים אוכלים אוכל בריא יותר. אולי כי אנשים עם תכונות אלה מוכנים יותר להתנסות עם פירות וירקות שונים ולהחיל על עצמם הגבלות מזון בריאותיות. בנוסף, מחקר נפרד מצא שאנשים שהיו במצב רוח חיובי יותר העדיפו מזונות בריאים יותר.

מזון חריף - טסטוסטרון
אם אתם אוהבים מזון חריף, אתם ככל הנראה גברים עם טסטוסטרון גבוה. יש משהו מרגש בדחיפת עצמנו לגבול, בייחוד במאכלים חריפים. בתרבויות רבות, גברים נוטים יותר להידחף לקיצוניות כשמדובר בחריפות במאכלים. המחקר שכלל 114 גברים מצא שאלה עם טסטוסטרון ברוק בכמויות גבוהות יותר השתמשו ברוטב טבסקו יותר במזון שלהם.

מזונות שעלולים להיות מסוכנים - אקסטרים
אם אתם אוהבים מזונות שעלולים להיות מסוכנים, כמו אלכוהול בכמות גבוה או חלזונות במסעדה ההיא שביקרתם בצרפת, אתם עלולים להיות אנשים שמחפשים אקסטרים. מחקר של 303 משתתפים מצא שאנשים המעדיפים אוכל ושתייה שעלולים להיות מסוכנים (כלומר, מזון שיכול לגרום לנו לחלות), כולל אלכוהול וחלזונות, היו גבוהים יותר בחיפוש ריגושים ואקסטרים.

מזון תפל - חוסר חשק לחיים
אם אתם אוהב מזון תפל, אתם עלולים להיות אנשים חסרי חשק לחיים. אותו מחקר מצא שאנשים המעדיפים מזונות תפלים או "בטוחים" (כלומר, לא לחוות מאכלים חדשים או לא להוסיף רטבים לאוכל), כמו לחם ותירס, היו עם חשק נמוך לחיים.

אכילה בררנית - חרדה ונוירוטיזם
אם אתם אוכלים פחות מזונות ויש רשימה ארוכה של אוכל שאתם לא אוכלים, אתם עלולים להיות חרדתיים. כמובן, מדובר באנשים בוגרים, שכן בני נוער וילדים לרוב אוכלים מאכלים מעטים ולוקח זמן עד שהם פותחים את צ׳אקרת האוכל שלהם. אכילה בררנית משקפת אופי חרדתי. המחקר מצא שלאנשים חרדתיים היו יותר סלידות ממאכלים מסוימים, בגלל נוירוטיות וחוסר שליטה רגשית. הסלידות הנפוצות ביותר במחקר היו מוח של פרה, חמאה חמוצה וכליות. אנשים ברנניים עשויים להיות גם טועמי-על (supertasters), או אנשים שיש להם יותר בני טעם וכך חווים טעמים בעוצמה גדולה יותר.