על רקע המתיחות הגוברת ברחבי העולם, מדענים מאוניברסיטת פנסילבניה חשפו מה יהיו ההשלכות של מלחמה גרעינית. התוצאות? בעיקר רעב בלתי נתפס, מקרי מוות המוניים והשפעה מיוחדת על גידול חקלאי חשוב.
על פי המחקר, שפורסם בכתב העת Environmental Research Letters, נזקי המלחמה הגרעינית יהיו הרבה יותר נרחבים מאזורי הפיצוצים עצמם. הסיבה לכך היא תופעה הנקראת "חורף גרעיני" - מצב קטסטרופלי שיכול להתרחש לאחר מלחמה גרעינית. החורף הגרעיני יגרום לנזק עולמי שיימשך שנים רבות, גם באזורים שלא נפגעו ישירות מהפצצות.
"מלחמות גרעיניות יגרמו לאובדן חיים ומשאבים גנטיים באופן בלתי נתפס, אך יגרום גם לחורף גרעיני ממושך שיקטין את השטח החקלאי והפריון במשך שנים", כתבה הקבוצה.
לאחר המלחמה הגרעינית, השרפות הענקיות ישחררו כמויות אדירות של עשן ופיח לאטמוספירה. הפיח הזה יכסה את השמיים וימנע מאור השמש להגיע לכדור הארץ. כתוצאה מכך, הטמפרטורות ירדו ברחבי העולם והחקלאות תיפגע קשות. המצב הזה יכול להימשך יותר מ-10 שנים. האנשים ששרדו את הפצצות הראשוניות יסבלו מרעב חמור בגלל המחסור במזון.
כדי לקבוע את ההיקף המדויק של ההרס הזה, צוות המחקר דימה את השפעות החורף הגרעיני על הייצור העולמי של תירס - גידול הדגנים הנפוץ ביותר בעולם.
הצוות מצא שמלחמה גרעינית במלוא היקפה תשלח 165 מיליון טון פיח מפחידים לאטמוספירה ותגרום לצניחה של 80% בתפוקת התירס בשנה. אפילו מלחמה גרעינית אזורית, שתשגר רק 5.5 מיליון טון פיח לשמיים, עדיין תגרום לתפוקת התירס העולמית לרדת ב-7%.
מלחמה גרעינית לא רק תשחרר פיח לאוויר, אלא גם תגרום לעלייה חדה בקרינה מזיקה מהשמש. הפיצוצים הגרעיניים יפגעו בשכבת האוזון, שתפקידה להגן עלינו מקרינה אולטרה סגולה מסוכנת (UV-B).
כשהאוזון ייפגע, יותר קרינה תגיע לכדור הארץ. הקרינה הזו תפגע ביכולת הצמחים לבצע פוטוסינתזה - התהליך שבו הם מייצרים מזון מאור השמש. כך יפגע עוד יותר ייצור המזון בעולם.
"כשפצצה גרעינית מתפוצצת, הפיצוץ וכדור האש יוצרים חומרים כימיים מזיקים הנקראים תחמוצות חנקן, שעולים לשכבות הגבוהות של האטמוספירה", הסביר שי. "השילוב של החומרים הכימיים האלה יחד עם החום שנוצר מהפיח, הורס במהירות את שכבת האוזון. כשהאוזון נהרס, יותר קרינה מזיקה מהשמש מגיעה לכדור הארץ. הקרינה הזו פוגעת ישירות ברקמות הצמחים ומקטינה עוד יותר את כמות המזון שניתן לגדל בעולם".
הקרינה הזו תגיע לשיא בסביבות שש עד שבע שנים לאחר סכסוך גרעיני, תקטין את תפוקת התירס בעוד 7% ותביא למשבר מזון בממדים גלובליים. "כשהאקלים יתאושש, קרינת UV-B גבוהה יכולה לפגוע יותר ביבולים, עם השפעות שיתבטאו שנים לאחר הסכסוך הגרעיני", כתבה הקבוצה. בהתאם לחומרת המלחמה, זה יכול לקחת בין שבע ל-12 שנים לייצור התירס העולמי להתאושש לרמות שלפני האפוקליפסה.
למרבה המזל, בני אדם יכולים לעזור להאיץ את ההתאוששות על ידי נטיעת גידולים עמידים שיכולים לגדול בתנאים קרים יותר ובעונות גידול קצרות יותר. החוקרים העריכו שזה יכול להגביר את ייצור היבולים העולמי ב-10% בהשוואה לשימוש בזנים פחות עמידים - למרות שהם ציינו שזמינות זרעים מוגבלת יכולה לגרום ל"צוואר בקבוק בהתאמה".
הדרך הטובה ביותר להקל על צמיחה מחדש, על פי הצוות, תהיה לתכנן מראש על ידי הכנת "ערכות חוסן חקלאיות" שמכילות את הזרעים המיוחדים האלה לפני שהאפוקליפסה תכה.
"אם אנחנו רוצים לשרוד, אנחנו חייבים להיות מוכנים, אפילו לתוצאות בלתי נתפסות", אמר שי, על פי הדיילי מייל.
"זו המציאות של מה שעומד על הכף, מה שאנחנו מתמודדים איתו עכשיו", אמרה גבארד בסרטון שנוי במחלוקת שפורסם בעקבות הביקור האחרון של הפוליטיקאית בהירושימה, יפן, שנהרסה במתקפה אטומית ב-1945. "כי כפי שאנחנו עומדים כאן היום, קרוב יותר לסף השמדה גרעינית מתמיד, אליטות פוליטיקיות מלחמניות מלבות ברשלנות פחד ומתיחויות בין מעצמות גרעיניות".